Final på lördag för alla tre landslagen i truppgymnastik

Nu är kvaltävlingarna på EM i truppgymnastik i Odivelas i Portugal klara och dam-, herr- och mixedlagen är i final efter fina prestationer.

Mixedlaget bäst i kvalet

Mixedlaget var första startande lag i trampett. Det första likavarvet på bord blev lite skakigt men det rättade laget upp med två fina trampettvarv.  Andra grenen var fristående och även här gjorde laget en fin prestation och ett säkert intryck, trots problem med musiken i inledningen. Det ledde till tävlingens högsta friståendepoäng.

 

Mixedlaget avslutade med tumbling där de körde tre i stort sett felfria varv och lyckades med sina fina volter kvalificera sig till lördagens finaler som bästa lag med Danmark tätt efter, följt av Island.

 

-Vi började hoppa och lagmässigt hade vi några missar. Jag är relativt nöjd med mina egna hopp, men det kan alltid bli bättre. I friståendet hörde vi inte riktigt musiken i början, men det var inte så stressande. Det har hänt på träningen så det var bara att börja om igen. Tumblingen kändes väldigt bra och det var skönt att få avsluta kvalet på topp, berättar Cecilia Brunlöf som idag gjorde debut i EM-sammanhang.

 

- Vi är ett härligt gäng och inför finalen ska vi bara tänka på att inte stressa upp oss, vi tävlar ju på det vi kan, svarar Cecilia på frågan om vad de ska tänka på i finalen.

 

Strålande kval av damerna

De svenska damerna satte standarden direkt när det gick ut som första lag i kvaltävlingen. De körde ett oerhört synkat och svårt fristående med en originell koreografi och fick den höga poängen 20.700, som bara isländskorna slog. Nästa gren var tumbling och svenskorna bjöd på en riktigt kraftfull uppvisning med tre oerhört bra varv, där hela arenans åskådare stod upp, inklusive den danska klacken vid landningsmattan på tumblinggolvet. Sverige hade därmed ett bra grepp på kvalet inför sista grenen hopp och även här visade det svenska laget hur bra de är just nu. Tre fantastiska varv som gav dagens högsta hoppoäng 18.100.  Sveriges damer vann kvalet före Island och Danmark och är därmed klara för lördagens final.

 


Vi fick en pratstund med Amanda Norén som gör sitt andra EM. Grattis Amanda, vilken tävling ni gör:

- Tack så mycket, det känns så bra!

 

Kan du berätta lite om skillnaden jämfört med 2016:

- För min egen har tävlat bättre och är mer lugn nu. Jag har kunnat hantera mig själv och jag tog landningarna idag. Jag tror det beror på att jag lyckades fokusera och att hela vägen fram har varit bättre denna gång.

 

Herrarna två i kvalet

Herrarnas kvaltävling, som enbart bestod av sex lag vilket innebär att alla är klara för final, vanns på ett övertygande sätt av de danska herrarna som var nästa fyra poäng bättre än sina närmaste konkurrenter. Sverige kom två med norrmännen på samma poäng på en tredje plats.

 

Fristående var första grenen ut och det svenska laget fick en hel del svårigheter bortdömda i kvalet. I tumbling som var nästa gren gick det betydligt bättre och laget körde riktigt bra och fick poängen 20.55. Sista grenen hopp gick även den bra, men liksom i de andra grenarna här finns det mer att hämta till finalen.

 

- Det känns jättebra att få chansen att vara med på ett EM, jag är tacksam. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, det var en helt ny grej och det går inte att jämföra med ett SM, berättar Antonio Cordua som gör sitt första EM, och fortsätter:

- Jag tycker att vi gör ett bra kval där alla fått köra sina varv. Vi drog vi ner lite på svårigheterna, så nivån kommer kunna höjas lite till i finalen.

 

Stort grattis säger vi till alla svenska lagen och vi ser fram emot lördagens finaler.

Resultat finns här

 

 

Finalerna går på lördag med start klockan 11 lokal tid.

Foto: Kasper Nerup

Publicerad: 2018-10-18

UPPTÄCK MER