Unga utmanar - fokus på ungt ledarskap och ungas inflytande

Helgen den 9–10 september fylldes Gymnastikens hus i Umeå av ungt ledarskap och hur unga kan ha inflytande i föreningslivet.

Den nationella ungdomskommittén har givit unga från hela Sverige och olika discipliner verktyg och förutsättningar för att våga och vilja utvecklas i sin roll som aktivitets- eller organisationsledare. Det har de gjort genom föreläsningar, fysisk aktivitet, gemenskap, olikheter, intressen och såklart glädjen till gymnastiken under rubriken Unga utmanar.

Cirkus, tricking och fri lek var några av de fysiska passen för aktivitetsledarna under helgen. De fick även en inblick i gymnastikens olika verksamheter från regional till internationell nivå - det ungdomskommittén kallar World of gymnastics.

Vahagn Mikaelyan från Gefle gymnastikförening var en av deltagarna som aktivitetsledare. Han beskriver Unga utmanar så här:

- Ett roligt evenemang minst sagt. Att lära sig nya rörelser inom andra discipliner finner jag alltid tilltalande således fann jag cirkusträningarna att vara väldigt roliga! Mycket av vad som lärdes ut under dagarna kan uppfattas som uppenbara saker för erfarna ledare. Dock finner sig erfarna ledare alltid sig i sina rutiner, därav är det bra att någon påminner en vad som är rätt och fel som till exempel diskussion kring hur man använder styrketräning mellan olika åldrar. Det roligaste var att diskutera med andra ledare om hur parkouren såg ut i deras föreningar och det var rätt så roligt att lära ut parkour till ledare som aldrig tränat det förut!


För organisationsledarna, som kommer att träffas vid fem tillfällen under ett års tid, var det två tuffa och innehållsrika dagar med bland annat föreningsutveckling tillsammans med SISU, praktiska arbeten där de fick "skapa en gymnastikförening" och jobba med frågor som inkludering och mångfald i en förening. Förutom detta fick de en introduktion om Svensk Gymnastik, utvecklingsmodellen och nyckelfaktorerna. Gymnastikforum och förbundsmötet är deltagarnas nästa mötesplats där de ska jobba vidare för att utvecklas som organisationsledare.

Vi frågade Moa Hammarberg från Umeå gymnastikförening hur hon skulle beskriva helgen:

- Helgen uppfyllde verkligen mina förväntningar. Vi fick bättre inblick i hur en förening fungerar på organisationsnivå och arbetade mycket med hur viktigt det är att alla i föreningen ska kunna, och speciellt känna sig välkomna att, engagera sig i och runt styrelsen. Det var också roligt att träffa alla andra som var med på kursen för att höra hur olika det fungerar i olika föreningar.

Workshop med Anna Iwarsson

Gymnastikförbundets ordförande Anna Iwarsson höll en engagerande interaktiv workshop om ledarskap. Deltagarna fick tänka till kring det egna ledarskapet och hur det kan utvecklas. Genom att arbeta utifrån case och gemensamma diskussioner fick deltagarna dela med sig av egna erfarenheter, och kunde på så sätt inspireras av såväl varandra som av Anna. Med sin gedigna kunskap och erafenhet var Anna ett mycket uppskattat inslag under helgen.


- Att få mötas, träna och arbeta med meningsfulla frågor är både angeläget och kul. Allt detta fick jag uppleva den här helgen! När jag åkte hem var det med ett leende på läpparna och med en genuin känsla av framtidstro. Otroligt inspirerande!, avslutar Anna Iwarsson.

Publicerad: 2017-09-14

UPPTÄCK MER