Första pilotkursen för Gymnastikens nya baskurs har gått av stapeln

I helgen samlades flera av Gymnastikförbundets utbildare i Uppsala för att utbildas i Gymnastikens nya baskurs - träning och tävling. Kursen var den första av två pilotkurser som hålls i regi av några av de som tagit fram den nya utbildningen.

I gymnastikhallen på Von Bahrs skola i Uppsala möts vi av ett glatt gäng utbildare som när vi kommer dit precis ska påbörja ett teoripass i trygga lärmiljöer. Teman som gemenskap och social utveckling står på agendan. Föreläsning varvas med erfarenhetsutbyte mellan utbildarna på plats. Jessica Wallbom från Mälarögymnasterna håller i teoripasset och tar bland upp exempel som både fungerar, och som inte fungerar, i den egna föreningen.

Baskursen innehåller numera delar om bland annat sociala medier, vuxennärvaro i gemensamma chattgrupper och att sätta ledstjärnor för sina grupper. Vad är viktigt för att gruppen ska fungera? Vilka ledstjärnor ska jag som ledare följa för att det ska bli så bra som möjligt? Utbildarna är överens om att uppdraget som ledare sträcker sig utanför hallen. Ledarens behov av att vara ledare finns även i andra sammanhang, utanför fysiska möten, men som rör gympan.


Jessica Wallbom och Lisa Lagerberg höll i utbildningpasset när vi var på besök.

Syftet med pilotkursen är att testa den nya baskursen ”på riktigt”. Blir diskussionerna som förväntat? Tar innehållet för lång eller kort tid? Tillsammans med utbildarna på plats finns en chans att revidera det som inte fungerar och att ta bort eventuella upprepningar som drar ut på tiden. Om två veckor hålls ytterligare en pilotkurs, då i Göteborg, där finjusteringarna från helgen kan testas.

Sittandet i teoripasset är inte långvarigt. Det varvas ständigt med fysiska övningar där deltagarna tillsammans med en av författarna, Lisa Lagerberg (från föreningen GF Örebro) som också är med och håller i utbildningen, visar varandra övningar. Arbetet sker parvis varvat med grupper och avslutas oftast med att deltagarna visar en övning i storgrupp. Det känns genomtänkt och modernt – till stor del som att leva precis som vi lär inom gympan.




I pausen kommer det positiva kommentarer från flera av utbildarna som vi hinner prata med. Det är uppskattat att pilotkursen hålls och att de får möjlighet att vara med och bidra till att det blir så bra som möjligt. Vissa av deltagarna är nya och ska börja vara utbildare efter detta medan andra varit med väldigt länge. På frågan om ”vad som skiljer den nya baskursen från den gamla kommer några olika svar”:

”Jag gick baskursen 1994, jag minns inte så mycket av vad vi gjorde då faktiskt… Någon annan här i gruppen gick på 70-talet!”

”Det är mer teori nu, på högre nivå”.

”Fokus är tydligare på de som har gymnaster som är äldre jämfört med förra baskursen. Det blir viktigt att som utbildare kunna förmedla innehållet även till de som tränar mindre barn. Det är en skillnad och något vi behöver forma”.

”Verktygen och infon är bättre. Det kommer att vara lättare att hålla samma typ av utbildning i våra olika regioner. Förut fick man plocka ut delar själv på ett annat sätt och då blir det ju så olika”.

”Spännande att hålla det nya! Det känns nytt – det är stor skillnad”.

 

FAKTA OM GYMNASTIKENS NYA BASKURS - TRÄNING OCH TÄVLING

Manusteam och författare: Lisa Lagerberg, Mimmi Alburg, Mats Nydesjö, Erik Isberg, Tommy Henriksson, Hannah Berg och Susanne Meckbach.

Handledningsgruppen: Lisa Lagerberg, Jessica Wallblom, Hanna Fridström och Mimmi Askeljung.

För vem? Det är Gymnastikförbundets nya baskurs, träning och tävling, för dig som är ledare för utövare i alla åldrar och verksamheter inom gymnastiken. 

När kan jag gå utbildningen? Första kursen går 5 oktober 2019.

Hur anmäler jag mig? Antingen via din förening eller via utbildningskalendern.

Vad är de stora skillnaderna mellan nya och gamla baskursen? Kursmaterialet är webbaserat. Innehåller en ny ledarskapsmodell ACC – Athlete Centered Coaching. Kursen går igenom barn och ungdomars fysiska och mentala utvecklingsstadier för att du som ledare ska ha en förståelse för barns olika förutsättningar. Gymnastikens rörelsemönster introduceras. Övningar som gås igenom kommer från flera discipliner. Nytt förkunskapskrav som är webbkursen Intro Svensk Gymnastik.

Publicerad: 2019-09-05

UPPTÄCK MER