Island Games – ett OS för öriken runt om i världen

Vartannat år arrangeras NatWest Island Games och i år går spelen på Gotland. Island Games är ett multisportevenemang för 24 öar runt om i världen och på Gotland i sommar kommer cirka 3000 deltagare för att tävla i 14 idrotter.

Den 24 juni invigdes spelen. För gymnastikens del så kommer det tävlas i kvinnlig och manlig artistisk gymnastik och tävlingarna pågår mellan 26-30 juni. Man tävlar i lag och individuellt. I lagtävlingen är det grenarna hopp och fristående som räknas.

Truppgymnast tävlar i artistisk gymnastik

Det är tre gymnaster ifrån IF Hansa-Hoburg och fem tjejer från Visbygymnasterna som är med och tävlar på Island Games i år. I herrtävlingen är det en gymnast med, som vanligtvis tävlar i truppgymnastik. Förutom att tävla fick gymnasten Clara Sundberg hedersuppdraget att bära fram Gotlands vatten på invigningsceremonin.

- Som truppgymnast är det både spännande och utmanande att testa på den artistiska disciplinen. Gymnastiken i sig är ganska så lik, men redskapen är så pass annorlunda att det blir en helt annan sak, berättar Hannes Vestberg.

- Den största utmaningen för mig var att vänja mig vid de nya redskapen, och att utföra mina övningar lika bra på AG-redskapen som jag gör på truppredskapen. Det hårda underlaget som jag fick byta till utmanade både mitt psyke i form av att våga göra allt, men också min fysiska kapacitet att stå emot allt vad AG utsatte mig för. Målet med den artistiska gymnastiken var att göra mig redo för Island games och tävla på en jämn nivå som de andra deltagande, och dit känner jag att jag tagit mig idag. Tävlingen ska bli rolig men också väldigt intressant, jag har trots allt förberett mig för detta i snart ett år, avslutar Hannes.

Rekordstort deltagande

- I år är det rekord i antal öar som deltar och det kommer gymnaster från elva olika öar. Då gymnasterna är på så olika nivåer har man beslutat att man inte visa poängerna efter varje gymnast, utan de presenteras på slutet. Allt för att göra tävlingen så positiv som möjligt, säger Eva-Pia Matsson, som är koordinator för gymnastiken.

Tävlingarna går i Sävehallen i Visby.

- Det är verkligen en trevlig stämning och alla hjälps åt under dessa tävlingar. Det är roligt att gymnastiken ligger så centralt. Det gör att gymnasterna verkligen kommer känna av folkfesten och ha nära till den unika miljö som finns inne i Visby, säger Eva-Pia.

Fakta om spelen

I början på 80-talet föddes idéen om att arrangera "The Year of Sports" på Isle of Man, med höjdpunkten Island Games. Detta för att erbjuda en möjlighet för idrottare från de olika öarna att kunna tävla internationellt, och för att knyta banden mellan de olika öarna – Bringing Island together.
Öar med liknande historia, arv och geografi bjöds in och sommaren 1985 avgjorde de första spelen. 700 deltagare från 15 öar deltog i något som blev en formidabel succé. Spelen var från början tänkta att vara vara en gång, men vid sittande bord bestämde sig de 15 öarna att träffas igen om två år, denna gången på Guernsey, och resten är, som det heter, historia.

NatWest Island Games har gått från 700 deltagare, 15 öar och sju idrotter till 2500 deltagare, 24 öar och 14 idrotter. Nu är det Gotlands tur att vara värd, för andra gången. Men sedan Guernsey 1987 har en mängd öar arrangerat spelen; Färöarna, Åland, Isle of Wight, Gibraltar, Jersey, Gotland, Isle of Man, Guernsey, Shetland, Rhodos, Åland, Isle of Wight, Bermuda och Jersey.

Varannat år arrangeras spelen och värdön får då välja mellan 18 olika idrotter. Som mest får man arrangera 14 och som minst 12. För att få vara med och tävla ska man antingen vara född på en medlems ö eller ha bott på en i minst 12 månader innan spelen.

Följande öar är medlemmar i International Island Games Association: Alderney, Bermuda, Caymanöarna, Falklandsöarna, Färöarna, Fröya, Gibraltar, Gotland, Guernsey, Grönland, Hitra, Isle of Man, Isle of Wight, Jersey, Menorca, Orkney, Rhodos, Saaremaa, St Helena, Sark, Shetland, Western Isle, Ynys Mon och Åland.

Läs mer här

http://www.islandgames2017.com/

http://www.islandgames2017.com/sport/gymnastics/

 

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer