Nya rekord för Gymnastikförbundets utbildningar

Summeringen av vårterminen 2017 visar att det aldrig tidigare har utbildats så många ledare. Under förra terminen har över 5 000 deltagare gått en utbildning i Gymnastikförbundets regi.

Det är nytt deltagarrekord och ett tydligt tecken på att Svensk Gymnastik mår bra.

- Det roligaste med att vara utbildare är den energi och inspiration man får från deltagarna. Jag är utbildare för att jag bryr mig om och vill vara med på utvecklingsresan som Svensk Gymnastik gör just nu. Jag anser att utbildning är bland det viktigaste verktyget vi har för att kunna erbjuda så bra träning som möjligt för alla deltagare ute i föreningarna. Dessutom är det fantastiskt roligt också, säger Matilda Boudin som är en av Gymnastikförbundets mycket uppskattade utbildare och håller i kurser som Baskurs Barn och Ungdom, Trupp Basic och Trampett steg 1.

71 procent mycket nöjda!

En fjärdedel av deltagarna under vårterminen har gått sin första utbildning i form av Baskurs Barn och Ungdom, vilket tyder på en fin tillväxt på ledarsidan. Alla utbildningar utvärderas genom deltagarenkäter och resultatet är mycket positivt. Hela 71 procent säger att de är mycket nöjda och 27 procent säger att de är nöjda med sin utbildning.


- Vi jobbar vidare för att få med oss de två procent som ännu inte varit nöjda med sin utbildning hos Gymnastikförbundet. På det stora hela är vi väldigt nöjda med vår utbildningsverksamhet där 4 900 deltagare vittnar om att vårens utbildningar varit till belåtenhet och har spelat en viktig roll i deras ledarutveckling inom föreningen, meddelar Therese Flemström som arbetar med utbildning på det nationella kansliet.

För att kunna genomföra alla utbildningar är utbildarna centrala. Idag har vi cirka 165 utbildare runt om i Sverige och givetvis är det deras insatser som ligger bakom det fina resultatet.

- Våra utbildare utvärderas individuellt med personlig feedback. I år kan vi se ett tydligt trendbrott där flera utbildare än tidigare har fått strålande recensioner. Deltagarna har under lång tid varit nöjda med Gymnastikförbundets utbildare, i vår har vi dessutom sett superlativen hagla, säger Louise Nordenberg som också arbetar med utbildning på det nationella kansliet.

"Tillsammans är alltid roligast"

Fyra av Gymnastikförbundets utbildare, vilka också håller många utbildningar, är Jessica Wallblom, Tommy Henriksson, Linda Gustafsson och Matilda Boudin.

Jessica Wallblom håller utbildningarna Baskurs Barn och Ungdom och Trupp Basic.

- Jag tycker att det är otroligt roligt att inspirera andra, gymnastiken är min passion och om jag kan få andra att känna samma så blir jag glad. Sen måste jag säga att jag tycker att vårt uppdrag som ledare/tränare är otroligt viktigt och vi har stor inverkan på alla gymnaster vi möter och det vill jag skapa en förståelse för, säger Jessica Wallblom och fortsätter:

- Roligast är alla möten och all inspiration jag får tillbaka. Tillsammans är alltid roligast och att jag har förmånen att bekanta mig med flera stycken som också leder gymnastiksverige framåt är väldigt roligt. Sen har jag otroligt bra utbildarkollegor som alltid kommer med klokheter som jag tar in, vilket berikar.

Tommy Henriksson, som till vardags arbetar som lärare utbildar för Gymnastikförbundet i kurserna Baskurs Barn och Ungdom, Hopp och Volt, Matta och Airtrack samt Teori steg 1.

- Jag har pedagogiska tankar med i mitt upplägg i allt jag gör och tänker. Eftersom min ledstjärna dessutom är rörelseglädje så bygger hela mitt koncept på detta. Utan detta skulle jag inte fungera som lärare/utbildare. Dessutom är jag kunnig med stor erfarenhet. Jag vet vad jag pratar om och framför allt VARFÖR, säger Tommy.

På frågan vad som är roligast svarar han:

- Roligast är nog att träffa ledare som "offrar" sin lediga tid för att gå på kurs hos mig. Många kommer tyvärr med olika inställningar. Jag måste gå, jag kan inte, men alla ska få med sig något. Därför måste det vara på olika nivåer. Men TÄNKET över hur de kan förändra övningar måste med. Om jag visar fem övningar men ger dem ett tänk så kan de göra hur många övningar som helst som passar sina grupper.

Linda Gustafsson är utbildare för att hålla kvar gymnastiken hos sig efter många år som aktiv gymnast. De kurser hon håller i är Baskurs Barn och Ungdom, Performance, Trupp Basic, Teori steg 1 och Teori steg 2.

- Genom utbildningar får jag möjlighet att komma tillbaka till kärnan i sporten - igen och igen och igen. Jag har valt att hålla mig till grundutbildningarna, t ex baskurs och teorikurs. Det som ingår i utbildningarna och det jag personligen tycker är viktigt att betona är varför gymnastiken som grundidrott är så bra och hur vi kan lära ut på bästa sätt för att ge barnen både fysiska, psykiska och sociala förutsättningar att lyckas med vilken idrott de än väljer i framtiden.

- Det roligaste är att jag alltid lär mig nya saker i erfarenhetsutbytet med deltagarna. Mötet med deltagarna ger energi och det är otroligt givande när jag ser hur kunskapen landar och deltagarna förstår hur de ska tillämpa teorin i praktiken!, berättar Linda.

Vill du gå en utbildning i höst? Klicka in på respektive region och botanisera bland alla kurser som erbjuds. Enligt förra terminens deltagare kommer du inte bli besviken!

Publicerad: 2017-09-12

UPPTÄCK MER