EM-silver i barr för Jonna Adlerteg i Glasgow

Jonna Adlerteg har skrivit ett nytt kapitel i den svenska gymnastikhistorien genom dagens EM-silver i barr.

Jonna vann kvaltävlingen och i dagens final lyckades hon köra igenom en riktigt fin serie utan större misstag och fick poängen 14,533. I en mycket tät final med hög kvalitet vann belgiskan Nina Derwael på poängen 14,733, två tiondelar före Jonna. Jonna har därmed lyckas upprepa bedriften från 2013 då hon också tog ett EM-silver.

 

Klockren barrserie i Glasgow ledde till silver! Foto: Volker Minkus.

- Jag är så stolt över mig själv, jag har jobbat hårt och länge för detta! Jag hade en bra känsla och är nöjd med serien. Nu ska jag bara njuta av detta 😊, kommenterar Jonna från Glasgow.

 

Tränare Sebastian Melander är förstås även han mycket glad och nöjd. Han berättar att han tycker att Jonnas största bedrift under EM var i kvaltävlingen:

- Att gå in först av alla och klara den nervositeten som det innebär var en enorm prestationen, inte minst efter en del motgångar. Hon var mycket lugnare och stabilare i finalen och här visade hon sin rutin och att det är på den här nivån tränar. Vi har mest fokuserat på prestationen under EM så det är klart att de är kul när det blev ett sådant fint resultat också.

 

Grattis Jonna och teamet runt dig. Här med Sebastian Melander. Foto: Volker Minkus.

För Jonna var EM början på en höst som kommer kantas av internationella tävlingar, med såväl världscuper och VM senare i höst.

- Det är kul att hon är tillbaka och har bevisat att hon är på den här nivån och får utdelning för det under tävling också, säger Sebastian.

 

Även Jessica Castles skriver historia

Redan innan finalen hade den unga Jessica Castles skrivit historia. Aldrig tidigare har vi haft en svenska i en friståendefinal. Jessica hade allt att vinna och gick in och körde ett mycket fint fristående och placerade sig på en sjunde plats.

- Det kändes bra och det var jättekul att tävla här i Glasgow i en fin arena. Förutom en liten miss på piruetten i början av programmet så gick allt annat jättebra, berättar Jessica.

 

Sjua i fristående på sitt första EM - en historisk prestation av Jessica Castles. Foto: Volker Minkus

- Det Jessica har gjort är grymt kul. Hon gjorde ett jättebra kval och att hon tar sig till en final är något vi är oerhört stolta över. Sen gjorde hon även i finalen en jättefin prestation och presentation av sig själv, avslutar Sebastian.

 

Jessica Castles in action! Foto: Volker Minkus.

Stort, stort grattis Jonna och Jessica!

 

Missade du finalerna kan du titta på dem här igen:

https://www.svtplay.se/video/18744062/em-veckan/em-veckan-gymnastik-5-aug-15-25?start=auto&tab=2018

Intervju direkt efter tävlingen https://www.svt.se/sport/gymnastik/adlerteg

Jonnas barrserie https://www.aftonbladet.se/tv/a/261653

Publicerad: 2018-08-05

UPPTÄCK MER