På väg mot världens största gymnastikuppvisning – Gymnaestradan

7-13 juli pågår World Gymnaestrada i Dornbirn, Österrike, och från Sverige kommer cirka 400 gymnaster och ledare att delta.

Gymnaestradan är ett av världens största idrottsarrangemang. Drygt 20 000 gymnaster från 60 länder beräknas delta. En Gymnaestrada innehåller inga tävlingar, men massor av fantastiska gymnastikuppvisningar med olika inriktningar från många delar av världen. Under en vecka genomförs över 1 000 uppvisningar i en mångfald som saknar motsvarighet.

 

Från Sverige kommer nio föreningar/grupperingar att delta och nedan kan du läsa om varför några av dem valt att vara med på detta evenemang och vad de ser fram emot mest:

 

Calle Myrsell och Filip Krolopp leder delegationen från Sverige. Vad säger ni om årets deltagare?

- Det är en spännande blandning av svenska gymnaster i olika åldrar och gymnastikformer. Flertalet av de föreningar som kommer att delta är rutinerade Gymnaestradadeltagare, vilket kommer att underlätta när man väl är på plats på uppvisningsområdet, där det kommer att vara ett myller av olika nationaliteter och olika typer av uppvisningsgymnastik, berättar Calle.


Filip Krolopp och Calle Myrsell tillsammans med Margaret Sikkens Ahlquist från FIG.

Sverige representeras av tre grupper med fristående/bollgymnastik (Malmöflickorna, Stockholmsflickorna samt Idla/Idla ladies). Det anmärkningsvärda med dessa trupper är att föreningen Idla deltar för första gången med en kombination av ungdomstrupp samt en grupp äldre Idla veteraner (16 damer med en snittålder på drygt 75 år). Malmöflickorna är uttagna av internationella gymnastikförbundet att vara svenska representanter på den avslutande och prestigefyllda FIG-galan.

Stockholmsflickorna har en spännande blandning av tre föreningsgrupper i olika åldrar. Regionen Sydost deltar återigen med en regiongrupp som konkret visar på ett konstruktivt föreningssamarbete inom Småland/Blekinge. Tack vare att regionen samordnar uppvisningen med dessa gymnasters kan de blida en tillräckligt stor trupp för att kunna delta, i annat fall hade dessa föreningsrepresentanter varit för få för att blida en uppvisningsgrupp. KFUM/Vendelsö bildar en ren herrtrupp, och Street Mentaliy Parkour kommer att visa parkour med våra främsta utövare i landet.

Kämpinge GF deltar i sedvanlig ordning med en stor föreningstrupp, där deras hopprepshoppare sticker ut. Den allra största gruppen kommer från Hudiksvall – Norlandic team. De har även fått förtroendet att delta på Nordisk Afton, som är ett samarrangemang mellan de nordiska länderna, tillsammans med parkourkillarna och hopprepstjejerna (Street Mentality och Kämpinge).

Varje grupp genomför tre uppvisningar inomhus under 15 min, därutöver kan de även genomföra gatuuppvisningar och delta i den stora världsomspännande World Team, en gemensam uppvisningsgrupp med deltagare från alla deltagande länder.

- Sammanfattningsvis verkar förutsättningarna för hög uppvisningskvalité, och starka minnen för livet, vara mycket goda. De svenska deltagarna kommer att bo central i Bregenz (grannstaden till Dornbirn) med promenadavstånd till bad i Bodensjön, med dess erkänt fina strandpromenad och närhet till höga alptoppar med vidunderlig utsikt, fortsätter Calle.

Gymnaestradan genomfördes även i Dornbirn år 2007 och nu är arrangemanget där igen. Många av de som var med redan då längtar tillbaks, där den rutinerade och stora arrangörsstaben borgar för att vi alla ska få en skön och upplevelserik vecka tillsammans med andra gymnaster från hela världen.


Från Gymnastikförbundets styrelse kommer Anna Iwarsson och Lars Mörk att dela under veckan. Under veckan kommer även tidigare medarbetare och styrelseledamöter att finnas på plats. De är Malin Eggertz Forsmark, Siw Johansson, Per Malmborg och Patrik Tengvall.

 

Fler länder än någonsin deltar

Gymnaster från alla världens kontinenter kommer delta på årets Gymnaestrada och hela 60 länder har anmält sig, vilket är rekord! Nya länder att delta är:

 • Armenien
 • Barbados
 • Fiji
 • Iran
 • Colombia
 • Malawi
 • Malta
 • Mocambique
 • Nepal
 • Paraguay
 • Tonga

Vi kommer kunna följa de svenska deltagarna på Gymnaestadan via Instargram @svenskgymnastik och på facebook via ett eveneamng som kommer upp i god tid inför evenemanget.


Här finns mer info om årets gymnastikfest!

http://www.gymnastik.se/traning/Evenemang/Internationellaevenemang/Gymnaestrada2019/

Publicerad: 2019-03-25

UPPTÄCK MER