VM-guld, medaljregn och nytt svenskt rekord på VM i hopprep

Ingen hade vågat tro att det skulle gå så här bra för de svenska hopprepsdamerna när lagtävlingen i VM i Shanghai avgjordes under söndagen. Hela 5 mästerskapsmedaljer gick till Sverige.

De svenska hopprepsdamerna åkte till Shanghai med siktet inställt på medaljer och redan i lagtävlingens inledande grenar blev målet verklighet. Tidigare har Sverige haft de stora framgångarna inom freestyle medan Kina helt dominerat snabbhetsgrenarna. När resultaten under VM kom även i snabbhet var det inte allt för svårt att lista ut att det skulle bli medaljer.

VM-guldet hoppades hem i snabbhetsgrenen 4*45 sek snabbhet med dubbelrep. Kämpinge GF:s lag 2 bestående av Isa Vigren, Julia Nydemark, Marina Jalkell och Smilla Eliasson lyckades få ihop hela 604 fotisättningar och samtidigt slog nytt svenskt rekord. Laget tog under senaste VM, som gick på hemmaplan i Malmö 2016, hela två VM-guld i, men då i freestyle. När det var dags för freestylegrenarna i årets upplaga av VM visade laget åter att de hör hemma i den internationella toppen. I grenen dubbelrep freestyle tog laget silver och dubbelrep par freestyle tog laget brons. I den prestigefyllda overall-tävlingen kammade laget hem silvermedaljen - en riktigt stark tävlingsinsats.

- Vi är helt överväldigade! Vi trodde aldrig att det var möjligt, hälsar laget i ett snabbt samtal mellan tävling och prisutdelning på arenan i Shanghai.

 

Även Kämpinges lag nr 1 tog medalj, detta i snabbhetsgrenen 4*30 sek snabbhet med enkelrep. Lag nr 1 bestående av Elin Söderlund, Elsa Skansjö, Louise Söderlund och Sara Nässel är rutinerade hoppare som med 375 fotisättningar tog hem en bronspeng i grentävlingen.

Head of delegation är Kämpinge GF:s Kajsa Murmark och hon säger så här om tävlingarna: 

- Det är alldeles enastående. Kina har dominerat helt i snabbhet tidigare, och så kommer våra svenska tjejer och tar medaljer där samtidigt som de presterar så bra i freestyle. Vi pratade så sent som igår om våra chanser, och vi trodde aldrig, aldrig att det skulle kunna gå så här bra, säger en glad och märkbart stolt Kajsa.


Ytterligare tre lag tävlade under dagen. Ett juniorlag och två seniorlag. Alla gjorde fina insatser och har numera ett VM på meritlistan, något som är mycket viktigt och bra för svenskt hopprep.

Samtliga resultat finns härhttp://www.fisacwc2018.com/enpages/result

 

FAKTA OM LAGTÄVLINGEN

4 – 5 personer i ett lag. Tävlar i 6 olika grenar.


3 grenar i enkelrep:

4 x 30 sek snabbhet

2 pers. freestyle (pair freestyle), 1 min. och 15 sek.

4 pers. freestyle (team freestyle), 1 min. och 15 sek.


3 grenar dubbelrep:

4 x 45 sek snabbhet

3 pers. freestyle, 1 min. och 15 sek.

4 pers. freestyle, 1 min. och 15 sek.

Poängen rankas i varje gren. Den sammanlagda totala rankingpoängen bestämmer slutresultatet.


Vem vinner lagtävlingen?

Lagmedaljer delas ut i varje gren och världsmästare koras i varje gren. Det lag som får högst totalpoäng i alla grenar blir världsmästare.

Under måndagen (kl 7:30 svensk tid) fortsätter VM med de individuella tävlingarna i hopprep där Sverige har flera deltagare. Dessa streamas här: https://view.sufe.edu.cn/play/113

Publicerad: 2018-07-29

UPPTÄCK MER