Juniorlandslagen i trupp tar första stegen på vägen mot Junior-EM

Landslaget i trupp genomförde ett träningsläger 1-5 augusti 2018 på Lingvallen i Ängelholm. Samlingen innebar första officiella tillfället någonsin för Sveriges juniorlandslag.

Vi passade därför på att ställa Agnes Arvidsson (juniormixed), Lukas Knutsson (juniorherr) och Adeline Sjö (juniordam) några frågor om upplevelserna som Sveriges första juniorlandslagsgymnaster i trupp.

Hur känns det att kunna kalla sig landslagsgymnast?

Lukas: Mäktigt!
Agnes: Det är ju en barndomsdröm. Det känns jättestort!
Adeline: Ja alltså jag kan bara hålla med, kan inte säga så mycket annat haha.

Hur var det att få samtalet i somras?
Agnes: Det va jätteläskigt och jättenervöst! Man visste ju att det fanns en möjlighet att få ett samtal, så när telefonen ringde med ett nummer man inte kände igen, då blev man jättenervös direkt haha.
Adeline: Alla hade ju sagt att det ska komma ut den veckan, sen att det skulle komma den dagen... Så man väntade och hoppades.
Agnes: Mmm, men det va ju ett glatt besked så man blev bara jätteglad. Glad och överraskad.

Hur känns det att vara här på lägret och hur har träningen gått?
Adeline: Jo det känns lite ömt och man är lite sliten, men det hör sig till. Det är bättre än förre lägret (bruttotrupp), då kunna man knappt komma ner från sängen haha.
Agnes: Det känns bra att vi kommit så långt som vi har. Det är första gången vi är samlade som lag på riktigt nu i mixedlaget och det känns riktig bra. Alla är jättemotiverade och gör det man ska, så vi går framåt.
Lukas: Vi har kommit långt tycker jag. Vi har kommit igenom hela friståendet och börjar finslipa. Det känns mycket bra.
Adeline: Ja det rullar på bra, alla hänger med och är fokuserade. Det är mycket detaljer och man tror man kan friståendet bra, men när vi nu kör tillsammans så ser vi ju att det är mer att jobba på, detaljer som ska finslipas. Men det rullar på bra. Nu vet vi ju att det faktiskt är ett fristående vi ska tävla på. Innan man var uttagen så hoppades man ju mest.

Intensivt landslagsläger på Lingvallen.

Har lägret och starten som landslagsgymnast varit som förväntat?
Lukas: Vi förväntade oss mycket träning... och det har det ju varit haha.
Agnes: Jag hade förväntat mig mycket glädje och var jättespänd inför. Det är nog ungefär som jag hade trott, men jag har ju inte varit med såhär tidigare.
Adeline: Nej precis, det är ju ett helt nytt sammanhang så det va svårt att ha tydliga förväntningar inför. Men stämningen här känns mer avslappnad än på de tidigare lägren. Alla är fokuserade men samtidigt avspända.
Lukas: Det är nog för att alla vet att nu är man med, det här är laget. Så nu kan vi fokusera mer på att lära känna varandra bättre och komma ihop som lag. Det kändes som att man kände alla när man kom hit redan, men nu kan man fokusera lite mer.


Fantastisk miljö att träna i i för juniormixedlaget!

Har ni fått ihop lagen då?
Adeline: Ja det tycker jag absolut. Nu är vi inte så många som tidigare och vi bor alla i samma rum, så nu är vi ju med varandra exakt hela tiden haha. Det blir ju att man kommer väldigt nära inpå varandra och lär känna varandra väldigt bra.
Agnes: Jag håller med. Både genom tiden som tränarna har lagt på det och genom våra egna initiativ. När man inte hinner träffas så mycket så vill man ju komma så nära varandra som man kan på den lilla tiden vi har innan vi ska tävla tillsammans.


Juniordamerna på Lingvallen!

Vad ser du att du kan bidra med till laget?
Adeline: Oj va svårt! Nu blev det de här svåra frågorna som vi pratat med tränarna om haha. Jag vill hoppas att jag bidrar med en god stämning och ett lugn. Att kunna fokusera på det positiva hela tiden. Vara lugn och säker, behöver inte stressa upp mig för nått.
Lukas: Jag vill gärna få med alla, att alla känner sig viktiga och att vi behöver alla. Det är inte en som ska vara bäst, det är alla som ska va bäst tillsammans. Det kvittar lite om en kör en killer, det är viktigare att bli en tight grupp där alla verkligen är med och alla stöttar alla.
Agnes: Jag håller med. Det är nu vi blivit ett lag och det är nu vi ska träna tillsammans och tävla tillsammans. Så det är jätteviktigt att alla känner de är en viktig del i det hela.

Lagkänslan viktig, här ytterligare en bild på juniordamerna.

Vad ska ni fokusera på nu fram mot EM på hemmaplan?
Agnes: Redskap kan man ju köra lika väl hemma som på samlingarna. Så det är fristående och svårigheter som vi ska fokusera på. Det är fortfarande lite nytt och det är bara tre samlingar kvar tillsammans, så måste man ju ta eget initiativ så man kommer ihåg allt.
Adeline: Mm, att verkligen komma ihåg alla smådetaljer, en arm hit som ska vara precis där och ett huvud som ska va precis där. Det måste man verkligen ta eget ansvar för att kunna.
Lukas: Vi är fyra i laget från samma förening och det känns bra att vi kan stötta varandra.
Agnes: Jag är själv haha. Eller ja, det är tre andra från min förening i dam men jag är den enda som är i mixed.
Adeline: Man kan ju ändå hitta tid att träna tillsammans fast man inte tränar på samma saker.

Hur tror ni att det kommer bli att tävla på EM?
Adeline: Man har ju liksom tävlat förut, det är ju inte det att man aldrig gått in på tävlingsgolvet förut, men det blir såklart lite annorlunda att på EM träna och tävla ett redskap åt gången. Så jag tror det blir lite ganska mycket nytt, lite nya modifikationer och lite annorlunda.
Agnes: Mm, alltså bara känslan av att stå på tävlingsgolvet på EM... Kan tänka mig att det ändå är lite annorlunda än när man tävlar ett JSM haha.
Lukas: Man har nog en liten tanke om hur det ska bli. Men det är ju bara en liten del att just stå på golvet, det är mycket mycket mer än så. Det är hela resan fram som är en stor grej som verkligen utgör prestationen.

Vi önskar Adeline (Stockholm Top Gymnastics), Agnes (Brommagymnasterna) och Lukas (GF Fram) och alla lagkompisar STORT lycka till med resan fram mot Junior-EM.

Fler artiklar kommer från lägret på Lingvallen i början av augtusti. Vill du följa de seniora landslagen på instagram är det @mixlandslaget, @trupplandslagetdam och @herrlandslaget du ska söka upp.

Publicerad: 2018-08-07

UPPTÄCK MER