Brett utbud i Sölvesborg

Sölvesborgsgymnasterna är först ut i en reportageserie som sätter ljuset på föreningar som jobbar med att ha och behålla ett brett utbud i sin verksamhet. I den här artikeln berättar ordförande Anna Lindh om föreningen och deras fokusområden.

Sölvesborgsgymnasterna satsar på breddträning och vill vara en förening för alla. I föreningen finns Bamsegympa, redskapsgymnastik, AMT, parkour, Trampolin för alla (träning för personer med funktionsvariationer), motionsgymnastik och aerobic. Bamsegympan vänder sig till de yngsta gymnasterna (2-4 år), därefter blir det redskapsgymnastik (från 5 år). AMT-verksamheten gör att föreningen även har grupper för vuxna. I motionsgymnastiken har de deltagare som är över 70år.Enligt Anna Lindh, ordförande i Sölvesborgsgymnasterna, finns det både fördelar och nackdelar med att ha ett brett utbud. Hon upplever att fördelen med att ha flera olika typer av träning gör att man kan erbjuda träning som passar alla. En nackdel är dock att man behöver ha tillgång till många typer av redskap när man har olika typer av träning (trampolin, redskap, parkour, lekredskap) och det tar också väldigt mycket tid att ta fram och plocka undan redskapen eftersom de genomför sin träning i en idrottshall som tillhör skolan.

Parkouren erbjuder en annan typ av träning än gymnastiken och är därför ett bra komplement till den övriga verksamheten och Sölvesborgsgymnasterna har med stöd från bla Arvsfonden, Blekinge Idrottsförbund, Sölvesborgs Mjällby Sparbank och Sölvesborgs kommun fått medel till att bygga en parkourpark. Parken invigdes sommaren 2018 och det är så klart ett lyft att kunna träna denna typ av verksamhet utomhus, i sitt rätta element.

- Föreningens medlemmar har varit delaktiga i processen och fått tala om hur de vill att parken ska se ut. När föreningen inte har träning i parkourparken så är den tillgänglig för allmänheten, berättar Anna.


Träna utan att tävla

Föreningen har inte några ambitioner att träna för att tävla och vinna o s v, utan vill erbjuda möjligheter till livslångt tränande. Om en gymnast har önskemål om att tävla så hänvisar de gärna till andra föreningar som gör det.

- Vi har absolut inte något emot tävling utan föreningens ledare har helt enkelt inte det intresset eller den kunskapen som skulle krävas. Föreningen ser heller inga hinder i att de aktiva håller på med mer än en idrott, det är bara roliga komplement till varandra, säger Anna.

Söker en aktivitetshall som främjar rörelseglädje

Utmaningarna framåt stämmer väl överens med den bild som finns i många delar av gympa-Sverige. Även Sölvesborgsgymnasterna är i stort behov av en hall som är anpassad till den verksamhet som de bedriver. Utan en specialhall saknas många av de redskap som man anser sig behöva för att kunna utveckla träningen.

– Vi ser gärna att det hade funnits en hall där man kunde träna flera olika sporter, en aktivitetshall som främjar rörelseglädje men även erbjuder en mötesplats där man t ex som förälder har en trevlig plats att vara på när ens barn tränar och där man kanske kan arbeta tillfälligt eller dricka en kopp kaffe, avslutar ordförande i Sölvesborgsgymnaster, Anna Lindh.

Kort info om Sölvesborgsgymnasterna:

  

Publicerad: 2018-09-19

UPPTÄCK MER

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer