Fantastiska prestationer på JEM i truppgymnastik resulterade i 3 medaljer

För första gången har Sverige skickat juniorlandslag till EM i truppgymnastik och det blev succé direkt i Odivelas i Portugal.

Juniorerna (herrar, mixed och dam) var framförallt på EM för att skaffa sig erfarenheter av att tävla internationellt och hade inga uppsatta resultatkrav på sig. Fina prestationer under tävlingarna ledde emellertid hela vägen till två fantastiska silver i herr- och mixedtävlingen och ett guld för damerna.

 

- Det känns så bra i dag. Juniorerna har visat fantastiskt fina prestationer och vi är så stolta över dem. Vi har tränarteams som verkligen fokuserat på den individuella utvecklingen och det har lett till dagens resultat. En imponerande medaljskörd som inte ens var målet med tävlingen. Gymnasterna är här för att lära men går ändå in som superproffs; lugna, fokuserade och presterar riktigt bra. Tränarna ska verkligen ha stor eloge för deras insats i detta. De har jobbat fantastiskt som team med lagen men även mellan lagen. Jag är så stolt!, kommenterar förbundskapten Tova Sörén dagens final på JEM.

 

Juniorkillarna vinner silver

Hopp var första grenen och de svenska juniorkillarna började oerhört säkert med sina trippla volter i första varvet. Tyvärr två fall på varv två, men det sista varvet gjorde de oerhört snyggt och gav poängen 18.800. Hoppet följdes av fristående där Sverige hade högsta poängen i kvalet, vilket de lyckades förbättra ytterligare till fina 20.225. Killarna avslutade i tumbling och inledde med ett väldigt stilrent första varv med dubbel sträckt salto. Det följdes av två bra varv, bland annat ett helvarv dubbel sträckt salto med dubbelskruv och enbart någon liten miss. Det gav poängen 18.00 från domarna.

 

- Det känns skitbra, vi har gjort allt vi kan göra. Vi hade några missar men höjde oss i fristående. Vi är supernöjda. Vi har peppat och stöttat varandra och vi har en jättebra stämning i laget. Jag är jättenöjd, berättar en härligt glad Nicolai Kristersson Campbell.

 

Glada silverjuniorer på EM! Foto: Sara Attermalm

Danskarnas juniorer blev till slut för svåra för svenskarna. Men killarna gjorde ett strålande första JEM som samlat landslag och vann ett silver efter Danmark. Trea blev Norge och Storbritannien slutade fyra.

 

Resultat:

 • Danmark
 • Sverige
 • Norge
 • Storbritannien
 • Estland

 

 

Mixedlaget på en strålande andraplats

Fristående var första grenen för juniorerna i det mixade laget som består av killar och tjejer från åtta olika föreningar. Ett oerhört synkroniserat fristående som visade hur samkörda de är belönades med poängen 18,550, en poäng något lägre än i kvaltävlingen.

 

Sveriges mixedlag körde sedan en bra tumbling med två stabila och kraftfulla bakåtvarv. De hade två små missöden på framåtvarvet som de ändå lyckades rädda upp bra och poängen blev fina 16.300, en bra höjning från kvalet.

 

Hoppet var det sista framträdande och inför publiken som skanderade ”Sverige, Sverige, Sverige” lyckades hela gänget avsluta helt suveränt och ställa alla volter. Den prestationen gav dagens högsta hoppoäng på 17,250. Det innebär att Sverige har fått en fantastisk silvermedalj på JEM i truppgymnastik.

 

Silvervrål för mixedlaget på JEM!

- Det är helt fantastiskt, jag kan inte riktigt beskriva det. Jag är nöjd med vad jag presterat och hela laget har kört bra. Allting har varit bra, men trampetten kändes nog bäst och alla kämpade verkligen med sina landningar, berättar Titilayo Mossberg och fortsätter:

 

- Hela processen med uttagning till bruttotrupp och sedan landslaget har varit bra och det roligaste har varit att man nu lärt känna så många nya gymnaster.

 

Resultat:

 • Danmark
 • Sverige
 • Norge
 • Island
 • Storbritannien
 • Nederländerna

 

 

Guld för juniordamerna

De tolv tjejerna i juniorlandslaget, vilka kommer från fem föreningar i Stockholmsområdet och Örebro, lyckades idag att ta guld på JEM i truppgymnastik.

 

Tävlingen började med hopp och tjejerna visade redan från första start att de gick för medalj. Tre mycket fina varv, höga volter med fin teknik ledde till en skyhög poäng 17.050. I friståendet var det som om en person genomförde programmet, så samspelt var det och svårigheterna satt nästintill perfekt. Poängen blev 21.250, dagens högsta. Inför sista grenen hade tjejerna ett bra försprång gentemot konkurrenterna som det lyckades göra precis allting rätt i tumblingen och fick även där den högsta poängen 16.700 och var där med god marginal europeiska mästare för juniorer i truppgymnastik före Danmark och Island – med högsta poäng och därmed seger i alla tre grenar.


Sveriges juniordamer - bäst i Europa!

- Det känns jättekul och jag är jättenöjd, vi kunde inte ha gjort det bättre. Framförallt tumblingen var säker både igår och idag. Det var lite läskigt för vi kände redan efter kvalet att vi hade det - och då blir det lite oroligt att man ska "faila" bara för att det gick så bra i förrgår. Men vi har en så bra stämning och sjunger hela tiden för att peppa varandra, säger Elin Andersson Lingbert som i dag vann guld med sitt lag på JEM i Portugal.

  

Resultat:

 • Sverige
 • Danmark
 • Island
 • Finland
 • Norge
 • Storbritannien

 

Alla resultat finns här!

Publicerad: 2018-10-19

UPPTÄCK MER