Vad händer i samordningsgruppen för hopprep?

Idag finns tio olika kommittéer samt två grupper som drivs av en nationell samordnare inom Svensk Gymnastik. De gör ett enormt viktigt arbete för att driva utvecklingen framåt, samt se till att det egna områdets aktiviteter genomförs.

Hopprep är en enormt framgångsrik gymnastikdisciplin i Sverige. Kajsa Murmark, eldsjälen från Kämpinge GF, håller i och är nationell samordnare för hopprepet och i gruppen ingår även Liv Murmark, Julia Carlsson, Emma Lagerbrink och Jenny Holmquist.Möte i Borås med ledare och hopprepsgruppen.

Gruppens uppgifter är bland annat att:

  • Utöka antalet som hoppar rep och skapa nya föreningar
  • Skapa intresse att starta nya hopprepsgrupper inom befintlig verksamhet
  • Ta fram enkla pedagogiska program och "Kom igång-paket"
  • Arrangera tävlingar för både nybörjare och elit samt söka arrangörer till dessa
  • Inspirera och stötta föreningar som vill tävla internationellt
  • Ta ansvar för utbildningar och dess innehåll
  • Tillsätta och utbilda domare samt följa nya utbildningar nationellt och internationellt
  • Bidra till god kondition och folkhälsa

Hopprep är en gymnastikdisciplin där möjligheterna är stora att stanna kvar i verksamheten långt upp i åldrarna. Det är en kreativ disciplin som både skapar spännande tävlingar men också spännande uppvisningar och shower. Fler och fler unga vill också tävla individuellt.

- Vi vill visa hur roligt det är att hoppa rep. Tävlingsmomenten kan vara spektakulära och svåra men det är samtidigt en väldigt enkel grund. Vem har inte hoppat rep som liten? Det är en gymnastikdisciplin för alla. Nybörjare och elit, gammal och ung, tävling och motion – hopprep finns verkligen för alla, säger Kajsa Murmark.

Gruppen arbetar stenhårt för att utöka antalet föreningar och få fler barn och ungdomar att hoppa rep. Bland annat ordnas ett hopprepsläger i sommar i Höllviken där deltagare från många olika föreningar kommer att vara med både för att hoppa rep och för att utbilda sig inom disciplinen.

Vi vill utveckla tävlingssporten underifrån. Vi har en fantastiskt hög nivå i vår topp och vill därför få många föreningar att bli inspirerade att jobba med barnen på lekfullt sätt med rep redan från tidig ålder. Det är också en ekonomiskt enkel sport att starta med. Allt du behöver är ett hopprep och ett par gympaskor så kan du hoppa nästan var som helst, när som helst, ensam eller i grupp på din egen nivå, säger Kajsa.

Hopprepstävlingarna anordnas på bred front. Allt från Vikingahoppet för nybörjare och ungdomar till exempelvis SM och JSM. VM i hopprep arrangerades i Malmö förra året där 1030 deltagare från 120 länder deltog. Hela arrangemanget drevs av Kämpinge GF tillsammans med Gymnastikförbundet. Helgen bjöd på fantastiska tävlingar, fullsatta läktare, en uppskattad invigning och avslutning.

Stor succé! Detta är det största hopprepsevenemanget i Sverige någonsin och förutom en stor social vinning och fantastisk show avslutades också evenemanget med ett ekonomiskt överskott, säger Kajsa.

Kajsa Murmark är dock noga med att poängtera att det stora drivet ligger i just det roliga med att hoppa rep och på den breda massan.

- Vi satsar stort framåt på hopprepsaktiviteter och hoppas kunna utveckla såväl gruppträning, hopprep som skolaktivitet men främst få fler föreningar intresserade av denna roliga sport! Vi hjälper gärna nya föreningar med tips och idéer och i mån av tid kommer vi gärna även på besök med duktiga hoppare, fortsätter Kajsa.

Under våren sänder TV4 programmet Talang där bland annat ett hopprepsgäng tagit sig vidare i programmet. Sporten har också visats på många stora uppvisningar, idrottsgalor och media har börjat öppna ögonen och visat intresse för disciplinen.

- Om vi i gruppen fick drömma lite så skulle många fler föreningar ha hopprep i sin verksamhet. Varje region skulle ha drivkraften att arrangera ungdomstävlingar och hopprep skulle även finnas med som träningsform och rolig motion för ungdomar. Alla måste ju inte tävla! Sist men inte minst skulle vi önska att fler pojkar ska upptäcka det roliga och häftiga med hopprep, avslutar Kajsa.

Publicerad: 2017-05-17

UPPTÄCK MER

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer