VM-debuten i rytmisk gymnastik avklarad

Igår avslutades VM i rytmisk gymnastik för de två svenska gymnasterna, Petra Lindgren, Uppsalaflickorna och Anastasia Ponomarenko, GF Energo (Göteborg).

VM-debuten i rytmisk gymnastik i italienska Pesaro är avklarad och efter två dagars kvaltävlingar i boll, tunnband, band och käglor kan gymnasterna nu slappna av. Målsättningen med tävlingen handlade främst om att köra igenom sina serier utifrån den egna förmågan, snarare än att plocka placeringar.

Petra Lindgren, 23 år, lyckades med att göra sin bästa tävling i karriären.

- Det har känts lugnt och stabilt på alla träningar här i Italien och på tävlingen hade jag en skön känsla rakt igenom. Jag var lite nervös inför fösta grenen boll och där blev det en liten miss. Men jag var snabb med att komma tillbaka in i serien och när det var dags för tunnbandet hade nervositeten släppt, berättar Petra Lindgren och fortsätter:

- I tunnband fick jag min högsta poäng och jag körde självsäkert och rent och käglor, som är den roligaste grenen att köra, gick också bra.

 


VM-tävlingen gav mersmak inför framtiden.

- Det har varit underbart att tävla. Atmosfären och allt runt omkring har varit helt annorlunda än tävlingar jag har varit med på tidigare, så det har varit jätteroligt, berättar en mycket nöjd Petra som nu stannar i Italien ett par dagar för en välförtjänt semester.Petra i sitt bollprogram. Foto: FIG

Anastasia, 17 år, tävlade även hon sitt första mästerskap och förväntningarna handlade mest om att vara med och se och lära.

- Jag är väldigt besviken att jag inte kunde visa upp mig själv och inte kunde genomföra övningarna jag kan fint. Det jag är stolt över är att jag faktiskt kämpande med att tänka positivt och att ha kul och att komma till VM efter en tuff period. Men jag är väldigt glad för Petras skull som kunde representera Sverige på ett bra sätt och njuta av den fantastiska tävlingen, säger Anastasia.Anastasia i tunnband. Foto:FIG

- Det finns en mycket större potential hos Anastasia, men hon hade inte sina bästa tävlingsdagar här i Italien. Det har sett bra ut inför tävlingen och hon ville verkligen få visa upp fin gymnastik. När den första besvikelsen lagt sig kommer det finns många lärdomar att ta med sig för den framtida utvecklingen, säger assisterande förbundskapten Katja Samsonova via telefon från italienska Pesaro.

Ryska gymnaster dominerar

De europeiska länderna brukar dominera i den rytmiska gymnastiken och i kvalen och de individuella finalerna glänste det ryska tvillingparet Dina och Arina Averina något alldeles extra. I boll, tunnband och band tog de guld och silver och i käglor tog de hem guld och bronsmedaljerna. I dag torsdag fortsätter VM med den individuella mångkampen.

Placering/Poäng Petra Lindgren:
Boll: 84 /9.300
Tunnband: 71 /11.350
Käglor: 76/10.7
Band: 67/10.850

Placering/Poäng Anastasia Ponomarenko:
Boll: 79 /9.975
Tunband: 84 /9.250
Käglor: 87/9.1
Band: 88/7.325

 

Alla resultat hittar du här
Fler klipp från tävlingen finns på FIG:s youtube-kanal

Publicerad: 2017-09-01

UPPTÄCK MER