Guld till Alva Svennbeck, GF Uppsalaflickorna, på SM i rytmisk gymnastik

Under tre dagar pågår SM-tävlingar i rytmisk gymnastik på SM-veckan i Malmö. Under dagen idag korades seniormedaljörerna i mångkamp och i grenen DTQ (duo/trio/quattro).

Guldet i mångkampen går i år till Alva Svennbeck, GF Uppsalaflickorna, som med totalpoängen 52,570 vann framför förra årets mästarinna Cassandra Pettersson från Örnsköldsviks GK. Alva höll en hög och jämn nivå genom alla fyra redskapen och det var glädjetårar hos den svenska mästarinnan 2019 när resultatet kom. Cassandra Pettersson blev tvåa på poängen 50,150 efter en jämn tävling. På den klassiska "hur känns det"-frågan säger Alva:

- Det känns så bra, jag är sååå lycklig just nu. Kan inte beskriva det!

I kvalet deltog 25 gymnaster och inför finalen återstod 12 tävlande gymnaster, från hela sju olika föreningar. Något som visar att hög nivå inom rytmisk gymnastik finns spridd i många svenska föreningar. Mångkampen bestod i år av de fyra redskapen tunnband, boll, käglor och band. Två redskap utfördes i kvalet och två redskap under finalen. Vilka redskap gymnasterna ville utföra i kvalet respektive spara till finalen var valfritt och därför bestod finalen av olika redskap. Den sammanlagda poängen för alla fyra redskapen utgör mångkampspoängen.


Foto: Studio Halmstad. Bild: Alva Svennbeck, GF Uppsalaflickorna

Meja Engdahl Petersson, Landskrona Kvinnliga GF, debuterade i seniorsammanhang och landade på en tredjeplats på poängen 45,650. När Meja tog emot poängen 14,570 för finalredskapet tunnband utbryter jubel i Baltiska hallen. Poängen är en av de högre som delats ut på redskapet genom SM-historien.

Meja har sedan tidigare en rad fina meriter från juniortävlingar och är en av tre gymnaster som tagits ut för att representera Sverige på VM i Azerbajdzjan senare i år. Där tävlar hon tillsammans med de två gymnaster som idag är ovanför henne på prispallen - Cassandra Pettersson och Alva Svennbeck.

DTQ-finalen vanns av Ellen Kastensson och Marlen Vaidla

Grenen duo/trio/quattro hade även den GF Uppsalaflickorna på toppen. Den vanns av duon Ellen Kastensson och Marlen Vaidla. På andra plats kom Jenny Lundberg och Sofia Lennmark från Södertälje GSF. Bronsplatsen gick till Emma Göransson och Olivia Teixeira, GF Uppsalaflickorna. 

Samtliga resultat för tävlingarna och för respektive redskap hittas här.

Under morgondagen avgörs grenfinalerna för de fyra redskapen. Schema finns här och för den som inte är på plats hänvisar vi till Gymnastikförbundets YouTube-kanal där tävlingarna streamas.

Publicerad: 2019-06-26

UPPTÄCK MER