Närheten till medicinsk resurs avgörande för gymnasten

Vi har följt två av landets alla duktiga medicinska resurser som har inlett samarbeten med föreningar på hemorten.

På besök i Åkeshovshallen i Stockholm

I Åkeshovshallen i Stockholm tränar flera föreningar samtidigt. Ikväll har Hammarbygymnasterna besök av naprapat Jonas Gustrin från Rygg- och Idrottsskadekliniken i Stockholm. Jonas besöker föreningen en kväll i veckan under några timmar. Han får då korta behandlingstider med så många gymnaster han hinner med varje gång. Han följer upp eventuell problematik och behandlar, samt ger instruktioner till tränare och gymnasten om övningar och saker att tänka på till nästa träff.

– Att behandla i hallen är väldigt bra, säger Jonas. Det gör att jag kan träffa tränare och ibland även föräldrar och verkligen förklara och visa så att de kan jobba på egen hand mellan mina besök. Dessutom kan jag visa övningarna i hallen med redskapen som finns här, vilket underlättar för gymnasten som verkligen får förståelse för övningen och lättare kan utföra den på egen hand.



Ida Slättegård, 11 år, får behandling i nacke och höftböjare av naprapat Jonas Gustrin. Med är tränaren Alitze Fransson. Foto: Åsa Ekdahl

Jonas hinner behandla ett antal av Hammarbys yngre tjejer som tränar artistisk gymnastik och hela tiden är tränaren Alitze Fransson med och antecknar och ställer frågor.

– Det är oerhört värdefullt för mig som tränare, säger Alitze. Jag lär mig massor och får tips om saker jag kan hjälpa gymnasten med på träningarna mellan Jonas besök.



Naprapat Jonas Gustrin behandlar Mira Tran, 11 år, i baksida axlar. Foto: Åsa Ekdahl

Samarbetet inleddes under hösten 2016 och kommer att fortsätta.

– Vi är jättenöjda. Det som märks främst är att vi har alla i träning nu. Vi har färre borta på grund av skada och det är positivt. Vi kan fånga upp eventuella känningar innan de behöver bli ett problem. Om vi hade möjlighet skulle vi ha Jonas här ännu mer, säger huvudtränaren Camilla Fransson

Jonas har idag samarbete med flera föreningar i Stockholm, där han behandlar gymnaster ute i hallarna under träningstid men där han även vid behov tar emot dagtid på kliniken.

– Jag har fått en hel del erfarenhet av att arbeta så nära gymnastiken och jag ser att mitt arbete verkligen gör skillnad, säger Jonas. Det är spännande att följa dessa unga talangfulla killar och tjejer som älskar sin sport. Jag tror att vi har massor att lära om hur vi kan anpassa träningen efter individens unika förutsättningar när det gäller tillväxt, belastning, fysiska och mentala förutsättning. Det handlar väldigt mycket om att ha en förståelse för återhämtning och uppbyggnadsperioder i träningen, avslutar Jonas.

Jonas Gustrin kommer att vara en av föreläsarna under Utvecklingshelgen för föreningar med elitverksamhet i januari 2016. Jonas kommer att hålla i en workshop som handlar om medicinsk support. Läs mer om Utvecklingshelgen här.

Full aktivitet i Fyrishovshallen i Uppsala

Senare samma kväll befinner vi oss i gymnastikhallen på Fyrishov i Uppsala. Här tränar GF Uppsalaflickorna som har flera verksamheter i föreningen. Sportchefen Christina "Kicki" Almskoug berättar att föreningen under 2014 inledde ett samarbete på orten med Cantor Sjukgymnastik och fysioterapeuten Sofie Dürén.

Kicki, som hade tidigare erfarenhet från att ha arbetat på Gymnastikförbundet, kände att hon ville utveckla ett samarbete inom medicinsk support för föreningens medlemmar och speciellt för dem som tränar intensivt på högre nivå.

– Vi hade i många år diskussioner inom elitföreningarna i Sverige om former för kravställan på oss som har elitverksamhet, från förbundets sida. För träningen på hemmaplan så kändes det att vi som förening borde ta tag i detta själva. Nu känns det jätteskönt att veta att gymnasterna blir väl omhändertagna även om vi i en framtid vill utveckla samarbetet ytterligare berättar Kicki.

Uppsalaflickorna hittade Cantor Sjukgymnastik genom att Sofie själv hade varit gymnast och utbildat sig till fysioterapeut. Samarbetet blev självklart och enkelt. Idag kommer Sofie till hallen en kväll i månaden och behandlar/går igenom rehabiliteringsträning med de som har behov just då.

– Jag gör främst återbesök/uppföljningar, men ibland även nybesök i hallen. De flesta första besöken sker på kliniken, för att sedan följa upp dem i hallen, säger Sofie.

Sofia Lögdberg, 16 år och truppgymnast träffar Sofie ikväll. Sofia har en stretchskada i baksida lår sedan en tävling i oktober i år. Sofie har träffat Sofia flera gånger tidigare och nu hjälper hon henne med ett stegrande rehabiliteringsprogram, där hon visar nya övningar.


Fysioterapeuten Sofie Dürén instruerar Sofia Lögdberg i en ny rehabiliteringsövning. Foto: Samuel Wendelius

– För mig är det en otrolig trygghet att Sofie hjälper mig hela vägen igenom rehabiliteringen och att den genomförs här i hallen. Förutom att jag får hjälp här har jag övningar som jag gör själv hemma varje dag. Det skulle inte bli lika bra eller kanske inte ens bli av att jag gjorde dom ordentligt om jag inte hade stöd av Sofie, säger Sofia.


Fysioterapeuten Sofie Dürén kontrollerar Sofies rörlighet i det skadade området. Foto: Samuel Wendelius

– För gymnasterna underlättar det att vi är anslutna till landstinget, då patientavgifterna är på samma nivå som deras. Vi har även tillgång till samma journalsystem som landstinget, vilket hjälper oss i många lägen, säger Sofie.

Anna Forsell, 17 år och truppgymnast skadade sig på skolgymnastiken för två månader sedan. Hon fick en volleyboll i huvudet och fick en kraftig hjärnskakning. Anna träffar Sofie första gången idag efter att ha varit hos läkaren som misstänker att hennes kristaller i öronen inte är i balans, så kallad lägesyrsel.


Anna Forsell undersöks av Sofie Dürén efter att ha fått en hjärnskakning på skolgymnastiken. Foto: Samuel Wendelius

– Vi ska utföra ett test för att undersöka om du har lägesyrsel och testet kommer kännas lite obehaglig eftersom jag vill framkalla yrsel och illamående, säger Sofie.

– Är du beredd, frågar Sofie. Anna ser lite tveksam ut men vågar prova.


Sofie Dürén utför ett test på Anna för att se om hennes yrsel orsakas av kristallerna i öronen, dvs är en lägesyrsel. Foto: Samuel Wendelius

Efteråt känner Anna sig lite yr men känner samtidigt lindring och får veta att hon själv ska göra övningen hemma en gång om dagen, vilket kommer att ge resultat i form av minskad yrsel och illamående.

Annas mamma, Karin Klahr, är med i hallen och säger att hon är glad över att Anna kan få snabb och bra hjälp genom sin förening.

– Som förälder känner jag mig väldigt trygg med att Anna kan vara med i träningen fast hon är i rehab just nu. Det gör att hon inte tappar kontakten med sina vänner, som annars kan vara ett problem när man är skadad, säger Karin.

Kickis tips till andra som vill starta en samverkan på liknande sätt är att hitta någon som verkligen är intresserad av gymnastiken, gärna med gymnastikbakgrund och om möjligt är ansluten till landstinget.

– Starta enkelt. Det behöver inte alls vara i stor skala, det viktiga är att komma igång, bygga upp och successivt utöka samarbetet, avslutar Kicki.

Utvecklingsprojekt inom Gymnastikförbundet

Gymnastikförbundet driver just nu utveckling inom det medicinska området genom att på olika sätt försöka stärka den medicinska supporten till aktiva och föreningar. Ett led i detta arbete är att inrätta ett medicinskt nätverk med resurser ute i hela landet som ska kunna samverka på liknande sätt som i dessa exempel.

Nätverket är just nu under uppbyggnad. Under våren 2017 förväntas kontaktytor kunna förmedlas till landets regioner för vidare rekommendationer till föreningar att själva söka lokal samverkan.

Projektet drivs av Åsa Ekdahl och om du vill veta mer om nätverket och samverkan är du välkommen att höra av dig direkt till Åsa.

E-post: asa.ekdahl@gymnastik.se

 

Publicerad: 2017-01-02

UPPTÄCK MER