We Move - gratis parkour för nyanlända

Gymnastikförbundet Öst (GF Öst) har nu med stöd av Stockholmsidrotten startat upp projektet 'We Move' som erbjuder gratis träning, lägerverksamhet och utbildning inom parkour för nyanlända ungdomar i regionen.

Under november initierade GF Öst projektet We Move med stöd av Stockholmsidrotten. Projektet går i linje med Gymnastikförbundets utvecklingsmodell som arbetar mot att erbjuda gymnastik för alla, oavsett bakgrund eller tidpunkt i livet. Aktiviteterna riktar sig till nyanlända ungdomar i regionen. Genom idrotten parkour vill man bidra till en aktiv och meningsfull fritid och en ökad etablering i våra föreningar.


Foto: Nivin Shaker

- Parkour är en suverän plattform för att mötas och träna tillsammans, oavsett bakgrund eller språkkunskaper. Idrotten är pedagogiskt enkel och språkbarriärer spelar därför mindre roll, säger projektledaren Jonatan Petersson.

Parkour handlar om att ta sig från en punkt till en annan på ett så smidigt, effektivt och kreativt sätt som möjligt. We Move har hittills hållit gratis öppna träningar på lördagar i Hammarby Skolan Södras gymnastiksal. På träningarna får ungdomarna testa på allt som idrotten har att erbjuda. Från att enkelt ta sig över en plint till att göra volter mot en vägg. Omking 20 ungdomar från olika delar av länet har än så länge deltagit på träningarna.

- Vi är flera utbildade ledare med många års erfarenhet som ser till att träningarna blir roliga, utmanande och säkra, säger Jonatan.


Foto: Jesper Edberg.

Inom gymnastiken generellt ser vi att många aktiva gymnaster slutar i de tidiga tonåren. Deltagarna i We Move däremot är i 15-20 årsåldern, vilket är en glädjande motsatt trend. Tre av ungdomarna är Zia Muradi och Mojtaba Panahi från Afgahnistan och Sajjad Ahmadi från Iran. De är 17 år gamla och kom till Sverige för ca 1 år sedan. De tycker mycket om sport och fick reda på We Move genom en kontaktperson till Zia.

- Vi har aldrig tränat parkour tidigare men tycker att det är jättekul. Vi vill lära oss allt! säger Zia.


Från vänster: Mojtaba Panahi, Zia Muradi, Sajjad Ahmadi. Foto: Jonatan Petersson

We Move har nu juluppehåll men drar igång vårterminens träningar igen lördagen den 14 januari, där alla är välkomna! Under våren arrangeras även gratis parkourläger i samverkan med föreningar, och utbildningar inom parkour och föreningskunskap. Deltagarna får då fler verktyg och möjligheter att fortsätta med idrotten inom våra föreningar som utövare, ledare eller organisatoriskt aktiva. 

Det är tack vare HVB-hem, familjehem, Individuell Människohjälp, Skyddsvärnet, Stockholmsidrotten och länets kommuner som We Move har kommit i kontakt med ungdomarna.

Om ni som förening eller organisation verkar eller vill verka för målgruppen samarbetar vi gärna med er!

Kontakta projektledare Jonatan Petersson på:
08-627 40 48
jonatan.petersson@gymnastik.se

Läs mer om We Move här

Publicerad: 2016-12-23

UPPTÄCK MER