Jonna Adlerteg åtta i VM-finalen i barr i Doha

Jonna Adlerteg har genomfört en oerhört stark prestation på VM i Doha där hon tog sig till en historisk barrfinal. Tyvärr blev det ett fel i dagens finalserie som ledde till ett stort avdrag och att Jonna därför slutade på en åttonde plats.

e hela serien på SVT 

I en stjärnspäckad final, med bland annat belgiskan Nina Derwael som vann kvalet, Simone Biles från USA som vann damernas mångkamp och ryskan Aliia Mustafina, fanns alltså Jonna Adlerteg med. Hon gick in i finalen med gott självförtroende och med många fina barrserier i kroppen från den senaste perioden.

 

Jonna började mycket bra i finalen, men i slutet av serien kom hon fel och behövde starta om, något som kostade en poängs avdrag.

 

- Det är blandade känslor. Jag är glad att jag kom igenom alla svåra övningar i serien. Sen hade jag en onödig miss i slutet. Jag vet faktiskt inte riktigt vad som hände, det är sånt som händer. Men jag är så glad över att jag kom hit till finalen och det har varit en häftig känsla idag, säger Jonna Adlerteg.

 


Jonna Adlerteg, åtta i världen i barr. Foto: Volker Minkus

Vann finalen gjorde Nina Derwael, som körde en väldigt svår och ren serie och lyckades därmed med god marginal hålla Simone Biles bakom sig. Nina hade poängen 15,200 och Biles 14,700.

 

Det är en historisk prestation som Jonna har gjort. Sverige har inte haft en gymnast i grenfinal på VM i den kvinnliga artistiska gymnastiken på 60 år och finalplatsen visar att Jonna har etablerat sig i världstoppen, något som är oerhört imponerande.

 

Jättekliv framåt

- Det är lite svårt att vara helt glad just nu, det är lite surt, men i det stora hela spelar missen inte så stor roll.  Vi är så nöjda med det här mästerskapet. Jonna har tagit ett jättekliv framåt. Hon har gjort det ”omöjliga” och tagit sig in på topp-8 i världen och visat vilken potential hon har, säger Sebastian Melander, landslagstränare. 

 

- Prestationen på VM bör ses i ett större perspektiv. En final på ett mästerskap ger endast en ögonblicksbild och visar inte hela resan som Jonna och ledarteamet har gjort. Efter flera års motgångar har de lyckats slå sig in i världstoppen, något som VM-finalen nu och EM-silvret i sommars bevittnar. Jonnas nuvarande nivå visar tydligt att hon med stabilitet och finslipning håller absolut toppnivå med medaljkapacitet på världsnivå. Det är oerhört imponerande och något som ska bli spännande att utveckla de kommande åren, kommenterar landslagschef Jonas Juhl.

 

- Jag vill tacka alla som har önskat lycka till och gratulerat hemifrån Sverige, de hälsningarna har nått fram ända hit till Doha, avslutar Jonna.

 

Resultatet i finalen:

  • Derwael Nina, Belgien, 15,200         
  • Biles Simone, USA, 14,700                
  • Seitz Elisabeth, Tyskland, 14,600
  • Luo Huan, Kina, 14, 500
  • Mustafina Aliia, Ryssland, 14,433
  • Hurd Morgan, USA, 14,433               
  • Downie Rebecca, Storbritannien, 13,333
  • Adlerteg Jonna, Sverige, 13,166

 

Under dagen genomfördes även grenfinaler i fristående, bygel och ringar för herrarna och hopp för damer. Alla resultat hittar du via länken.

 

I morgon lördag 3 november, forstätter de grenfinaler som avslutar VM i artistisk gymnastik, hopp, barr och räck för herrarna och bom och fristående för damerna. De tävlingarna streamas på FIGs youtube-kanal. 

Publicerad: 2018-11-02

UPPTÄCK MER