Back Ulla 105 år en pionjär inom Svensk Gymnastik

Det är nog få människor i Rättvik som betytt så mycket för friskvård och god hälsa bland invånarna i kommunen som Back Ulla Gustafsson.

Back Ulla, som under våren fyllt respektingivande 105 år, har ända sedan 1940 varit verksam som gymnastikledare, gymnastikdirektör och sjukgymnast i Rättvik. Bland annat var hon på 40-talet med om att blåsa liv i gymnastikklubben (Rättviks GK). En förening som hon sedan var ordförande i under 26 år.

Back Ulla är en av de verkliga pionjärerna som utbildare och inspiratör inom svensk pensionärsgymnastik. Hon var ledamot inom Svenska Gymnastikförbundets dåvarande pensionärskommitté 1974–83 och även aktiv som ledamot och utbildare inom Dalarnas Gymnastikförbund. Under sin tid som distriktsordförande i Dalarnas GF minns Calle Myrsell att Back Ulla ofta var en av de mest kreativa och nyfikna deltagarna när distriktet hade sina kommittémöten och planeringskonferenser.

– Trots att Back Ulla var klart äldst av ledamöterna gav hon ofta det vitalaste intrycket och inspirerade oss yngre till utveckling och nyheter. Back Ulla är en unik person som jag fått förmånen att träffa och lära känna, fortsätter Calle.

I dag är Ulla naturligtvis pensionär. Men hon var aktiv med att leda pensionärsgymnastikgrupper fram till 93 års ålder.

– Men då föll jag i en trappa och skadade mig så illa att jag får ta det lugnt i dag, säger hon.

Men tittar man på henne är det svårt att tro att denna livfulla, charmiga kvinna har fyllt 105 år. Hon rör sig mycket och hjälper till med armarna när hon pratar.

– Det är klart att jag har haft mycket nytta av att ha hållit på med gymnastik i hela mitt liv, säger hon. Men det har jag också fått stor uppskattning för. 1969 fick jag Svenska Gymnastikförbundets högsta utmärkelse Lingmedaljen och för tretton år sedan utsågs jag till "Årets Rättvikskvinna”.

Publicerad: 2018-05-28

UPPTÄCK MER