”Gymnastiken blir bara bättre och bättre med åren.”

VM i rytmisk gymnastik står runt hörnet. 30 augusti-1 september ska Petra Lindgren, 23 och Anastasia Ponomarenko, 17, representera Sverige i italienska Pesaro.

Petra Lindgren, GF Uppsalaflickorna, började sin gymnastikkarriär vid sex års ålder medan Anastasia, GF Energo, började vid elva års ålder.

- Det känns häftigt att som 23-åring göra sitt första VM. Det ligger verkligen rätt i tiden när förbundet och klubbar jobbar på att behålla gymnaster i högre åldrar, säger Petra.

Hon anser att hon har en fördel med sin ålder. En mognad och ett lugn i sig själv som många yngre kanske inte har hunnit skaffa ännu. Petra har under lång tid använt sig av mental träning där hon byggt upp både självförtroende och självkänsla. Hon har kommit förbi sin tonårstid där hon tänkte mycket på vad andra kanske tyckte om henne och hennes prestationer, hur de såg på henne. Idag är hon istället stark i sig själv, bryr sig inte om andras eventuella åsikter och vågar satsa, kämpa och ha roligt utan oro. Men med åldern så kommer också livets andra prövningar.

- Det är ett svårt pussel, säger Petra som också jobbar halvtid på föreningens kansli.

Pojkvännen och föreningen är med och stöttar för att få ekonomin att gå ihop och hjälpa Petra att fortsätta satsa på sin gymnastik.

- Hade jag inte haft dem så hade jag inte kunnat fortsätta på den nivån jag är på idag. För det är jag dem evigt tacksam, säger Petra.

Anastasia berättar att det är relativt ovanligt att börja ”så sent” som vid elva år men att hon ganska snabbt kom in i träningar och tävlingar. För varje tävling som gick, placerade hon sig ett snäpp närmare toppen och redan 2013, två år senare, tog hon en bronsmedalj på JSM. Hon är ett gott exempel på att man faktiskt kan, både börja med gymnastik, och nå långt även om man startar senare än genomsnittet.

 

Genom åren har sedan både Petra och Anastasia tagit både NM-medaljer, SM-medaljer och deltagit på världscuper. I år vann Anastasia mångkampen på SM med Petra som silvermedaljör.

Petra har genom uppväxten tränat sida vid sida med sin tvillingsyster.

-Hon är min bästa vän och samtidigt min största konkurrent. Vi har triggat varandra hela tiden och det har varit en stor hjälp och ett starkt stöd att ha henne där, säger Petra.

-Det bästa med RG är just tävlingarna och att få spela ut i programmen. Känslan du förmedlar till publiken och domarna och hur det efter genomfört program tas emot med jubel från läktaren. Det är en mäktig känsla, fortsätter Petra.

Anastasia håller med och lägger till:

-…och att känna sig vig och omänsklig i jämförelse med andra människor och idrottare är rätt härligt också.

Förhoppningarna för VM är höga. Båda upplever sig vara i mycket god form och vill verkligen kunna njuta av tävlingen. Kontot av roliga erfarenheter ska fyllas på till max under denna resa.

 

- VM har alltid varit en stor dröm för mig och ett av mina stora mål. Jag är en målmedveten gymnast och är så glad över att ha uppfyllt dessa mål! Under VM vill jag visa upp mig själv, min karaktär och verkligen förmedla känslor till publiken. Jag vill känna mig fri och leva mig in i musiken och atmosfären. Det är då jag presterar bäst och då jag har som mest roligt, säger Anastasia.  

Båda tjejerna är överens om att gymnastiken gett dem mycket i livet.

- Man lär sig så mycket som man kan använda i övriga livet. Målsättningar, disciplin, hur man kämpar för saker och aldrig ger upp. Jag älskar att ha mål i livet som jag får kriga för och det finns inget som slår känslan när man väl klarar målen. Jag träffar så många vänner på läger träning och tävling. Man tränar hårt tillsammans och får också så mycket gemenskap genom detta. Roliga stunder med humor och historier, resor världen över. Det är så mycket kul som vi är med om!, säger Anastasia.

Petra berättar att en av hennes styrkor är att hon verkligen gillar träning, och att envist jobba mot ett mål utan att ge upp. I bakhuvudet finns drömmen om att någon gång deltaga på det största i idrottsvärlden - ett OS.

Anastasia berättar att en av hennes största styrkor är att få igång publiken och bjuda publiken på show. Hon upplever sig också vara en gymnast som har lätt för att ladda om även om hon får en dålig start i en tävling.

-Jag gillar också att hjälpa och peppa andra som går igenom tuffa tider. Det är viktigt att alla i gymnastik-sverige mår bra, litar på varandra och får möjlighet att utvecklas och ha kul. Framgång är en bonus av att få vara sig själv. Jag vill verkligen uppmana andra att ha kul och inte stressa över placeringar. Ta lärdom från tävlingar och använd din tränare som ett samarbetsredskap, säger hon.  

Gymnastiken blir verkligen bara bättre och bättre med åren. Det är faktiskt aldrig för sent och jag hoppas alla gymnaster där ute bara njuter av åren vi har i sporten. Ta vara på det roliga, jobba för dina mål och ha kul, avslutar Petra.

Vi önskar Petra och Anastasia ett stort lycka till under de kommande VM-tävlingarna! 

Text: Ia Giotis

Foto: Denis Samsonov

Publicerad: 2017-08-28

UPPTÄCK MER