Kommittén som värnar om manlig artistisk gymnastik på alla nivåer

”Vår syn på vår uppgift är att vi ska se till att alla gymnaster på alla kunskapsnivåer ska ha möjlighet att träna och tävla manlig artistisk gymnastik.”

Så lyder mottot för den kommittén som har hand om just manlig artistisk gymnastik.

I spetsen hittar vi Stefan Agnvall, ordförande i kommittén (MTK). Med sig har han Michael Hedlund, Roland Himberg, Anna Rosenholmer, Jens Hummel, Peter Gustafsson samt Lars Stenberg. Förbundskaptenerna Fredrik Pierreville och Eddie Olsson fungerar som adjungerade i kommittén.

Många av de som sitter i kommittén är också ordföranden i de regionala kommittéerna. Detta för att få en smidig kanal direkt ner till verksamheten i varje storregion vilket också underlättar och förbättrar dialogen och kommunikationen med regionerna.

Mottot arbetar de för genom att kontinuerligt underhålla och vidareutveckla ett tränings- och tävlingssystem för både bredd och elit med plats för gymnaster i alla åldrar. Kommittén ansvarar också för genomförandet av alla arrangemang på nationell nivå och hjälper till att sätta upp riktlinjer och rekommendationer för tävling i regioner och klubbar.

- För att lyckas med det behöver vi se till att tränare kan utbilda sig för att kunna träna gymnaster. När gymnasterna sedan ska tävla är det vår uppgift att se till att det finns ett tävlingssystem som fungerar, säger Stefan Agnvall.

Kommittén har stått, och står, för ett stort nytänk där man exempelvis infört så kallade "masters-tävlingar" där gymnaster över 30 år tävlar mot varandra. Ju äldre gymnast, desto lägre krav. Det startade som ett inofficiellt veteran-SM, inspirerat av andra liknande tävlingar ute i Europa. Därefter byttes namnet ut för att öppna upp tävlingen för både män och kvinnor att medverka och också ge gymnaster från andra länder möjligheten att deltaga.Per Forsström, en av de som tävlar i master-klassen i manlig artistisk gymnastik.

- Vår viktigaste fråga är att göra manlig artistisk gymnastik ännu mer tillgänglig än den är idag. Vi har en hög nivå på våra elitgymnaster vilket visades sig på allvar på JEM förra året, bekräftades på EYOF under sommaren och fastställdes under NEM då vi vann både lag och individuellt. Vår utmaning är att tillgängliggöra vår sport inom hela vår utvecklingsmodell, från bredd till elit och från ung till gammal, säger Stefan.

Driver utvecklingsgrupper för ledare

Manliga tävlingskommittén driver tre ledarutvecklingsgrupper (LUG) som är ett av MTK's verktyg för att påverka utvecklingen av manlig artistisk gymnastik i Sverige. Varje grupp har ett specifikt fokusområde beroende på vilken nivå ledarnas gymnaster ligger på och samlas några gånger per år och tränar tillsammans under insyn av en gruppansvarig. Ledarnas kunskaper höjs genom att samverka med varandra och genom ren utbildning av exempelvis inbjudna experter.

LUG1 – Komma igång med manlig artistisk gymnastik

Ansvarig: Fredrik Pihlqvist.

Syfte: Syftet med LUG 1 är främst att hjälpa föreningar som önskar starta, eller är relativt nystartade, att komma igång med manlig artistisk gymnastik. I målgruppen ingår även tränare med gymnaster på nivån Nollan – Tvåan. Arbetet bedrivs i form av läger med stort praktiskt inslag och inriktningen är fokuserad på metodik. Gruppen är öppen för alla intresserade och avsikten är att genomföra 2 – 3 samlingar per år.

LUG2 – Utmana i manlig artistisk gymnastik

Ansvarig: Niklas Andersson

Syfte: LUG2 skall främst erbjuda träning och utveckling för ledare med gymnaster på mer avancerad nivå motsvarande god nivå på Tvåan – Ungdomsklass. För att säkerställa att gymnasterna håller avsedd nivå erbjuds gymnasterna plats beroende på sin kunskapsnivå. Arbetet bedrivs i form av läger med fokus på praktisk metodik men även teoripass ingår. I teoripassen igår bland annat CoP, träningsplanering, mentala faktorer osv. Avsikten är att genomföra 2- 4 samlingar per år.

LUG3 – Engagera och behålla

Ansvarig: Rickard "Mulle" Gustafsson

Syfte: Syftet med gruppen är att hjälpa till att motivera gymnaster som inte kommer med i olika landslagsgrupperingar att fortsätta att träna och utvecklas inom manlig artistisk gymnastik. Arbetet bedrivs i form av läger där gymnasterna och deras tränare skall erbjudas anpassad träning och en social miljö där de skall kunna känna samhörighet och tillhörighet. I arbetet kan även andra gruppstärkande aktiviteter ingå. Avsikten är att genomföra 2 – 3 samlingar per år.

Med dessa projektgrupper täcker kommittén upp en stor bredd av kunskapsnivåer och driver ett enormt utvecklingsarbete för den manliga artistiska gymnastiken. Kommitténs idéer och prestationer har mottagits med glädje och engagemang från föreningarna och vi kan både se en stärkt disciplin både i bredden och i toppeliten.
Masterstävlingen har blivit en riktig succé och där kan vi se svenska profiler damma av tävlingsdräkten och återigen visa upp sig på tävlingsgolvet. Riktigt häftigt, riktigt roligt och minst sagt något för andra discipliner att ta efter!

Text: Ia Giotis

Foto: Andras Svensson

Publicerad: 2017-12-13

UPPTÄCK MER