Medaljdag på NM i trampolin

Idag avgjordes de Nordiska Mästerskapen i trampolin i Valhalla Sporthall i Göteborg.

DMT, som inte har officiell NM-status, var först ut i kvalet. På herrsidan gick det väldigt bra för Team Sweden, både Jonas Nordfors och Gustav Tingelöf gick vidare till final med poängen; 72,900 för Jonas och 66,900 för Gustav. Även i finalen gjorde de svenska herrarna bra ifrån sig, vilket gav Jonas första platsen med hela 74,200 och en andraplats till Gustav med poängen 68,200. 

I damernas kval i DMT var Lina Sjöberg överlägsen, hennes kvalpoäng blev 67,000. Lina lyckades hitta ännu mera krafter i finalen och hoppade in på första platsen med hela 70,800. 


När vi når förbundskapten Jenny Söderlund per telefon så säger hon;

-  Bra kört av både Jonas, Gustav och Lina idag. Jonas gjorde en superstabil insats, trots att han bara har kört två träningspass denna vecka. Hans skada är nu läkt och han vågar satsa lite mer skulle jag tro. Det var verkligen VM-final-klass på hans insats idag! Gustav fick inte riktigt till det idag men körde helt okej på alla sina fyra hopp. Han är på rätt väg men behöver nöta lite de två veckorna som är kvar till VM. Lina körde superbra idag, hon är på helt rätt linje inför VM och denna tävling gav henne ännu mer självförtroende, superkul! 


Trampolin 

I dagens trampolintävlingar medverkade både juniorer och seniorer. Först ut i kvalet var juniorerna, bäst bland pojkarna var Filip Klevell, från Västra Frölunda Trampolinklubb, med en tredje plats. Bland flickorna så var det Linnea Larsson, Team Sweden, som knep andra platsen i kvalet.

Danmark blev segrare i juniorernas pojkfinal, vilket var en väntad seger enligt förbundskapten Jenny Söderlund. Bästa svensk var Lucas Kjellén, som kom på en sjätteplats. Flickornas juniorfinal resulterade i en riktigt positiv överraskning; Linnea Larsson tog guld! 

- Vi hade hoppats på en bra placering för Linnea men en guldmedalj är en härlig skräll, berättar Jenny Söderlund per telefon efter tävlingen.

När vi gratulerar Linnea per telefon och frågar hur det känns med en guldmedalj så svarar hon:

- Jättejättebra! Allt här har fungerat jättebra och jag är verkligen så otroligt nöjd. Nu ser jag fram emot nästa tävling som är i England och hoppas på en medalj där också.

I herrarnas seniorklass vann Danmark kvalet men tvåa kom Måns Åberg, med poängen 106,410. Tredje platsen i kvalet gick till Jonas Nordfors, som fick 104,630 poäng. På damsidan hade Lina Sjöberg stabila serier och fick högsta poängen i damernas kval; 96,875. 

Jenny Söderlund, förbundskapten, berättar om finalen för seniorherrarna:

- Jag trodde på Oscar hela tiden, det har gått så bra för honom, han var ju bästa svensk på världsupen för två veckor sedan, superkul att han fick guld idag! Även Måns körde på bra idag och gjorde en jättefin insats, vilket gav honom en silvermedalj. Bronset idag gick till Felix, som gjorde en kanonserie men han hoppade tyvärr ut. Väldigt roligt med trippelseger för våra svenska seniorer! Jonas, som var trea i kvalet, fick inte riktigt till det i finalen, han såg lite orkeslös ut, tappade i höjd och fick börja om programmet - slutade på en femteplats idag. Jonas kommer inte att köra trampolin på VM, han satsar på DMT, avslutar Jenny.

Vi får en kort pratstund med Oscar Smith efter prisutdelningen:

- Äntligen! Som jag har jagat denna medalj! Idag hade jag oddsen på min sida, men jag känner att jag har mer att ge och ändå räckte det till idag. Jag ser verkligen fram emot VM, jag har en växel till att lägga i - nu jagar jag toppen!


 De svenska seniordamerna fick tyvärr se sig besegrade av Elsa Walden, Finland, som tog hem guldet i trampolin med poängen 49,680.

- Totalt sett en bra insats av svenskorna, säger Jenny Söderlund, förbundskapten. Lina fick tyvärr inte till det i finalen, det blev stressigt och hon tappade höjd. Jag tror ändå att Lina är nöjd med en silvermedalj, avslutar Jenny.

Målsättningen för den svenska truppen var att bli bästa nation sett till antalet medaljer och det lyckades de med! Sverige tog fem medaljer; två guld, två silver och ett brons. Finland tog totalt fyra medaljer och Danmark tog tre.

Här hittar ni samtliga resultat från tävlingen.

Stort grattis alla gymnaster!

Publicerad: 2018-10-20

UPPTÄCK MER