89 deltagare från Norlandic Team till Gymnaestradan – möt två av dem!

Hon var med första gången 1982 och har sedan dess hunnit delta i många Gymnaestrador. Han är tolv år, snart tretton, och åker med för första gången. Möt Ulrika Zeidlitz och Joel Karström från Hudiksvalls Gymnastikförening (HGF) och Norlandic Team.

– Det jag ser fram emot mest är vår show i Nordisk Afton, säger Joel. Det kommer att bli så coolt och maffigt med extra ljussättning och allt.

I övrigt har han inte hunnit fundera så mycket på vad resan innebär, mer än att han tycker det ska bli roligt. Det är bara tredje året som han gympar, men han kommer från en sportig familj och har alltid hållit på med någon idrott, så han kunde hoppa in direkt i en av trupperna och är numera van vid att tävla och visa upp sig i trupp. Till Gymnaestradan åker han som en av sex manliga gymnaster från HGF.


Joel Karström, längts fram till vänster i bild på ett av träningspassen inför Gymnaestradan i sommar. 

– Det blir första gången för mig. Ingen av mina föräldrar följer med, men min storasyster, som också är gymnast, och en massa kompisar åker med, så det är lugnt, säger han.

En som däremot varit med åtskilliga gånger i Gymnaestrada-sammanhang är Ulrika Zeidlitz.

– Första gången var 1982 då jag åkte som gymnast för den svenska masstruppen i jazzgymnastik, berättar hon. Maggan Mörk (sektionsansvarig för trupp inom HGF, reds anm.) var också där då, men det kom vi på långt senare.

1999, då Gymnaestradan höll till i Göteborg, jobbade hon som värdinna. Då hade hon redan flyttat till Hudiksvall där hon startat upp danssektionen i HGF. Första gången hon åkte med föreningen till Gymnaestradan var 2007 då Maggan Mörk och hon bildade Norlandic Team.


Ulrika Zeidlitz, en erfaren Gymnaestradadeltagare!

– På den tiden var vi otroligt ambitiösa och det var väldigt många inblandade. Vi skickade till och med tackkort till alla efteråt! Vårt program hette Swedish Forest för vi trodde vi skulle få många sponsorer från stora skogsbolag på det viset, men så blev det tyvärr inte.

Vad är det då som gör att hon återkommer gång efter gång?

– Framför allt är det stämningen, hela känslan, att det är så inspirerande och kul att vara med. Så många glada människor man möter och så mycket fint att titta på. Dans, akrobatik, gymnastik. Sydamerika med sin dans. Japanerna som är så precisa – det ser ut som om de är klonade! Kanske blir det sista gången för min del nu, men Amsterdam står visst på tur och det känns lockande, så vem vet, jag kanske hänger på då med!

Årets nummer med Norlandic Team heter In Control? av koreograf Malin Ekroos, med hjälp av Jennica Fröjd, till musik av Avicii och Swedish House Mafia. Programmet är 13 minuter långt och kommer att visas vid tre tillfällen. Dessutom har Norlandic Team fått äran att vara en av tre trupper från Sverige som deltar i Nordisk afton tisdag kväll den 9 juli.

Ungefär 65 gymnaster från HGF deltar och dessutom finns vuxna ledare och föräldrar med i truppen som totalt består av 89 deltagare och därmed är en av de största från Sverige. Det blir sjätte gången som föreningen skickar deltagare för att representera vårt land.

Text: Anna-Karin Widehammar
Foto: Josephine Bergman och Anna-Karin Widehammar

Publicerad: 2019-04-09

UPPTÄCK MER