Riktigt bra kvaldag för svenskorna på VM i artistisk gymnastik

Idag var det dags för Jonna Adlerteg, Jessica Castles och Marcela Torres att inleda VM-tävlingarna i Doha i Qatar.

Jonna Adlerteg, som har stora chanser under VM i specialgrenen barr, gjorde en strålande insats i kvalet med bra flyt genom hela den svåra serien och ett bra avhopp. Det gav den höga poängen 14, 433, en poäng som absolut konkurrerar i toppen.

 

Det är många bra barrgymnaster på VM och nu inleds en lång väntan för att se hur långt poängen räcker. Kvaltävlingarna avslutas sent på söndag kväll och först då vet vi om det räcker till grenfinal, dit de åtta bästa gymnasterna kvalificerar sig.

 

- Jonna gör återigen en bra tävling och går igenom sin serie. Det finns alltid detaljer som kan förfinas, men hennes presentation är så bra idag. Sen får vi se hur långt det räcker – det blir på håret och jag tror hon hamnar topp -10. Men oavsett placering så har hon gjort ett jättebra mästerskap, säger landslagstränaren Sebastian Melander.

 

Marcela, Jessica och Jonna. Bild från en av träningarna inför dagens kval-tävling. 

 

Marcela Torres, 30 år, gör sitt sista mästerskap här på VM. Efter en fantastisk karriär, där hon tillhör en av få gymnaster som lyckats på toppen trots en sen start i karriären och träning högt upp i åldern, representerar hon Sverige på ett mycket fint sätt.

 

Marcela hade en bra tävling i tre av fyra grenar. Barren började bra och hon körde igenom utan stora misstag och poängen blev 11,533. Nästa gren var bom. Här blev det tyvärr två fall och därmed en lite lägre poäng, 9,660. I friståendet lyckades Marcela skaka av sig bomserien och med härlig inlevelse och utstrålning fick hon poängen 11,266. Ett par steg utanför friståendegolvet på den första voltlängan drog ned poängen något. I sista grenen hopp visade Marcela vilken duktig hoppare hon är, vilket resulterade i hennes högsta poäng för dagen fina 13,333, trots ett steg i landningen.

 

- Marcela gör sitt sista mästerskap här i Doha och även om hon inte gör sin bästa tävling är det härligt att se hur hon strålar ute på golvet. Vi är jättestolta över hur hon på det här sista mästerskapet representerar Sverige så fint, kommenterar Sebastian.

 


Marcela njuter av VM!

 

Jessica Castles gjorde VM-debut i Qatar och genomförde ett mycket fint mästerskap utan större missar i någon av de fyra grenarna. Barren var först ut. Där satt både själva serien och avhoppet bra, vilket gav poäng 12,0. I bommen stod hon kvar på alla svårigheter med bara lite vingel i mitten av serien. Med fina piruetter blev poängen 12,233. Även friståendet gick bra. Fina volter, hopp och piruetter gav poängen 12,8. Sista grenen hopp var stabilt även det och gav poängen 12.825.

 

- I sin debut på VM lyckas Jessica verkligen prestera sitt max idag. Det har varit lite tufft i barren på träningarna men hon klarade av den bra. Bom och fristående var riktigt bra och hon körde hon det bästa hon kan, säger Sebastian.

 


Grattis till Sergej Rumbutis, Marcela Torres, A-K Wikström (fysio), Jonna Adlerteg, Sebastian Melander och Jessica Castles.

 

-På det hela taget är jag nöjd med hur de svenska tjejerna har presterat och representerat Sverige på det här rekordstora VM:et, med över 70 deltagande länder, avslutar Sebastian.

 

Alla resultat finns här: http://gymnastics.sport/publicdir/live_results/13335/qual_wom.php?app=aa

 

Bilder kommer under kvällen.

Publicerad: 2018-10-27

UPPTÄCK MER