Från tävlingar i Sverige till världens största uppvisningsevenemang

”Jag har aldrig varit på ett häftigare evenemang.” ”Gymnastiken är för första gången storartad.” ”Jag har fått fler kontakter under dessa dagar än jag fick under mina tre år på gymnasiet.”

Tre röster från tre killar som deltar i Gymnaestradan 2019. De är euforiska och det är riktigt roligt att möta Sebastian Williams, 19-årig truppgymnast från Vendelsö, Hektor Klingberg, 22-årig AG-gymnast från KFUM och Didrik Fröberg, 28-årig truppgymnast från KFUM.

 

Tillsammans med ytterligare 27 gymnaster bildar de KFUM/Vendelsö under Gymnaestradan för att göra showen ”Tumbling men”, ett bejublat nummer med bland annat saltos och rotationer. Publiken tjuter av hänförelse.


Kretsar på bygeln  - en del av showen!

 

– Showen i sig är inte den stora grejen för mig, säger Didrik. Det är att träffa och lära känna nya vänner.

 

Hektor håller med. Han älskar att lära känna nya människor.

 

– Olika länder ser så olika på gymnastik, till exempel när det handlar om teknik. Danskarna har sitt ”powertumbling” som jag är imponerad av, säger han.

 

Det är ett 25 meter långt tumblinggolv där man har möjlighet att ta sats 11 meter och hinna med åtta moment, berättar han. Och för ”Tumbling men” är det självklart intressant och lockande, men enligt honom finns det än så länge bara ett sådant golv i Sverige.

 

Sebastian framhäver att det är en speciell känsla att alla som är på Gymnaestradan brinner för samma sak.

 

– Alla har en känsla för rörelse. Det är lätt att ”connecta”. Det är som en livsstil.

 

De är förundrade över storleken på Gymnaestradan, åtminstone Sebastian och Hektor, som deltar för första gången. Didrik har varit med flera gånger tidigare.

 

– Det är mycket större än vad jag trodde det skulle vara. Jag menar, vi visste ju att det skulle komma 18 000 gymnaster, men att föreställa sig hur många det är, är omöjligt. Och vi från Sverige är så få, bara 300 stycken. Jämför det med Schweiz som är 3000!

 

De tycker att Sverige borde ta uppvisningsgymnastik på större allvar.

 

– Tänk vad vi skulle kunna göra! Workshops på torgen, härliga events där man bara visar upp sig, utan prestation som i tävlingar.

 

Dessutom är det ett bra sätt att träna inför större publik, menar Sebastian, som precis kommer från SM i AG. Det är mer avslappnat här, ingen press på att vinna, utan enbart på att ha kul.

 

– Det är en väldigt bra övning att komma hit, att träna och förbättra sig inför en stor publik. Lite som terapi. Många skulle ha nytta av det.

 

De är imponerade av hela arrangemanget med gratis bussar för deltagarna, hur man fixar mat och boende för alla, alla liveuppträdanden på gator och torg och inte minst av alla volontärer som hjälper till överallt.

 

– Hela stan anpassar sig till Gymnaestradan, till och med klubbarna har extra öppet!

 

Didrik, som varit med rätt länge, har blivit en förebild för många vilket medför högre status, åtminstone om vi ska tro Sebastian och Hektor:

 

– Han har värsta fancluben! säger de och skrattar godhjärtat.

 

Alla tre gillar att ta initiativ och under Gymnaestradan var de med och arrangerade ”världens längsta saltovåg”, som de själva uttrycker det. En våg av gymnaster som alla gjorde saltos en efter en under mer än en minut. Gymnaster från Malmö i söder till Hudiksvall i norr deltog och även några gymnaster från Tyskland, USA, Danmark, Finland och kanske några fler länder.

 


 

– Det var grymt. Här har vi försvunnit in i gymnastikbubblan – den vackraste bubblan!

 

Text och bild: Anna-Karin Widehammar

Publicerad: 2019-07-13

UPPTÄCK MER