Sebastian Melander återvänder till Sverige och landslagsverksamheten inom kvinnlig artistisk gymnastik

Tidigare landslagsansvarig Sebastian Melander återvänder tidigare än väntat till Sverige efter ett knappt halvår i Boston, USA.

Gymnastikförbundet har i samband med det ingått avtal med Sebastian om att återigen ta över ansvaret för seniorlandslagsverksamheten inom kvinnlig artistisk gymnastik.

Sebastian kommer att ha ett särskild fokus på att fullfölja satsningen mot OS i Tokyo 2020, vilken sker i nära samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté.

– Vår tid i Boston går mot sitt slut och vi har bestämt oss för att flytta hem. Tiden i USA blev kortare än beräknat men ur ett socialt perspektiv måste våra beslut främst basera sig på familjens situation, speciellt barnens skolterminsstarter. Idrottsligt bedömer vi att förutsättningarna för en optimal satsning mot OS 2020 för Jonna Adlerteg och Emma Larsson inte finns i Boston. Också det har påverkat vårt beslut. Helena kommer nu att fokusera på att utveckla föreningsverksamheten i Eskilstuna GF och jag riktar fokus mot landslagsverksamheten, säger Sebastian Melander.

Avtalet, som gäller från 1 januari 2017, innebär konkret ett ansvar för seniorverksamheten inom kvinnlig artistisk gymnastik och förberedelsen av gymnasterna inför medverkan på internationella mästerskap, först ut NM, EM och VM 2017. För att säkerställa en optimal helhet och utveckling framåt innebär rollen nära samarbete med såväl föreningar som med ansvarig för juniorlandslaget, Harpa Óskardóttir. Den andra delen av uppdraget innebär en tränarroll direkt kopplad till satsningen mot OS 2020, med SOK som en viktig part.

– Vi är oerhört glada att välkomna hem både Sebastian och Helena till Sverige och Svensk Gymnastik. Genom vårt avtal med Sebastian skapar vi en långsiktighet och tydlighet kring framtiden för vår landslagsverksamhet. Med Sebastians engagemang har vi en garanti för att vi tar med oss lärdomar från Rioprojektet, samt att vi har rätt kompetens på rätt plats för att kunna bygga en utvecklande och hållbar verksamhet. Det viktigaste arbetet i närtid blir dialogen med involverade föreningar, så att vi tillsammans kan skapa en helhet som på bästa möjliga sätt bidrar till gymnasternas träning och utveckling, säger Jonas Juhl Christiansen, landslagschef på Gymnastikförbundet.

– Det är bra att få distans till det man jobbat med i många år. Tiden i Boston har tydliggjort det jag egentligen visste sedan tidigare, att jag känner väldigt starkt för Svensk Gymnastik. Arbetet i en amerikansk klubb har gett oss ovärderlig utbildning och gett oss nya uppslag att använda i Eskilstuna och inom Svensk Gymnastik . Jag ser nu verkligen fram emot att jobba med landslaget, satsningen mot Tokyo OS 2020 och svensk kvinnlig artistisk gymnastik, avslutar Sebastian.

 

Publicerad: 2016-11-21

UPPTÄCK MER