Möt Linda Swärd, Malmöflickorna

Malmöflickorna är ett stående inslag på Gymnaestradan och en av dem som har varit med hela sex gånger är Linda Swärd. Vi fick en pratstund med henne under genrepet till kvällens FIG-gala.

Linda har varit med i Malmöflickorna sedan 1992. Utöver att själv tillhöra gruppen som uppträder här på Gymnaestradan är hon ledare i föreningen. När hon inte tränar jobbar hon som ämneslärare i lågstadiet på en skola i Malmö.

 

Linda i träningshallen under genrepet till den stora FIG-galan.

 

- Jag är stolt över att tillhöra och representera Malmöflickorna som utvalsflicka och ledare. Det är fantastiskt att få jobba med barn och ungdomar, både på jobbet och i föreningen, berättar Linda.

 

Pianister på träningarna

Det är flera delar som gör Malmöflickorna unika. En av dem är att de har pianister som spelar vid alla träningar. Det är först när barnen blir lite äldre som inspelad musik kompletterar träningen. Men uppvärmningen sker alltid till piano oavsett nivå och ålder.

 

- Det är en fantastisk tillgång att ha någon som anpassar musiken till våra rörelsemönster, säger Linda och lyfter fram Mattias Leesment Berg och Ulf Berg som oerhörda tillgångar i föreningen.

 

Linda tränar tre dagar i veckan, 4-6 timmar, men inför uppvisningar och resor blir det mer. Träningarnas innehåll varierar men upplägget är ofta det samma och inleds med ribbstolsträning med fokus på de klassiska rörelserna för Malmöflickorna med kontraktion och fokus på armar och vrister. Sen blir det mer up-tempo med hopp, löpning och styrka. Träningarna avslutas med fokus på bollar, band och fristående och där hela eller delar av de olika programmen repeteras.

 

En extra familj

Vad får dig att fortsätta träna? Det är ju inte så många som är sin idrott trogen i 27 år och fortfarande utöver den på en hög nivå?

 

- Det är en fantastisk förening som är som en extra familj för mig. Det är en speciell känsla att tillsammans med vänner få utöva vår rörelseskola. Den ger ett särskilt lugn. Sen är det klart att alla uppvisningar och att få resa mycket sporrar, berättar Linda.

 Rörelseskolan viktig för Malmöflickorna. Foto: Mats Nydesjö.

 

Och resa har de fått göra. Linda nämner att bara de senaste åren har varit i Sydkorea, Japan och Brasilien. Det har byggt upp ett starkt varumärke, något som märks här på Gymnaestradan där många frågar om den svenska truppen. Malmöflickorna känns mer kända här i Dornbirn än hemma i Sverige.

 

- Jag har inte riktigt reflekterat över varför det är så men vi känner att vi får mer uppskattning och uppmärksamhet utomlands. Det kan vara så att den här typen av gymnastik inte är så stor hemma i Sverige utan att det är bland andra länder som det pratas om oss och så sprids det vidare, säger Linda.

 

Traditionerna lever vidare

Malmöflickorna är måna om sina traditioner där de röda bollarna och rörelserna i sig är starka kännetecken.

 

- Vi är stolta över vår rörelseskola och den vill vi bevara, men vi jobbar hela tiden med att välja mer modern musik och utövar och anpassar vår rörelseskola till det. Vi jobbar mycket med effekter och koreografin som helhet i alla våra nummer och vi försöker också utveckla och avancera bolltekniken.

 

 

Nya grepp i koreografin! Foto: Mats Nydesjö

 

På uppvisningarna här i Dornbirn har de ett nummer där varje individ har fyra bollar igång samtidigt och sex bollar när de jobbar i par.

 

 - Men det utvecklas ju hela tiden så vi får se vad framtiden tar oss, säger Linda och skrattar.

 

Fylls av kärlek

På årets Gymnaestrada är de 33 stycken Malmöflickor med och Linda beskriver stämningen här i Dornbirn:

 

- Det är fantastisk! Gymnaestradaområdet är fullt av glada människor som supportrar, hejar och peppar varandra och känslan inne på scenen ska vi ju inte tala om... Den gåshud man får och man fylls av kärlek!

 

Publicerad: 2019-07-12

UPPTÄCK MER