Gymnastikhjälpen – en hjälp i två riktningar

2016 gick den första turen med redskap och dräkter till Bosnien-Hercegovina och gymnastikföreningen i Tuzla. Nu planeras den andra turen. Läs mer om utbytesprojektet nedan.

Pia Bodén, bland annat engagerad i GF Öst kommitté för kvinnlig artistisk gymnastik, Roland Strömbäck tidigare engagerad i GF Östs styrelse och Gymmix Visby samt Erik von Essen, ordförande i Täby GF gjorde alla tre FN-tjänst i Bosnien i samband med kriget på Balkan under 1990-talet. När de var där under perioden 1995 och 1996 befann sig området i gränslandet mellan krig och fred. Nu 20 år senare bidrar de tillsammans med ytterligare en tidigare kollega till fortsatt uppbyggnad genom ett unikt samarbete med en gymnastikförening i Tuzla.

Gymnastikträning under knappa förhållanden

GK Tuzla lyckades hålla igång med sin verksamhet under hela krigsperioden och består i dag av cirka 200 gymnaster inom kvinnlig och manlig artistisk gymnastik och rytmisk gymnastik. Genom välutbildade ledare finns en hög teknisk kompetens i föreningen, men de aktiva verkar under otroligt eftersatta förutsättningar och bedriver träningen på hoplappade redskap från 1980-talet.  Det är tydligt att landet inte lyckats bygga upp sin samhällsstruktur och föreningen är helt beroende av ett internationellt stöd och de eldsjälar som valt att stanna i landet och i föreningen.

Professor Almir Atikovic är ordförande i föreningen och brinner för sin idrott. Pia berättar att han under alla år arbetat för att ge barn en bra uppväxt genom gymnastiken som han menar har en enande funktion. Exempelvis tränar barn tillsammans och blir vänner trots att deras familjer stod på olika sidor under kriget.

Mopeds for peace

Pia, Erik och Roland hade ytterligare en kollega från FN-tjänsten, Gustav Fröding. Gustav är engagerad inom barn- och ungdomsfrågor och driver ett välgörenhetsprojekt; ”Mopeds for peace” och samlade in pengar till en verksamhet för barn med funktionshinder "Koraci Nade".  Med sina erfarenheter från FN-tjänstgöring på Balkan ville även Pia bidra till utvecklingen i landet och där föddes idén om att medverka i utvecklingen av gymnastiken i Tuzla.

Pia tog kontakt med tolken, Jasna Omerefendic Alispahic, de arbetade med i Bosnien under tjänstgöringen, som kopplade samman dem med GK Tuzla. När frågan ställdes om de på något sätt kunde hjälpa till blev svaret ett rungande ja och när bilder skickades ut kring hur eftersatta redskapen i träningshallen var, så var det ingen tvekan om hur de kunde bidra.

Med hjälp av GF Öst gjordes en efterlysning av dräkter, material och redskap. Flera föreningar, gymnaster och Vera Sport bidrog till insamlingen och 2016 gick den första turen, med Gustavs moped och en efterföljande lastbil till Tuzla.

 


Under den första turen snackade sig Gustaf genom tullen. Inför nästa resa är tanken att alla papper ska finnas på plats.

Med på lasset fanns cirka 80 dräkter, ett antal satsbrädor och ett voltgolv som donerades av Askersunds GF. Det var gamla, men hela redskap, och voltgolvet är fortfarande det mest moderna i hela Bosnien och har bidragit till att föreningen kunnat arrangera tävlingar och samarbeta med andra föreningar i landet.

- Bidragen som gjordes 2016 har verkligen gjort skillnad och gjort att barn och unga som lever i ett utsatt samhälle fått möjligheten att träna under lite bättre förhållanden, berättar Pia.

 

Ökad kompetens i Järfällagymnasterna

Men samarbetet slutade inte med leveransen 2016 utan det blev bara början till något mycket mer. För även om förhållandena för träning och redskapen var fruktansvärt gamla och slitna, så fanns det en stor kompetens i tränarna i föreningen. Detta var något som Pia såg.

- Jag bjöd in Tuzlas chefstränare Zerin Emic till ett barrkonvent som arrangerades i Sverige. Det blev början på ett samarbete mellan den bosniska föreningen och Järfällagymnasterna. I början av året kom Zerin tillbaka till Sverige under en vecka och bidrog i träningen och därmed till kompetensutvecklingen i föreningen.

 


Zerin Emic i JG-hallen utanför Stockholm där han var gästtränare för en av AG-grupperna i föreningen.

Om bara några veckor kommer fem gymnaster från Järfällagymnasterna att åka på läger till Tuzla i samband med sportlovet och en vänskapstävling planeras i Bosninen 26-29 maj. Om allt går som det ska kommer ett gemensamt läger att genomföras i Kroatien under 2019.

- Det här är ett sätt för Järfällagymnasterna att erbjuda sina gymnaster ett internationellt utbyte. Ett utbyte där de får hjälp i sin träning av kunniga tränare, men också kommer ge dem upplevelser och erfarenheter för livet, berättar Pia och fortsätter:

- Det är nyttigt för unga idag att se att alla inte har det lika välordnat som vi. Det är lätt att vi tar alltför mycket för givet och utbytet är ett sätt att bidra till att internationella relationer skapas.

 

Insamling till ny resa i maj

10-11 maj kommer nästa resa till Tuzla att genomföras och insamlingen är i full gång. Helgen 18-21 april kommer Roland åka runt i södra Sverige och hämta upp redskap. Så om någon förening har möjlighet att bidra med redskap är det mycket välkommet. 

- Det behöver inte vara nya grejer. Men helst ska de vara hela, även om vi i vissa fall har fått hjälp av Richard ”Mulle” Gustafsson på LEG med att laga, fortsätter Pia.

En pegasus står högst på önskelistan för föreningen just nu.

- Jag vill verkligen poängtera att en pegasus skulle förändra och förbättra verksamheten inom inte bara GK Tuzla utan för hela landet. För även om redskapen levereras till klubben så kommer det ha en positiv utveckling för fler. Då kan föreningen få ytterligare möjlighet att arrangera samträningar och tävlingar inom landet, berättar Pia.

 

En vilja att bidra till återuppbyggnad

För Gustav, Pia, Roland och Erik har givetvis samarbetet ytterligare en dimension.

- Att tjugo år efter kriget komma tillbaka till Bosnien-Hercegovina och känna att vi bidrar till utvecklingen i landet på detta sätt är stort. Vi kan också bygga nya minnen från Bosnien som inte bara förknippas med krig. Det betyder mycket, avslutar Pia.

 

Vill du eller din förening bidra?

Vill din förening donera redskap och verksamheten finns i södra Sverige eller Stockholmsområdet, hör av er till Pia Bodén, bodenpia@gmail.com

Vill du donera pengar till bränsle, tullavgifter och transport? Swisha 1236 51 21 15

Dräkter skickas till Järfällagymnasternas kansli: Andebodavägen 72, 17543 Järfälla

 

Läs mer om gymnastikhjälpen här.

Läs mer om Mopeds for peace här.

Publicerad: 2018-02-09

UPPTÄCK MER