Två guld och ett silver på EM i truppgymnastik

Sverige försvarade sina två guld i mixed- och damklassen från EM 2016 efter helt fantastiska tävlingar och herrarna vann ett silver.

Efter strålande tävlingar under EM i Portugal åker Sverige hem med två guld och ett silver på seniorsidan.

Tova Sörén är förbundskapten för landslaget i truppgymnastik. Hur sammanfattar du dagens tävlingar?

 

- Det var nervöst. Det var tight intill sista grenen, så det var riktigt spännande idag och vi hade marginalerna på vår sida. Framförallt lyckades herrarna och damerna att prestera när det behövdes som bäst, så det var jätte-jättekul. Mixedlaget har haft en lite annan resa och fick plocka in en reserv under tävlingen, men de höll ett lugn idag och det gav resultat. Vi har såklart väldigt duktiga gymnaster, men också rutinerade tränare. De har gjort bra taktiska val under hela EM-veckan och de har fått gymnasterna att prestera på topp.

 

Guld-jubel för mixedlaget 

Mixedlaget åkte till EM i Portugal med ett guld att försvara från 2016 då de vann före Danmark och Island.

 

Det starka mixedlaget består av en blandning av nya och mer erfarna gymnaster, vilka kommer från sex olika föreningar gjorde en makalös tävling och fick högsta poäng i två av tre grenar och försvarade därmed titeln från 2016.

 

Sverige gjorde en stark start i trampett med tre riktigt stilrena hopp som domarna gav höga 18.200, en stor höjning från kvaltävlingen och dagens högsta poäng. Det blev tyvärr en skada på Fanny Törngren, vilket innebar att en reserv, Claudia Blomqvist, plockades in i de kommande två grenarna.

 

Friståendet var nästa gren och här gjorde Sverige ett fantastiskt framträdande och satt alla sina svårigheter, inklusive det alltid kritiska handståendet och fick dagens högsta friståendepoäng 20.400, en och en halv poäng högre än i kvalet. Sverige hade ett försprång inför sista grenen och laget höll hela sträckan ut. De körde en strålande tumbling och fick poängen 17.850  som bara Danmark lyckades slå och därmed var det klart att Sverige tagit guld i Portugal.

 

Efter Sverige placerade sig Danmark på en andra plats och Island kom trea.

 

- Jag är väldigt glad kan inte riktigt beskriva känslan, men vi har vi har tävlat som kungar idag. När jag fick hoppa in efter hoppet blev det först lite panik, men jag har ju tränat på det här, så sen blev det OK. Jag är väldigt, väldigt nöjd, berättar Claudia Blomqvist, EM-mästare i truppgymnastik.

 

 

Guld för damerna 

På EM 2016 tog Sverige guld i Maribour och slog de isländska damerna. I år lyckades de i en riktig rysartävling upprepa bedriften!

 

Sverige gjorde en strålande start i hopp, nära perfektion. Med fantastisk höjd och teknik i volterna tog de grepp om tävlingen med dagens högsta poäng 18,250. Andra grenen var fristående. Med damernas fantastiska koreografi och ett program av högsta kvalitet fick de höga 21.200 trots ett litet fall. Island, som i många år varit den stora konkurrenten körde mycket bra tumbling och fristående och ledde tävlingen efter två grenar. Men Sveriges damer var iskalla och avslutade helt magiskt på tumbling. De utförda alla volter med spänst och säkerhet och gick förbi isländskorna som strax innan hade avslutat starkt i hopp. Med bara två tiondelars marginal tog Sverige guldet före Island och Danmark.

 

 

- Det känns helt fantastisk! Jag är nog mest nöjd med tumblingen. Trots att vi hade ganska mycket press på oss efter en miss i trampett och en friståendet tog vi oss samman och levererade som vi skulle, säger Victoria Larsson senast tävlade EM 2012 och avslutar:

 

- Vi i laget är också så oerhört tacksamma för våra tränare. De har lagt ned ett hundraprocentigt engagemang och svetsat ihop oss som ett team, det har varit ovärderligt för oss.

 

Herrarna i trupplandslaget i gymnastik vinner silver i Portugal

I en kokande arena i Odivelas i Portugal lyckades Sverige i den sista tävlingsomgången ta ett silver på EM i truppgymnastik för herrar.

 

Vann gjorde de ”omöjliga danskarna”. Trots några små missar räckte det hela vägen för grannlandet, främst tack vare den höga svårigheten i grenen i tumbling. Sverige lyckades hålla Norge bakom sig i kampen om silvret.

 

Det svenska laget kunde inte fått en bättre start. Ett oerhört bra fristående, med bara en liten balansmiss, gav dem den fina poängen 21.000, hela två poäng högre än i kvalet och marginellt efter danskarna. 19.400 blev poängen i tumbling efter ett par fall, vilka så klart kostade på utförandepoängen. Sista grenen hopp gick så bra som det överhuvudtaget kan gå. Tre varv, 18 hopp och 18 landningar i balans och höga poängen 20.950 - exakt samma som danskarna vilket innebar silver till Sverige.

 


- Det känns bra! Det här är ett är ett vunnet silver, inget snack om saken och den insats vi gör idag är otrolig. Jag är så stolt över hela laget och vårt tränarteam som har stöttat oss till 100 procent. Idag låg största fokus på friståendet, där vi tappade mycket i kvalet. Efter träning in i det sista lyckades vi höja oss rejält och det är vi nöjda med, säger Patrik Gustafsson i herrlaget.

 

Vad ska vi göra för att slå de ”omöjliga danskarna”? Vad behövs?

 

- Med tanke på vad juniorerna presterade igår, ser framtiden ljus ut. De gjorde en så bra insats, det var första gången med landslag och kan vi fortsätta på inslagen väg kommer det gå bra, avslutar Patrik.

Stort grattis till fantastiska framgångar i Paris. Nästa EM går 2020 i Danmark!

Här hittar du alla resultat. 

 

 

 

Publicerad: 2018-10-20

UPPTÄCK MER