Morinari Watanabe är ny president i internationella gymnastikförbundet (FIG)

Nu är det klart vilka personer som kommer att leda det internationella gymnastikförbundet, FIG, de kommande åren. Ny president är Morianari Watanabe, 57 år gammal från Japan, som efterträder italienaren Bruno Grandi.

Watanabe kandiderade till presidentposten tillsammans med fransmannen Georges Guelzec som är Europeiska förbundets (UEGs) president. Japanen vann klart med 100 röster mot Guelzecs 19 röster.

I sitt första tal tackade Watanabe för förtroendet och sa att det nu är dags för nytänkande inom gymnastiken och att han vill sända ett starkt budskap till omvärlden:

´´Our gymnastic is not a sport that is popular only at the Olympic Games. Gymnastics is now and will be the king of sports.´´

– Vi kan konstatera att Watanabe vann med en stor majoritet och har ett starkt fäste på alla kontinenter, så även inom Europa. Det är bra att vi, bland annat genom ett besök i Sverige, har kunnat bygga en relation med Watanabe. Då kunde vi lyfta för oss viktiga frågor och visa upp olika former av gymnastik, bland annat genom besök på trupp- och parkourträningar i hos två Stockholmsföreningar, berättar Johan Fyrberg.Besök i Tensta Parkourpark, och det sommarläger som Street Mentality Parkourklubb organiserarade.

 


Watanabe tittade på Brommagymnasternas truppträning med junior- och senioraktiva på landslagsnivå i Engelbrektshallen.

FIG har även fått en ny styrelse, dit vår svenska Margaret Sikkens Ahlquist som kandiderade som vice president. Tyvärr saknades endast fem röster för att Margaret skulle bli vald. De tre personerna som istället valdes som vice presidenter är:

  • Vasily Titov, Ryssland
  • Nellie Kim, Vitryssland
  • Luo Chaoyi, Kina

– Genom att Margaret har funnits med i denna process så har vi lyft fram vårt svenska ledarskap och jämställdhetsaspekten i ett internationellt perspektiv. Vi är nöjda med att Margaret kom så här långt, även om vi såklart är besvikna över att hon inte blev invald. Det var jämt och hon slutade fyra och var bara fem röster från en vice presidentpost, kommenterar Johan från Tokyo.

Fortsatt ordförande i Gymnastics for All

Däremot blev Margaret omvald som ordförande i kommittén "Gymnastics for all". Där har hon inte bara en fortsatt viktig roll att arbeta för och föra ut gymnastikens många möjligheter till rörelse hela livet och som inte handlar om tävling, utan dessutom så har hon genom sin post också en plats i "Executive" kommittén. Tre andra kandidater drog tillbaka sina kandidaturer, med respekt för Margarets kunnande och erfarenhet.

– Detta ger oss fortsatt värdefullt inflytande och möjlighet att "ta hem" värdefull kunskap och värdefulla erfarenhet till Sverige, och därmed bygga vidare kring vår internationella strategi baserat på Svensk Gymnastik Vill, kommenterar Johan.

FIG Appeal Tribunal

Thore Brolin kandiderade till FIGs Appeal Tribunal (ung. vår motsvarighet till Juridiska Nämnden), men blev tyärr inte omvald, utan nya länder tog plats.

- Jag har ett enormt förtroende för Thore och han har varit och är ett stort stöd i arbetet kring värdegrundsfrågor och i den Juridiska Nämnden. Nu fortsätter vi att fokusera arbetet på de nationella frågorna, avslutar Johan.

Alla resultat hittar du på FIGs webb:

http://fig-gymnastics.com/publicdir/live_results/congress/election.php?display=president

Publicerad: 2016-10-19

UPPTÄCK MER