Kämpinge GF träffar gymnaster från hela världen

Det är deras nionde Gymnaestrada och den här gången representeras föreningen av ett yngre team än normalt, eftersom de äldre gymnasterna har det hektiskt på hemmaplan med SM och ett annalkande EM.

Kämpinge GF är en av de större gymnastikföreningarna i Sverige och hör hemma strax söder om Malmö. De har alltid anpassat sina uppvisningsprogram efter vilka som åker med till Gymnaestradan, så att alla kan delta i showen, berättar ordförande Kajsa Murmark. Själv har hon varit med på varenda Gymnaestrada sedan 1987. Den här gången har hon med sig 66 deltagare, varav fyra är hennes vuxna barn och åtta är hennes barnbarn!

 

– Alla i familjen gympar, säger hon och skrattar, och det är deras egna val.

 

Jag träffar henne och fyra av ungdomarna ur föreningen under en lunch i den stora lunchhallen, där 18 000 gymnaster serveras mat varje dag under veckan. Det är Hanna Sällvik 12 år, Knut Nyqvist 12 år, Shawn Benson 15 år och Magda Murmark 14 år.

 


Hanna, Knut, Shawn, Magda och  Kajsa i matsalen på Gymnaestradaområdet i Dornbirn. 

 

Magda är ett av barnbarnen och det är hennes tredje Gymnaestrada.

 

– Det som är så kul med Gymnaestradan är att träffa människor från hela världen, att se olika sorters gymnastik och få inspiration. Vi byter pins och lär känna varandra, blir kompisar på Snapchat och skapar minnen för livet. Vi hittar på roliga grejer i föreningen också, som i går kväll när föräldrarna fixade grillfest vid stranden. Det blir som teambuilding, för alla tränar ju inte ihop hemma, så det är här vi lär känna varandra.

 

Man kan tro att det är Magda som är veteranen i gänget, men det är faktiskt Knut, som endast sex månader gammal var med om sin första Gymnaestrada. Den gången var han inte med på scenen, men gången därpå, som fyraåring, fick han åka luftballong i öppningslåten tillsammans med de andra barnen. Nu är det hans fjärde Gymnaestrada och han voltar på scenen och fick deltar i Nordisk afton.

 

– Här får vi nya vänner och ser andra kulturer. Vi gör så olika grejer i olika länder. Kämpinge är duktiga på hopprep och truppgymnastik, men håller till exempel inte på med akrobatik, så det är jättekul att se andra grupper bygga pyramider och sånt som de tränar på i sitt land.

 

Han minns när han var fyra år och bytte tröja med en kille i samma ålder från Mexico.

 

– Den tröjan har jag fortfarande kvar!

 

Hanna och Shawn är med för första gången. De tycker båda att det är fantastiskt och lyfter fredstanken med Gymnaestradan.

 

– Så många delar av världen finns här just nu, på ett och samma ställe. Vi byter inte bara pins och kläder med varandra, utan också kontakter. Vi får öva på engelskan och tar väldigt många foton, berättar Hanna.

 


Uppvisningsprogrammet Swedish Ninjas! Foto: Mats Nydesjö.

 

Hon har träffat några gymnaster från England som hon hoppas kunna träffa igen om hon reser dit, och inte minst på Gymnaestradan om fyra år.

 

– Allt är bäst här, säger Shawn med ett stort leende. Det är så coolt att gymnaster från andra sidan jordklotet är här. Jag har pratat med några från USA och några från Japan, efter att ha sett deras shower. Sen bytte vi pins med varandra.

 

De har nu gjort två av sina tre framträdanden. Dessutom var de med under Nordisk afton i den stora arenan med väldigt mycket publik.

 

– Första gången var det pirrigt på scenen, och inför Nordisk afton var det jättenervöst. Men man vänjer sig, och strålkastarna gjorde att vi inte såg publiken, så då gick det bra, säger han och skrattar.


Fullsatta läktare på Nordisk Afton! Foto: Mats Nydesjö.

 

De uppmanar andra ungdomar att komma med på nästa Gymnaestrada.

 

– Det är ett minne för livet!

 

Shawn tillägger:

 

–  Jag längtar redan till Gymnaestradan om fyra år!

 

Kajsa intygar att Gymnaestradan skapar minnen för livet, oavsett ålder på deltagarna.

 

– Det är glädje i allas ögon och alla är så hjälpsamma. Gemenskapen är det fina här, att de yngre lär känna de äldre, och att alla inspireras av varandra i alla möten. Det ger ledarna massor med inspiration. Det extra fina är att alla kommer hem med gemensamma intryck till skillnad från om ett par ledare åker på en utbildning. Här får vi en jättebank med information som alla har upplevt!

Text: Anna-Karin Widehammar.

Publicerad: 2019-07-12

UPPTÄCK MER