Lättsam och rolig träning - genom hela livet

Idag lanseras ett helt nytt träningsmaterial riktat till pensionärer och äldre - Lättsam träning. Materialet är framtaget i samarbete mellan PRO, Korpen, Gymnastikförbundet och SISU Idrottsböcker.

PRO, Korpen och Gymnastikförbundet är tre organisationer med många äldre i sina verksamheter. Materialet som tagits fram är en handledning som är tänkt att inspirera och underlätta för ledare som tränar äldre inom föreningslivet.

 

- Vi är tre starka aktörer som delar en stor och viktig målgrupp. Att ta fram det här materialet tillsammans ger en oerhörd kraft och möjlighet att ge fler seniorer en rolig och anpassad träning, säger Pia Josephson, tf generalsekreterare på Gymnastikförbundet.

 

Sitta eller stå - eller ett tuffare pass?

Den fysiska förmågan för gruppen seniorer varierar stort. Det nu framtagna materialet består fem inspirerande program med olika intensitet:

  • 30 minuter sittgympa
  • 30 minuter lättgympa
  • Tre 45-minuters program för cirkelträning med styrkeövningar
  • Samt 8-10 minuters förslag på nedvarvning

 

Lättgympan och sittgympan presenteras på en affisch med tillhörande musik-CD med tolv låtar, varav tio låtar med speakertext till sittgympan och tio låtar utan speaker till lättgympan. Cirkelträningen har tio stationskort per program med instruktioner.


Programmen behöver inte köras i sin helhet utan ledaren kan välja bland övningarna och nedvarvningen kan göras både kort och lite längre. Två av cirkelpassen är utformade utan krav på att träningen måste ske i en gympasal eller idrottshall. Även det funktionella passet och gummibandspasset kan köras i ett större konferensrum eller liknande. Det ger föreningar fler valmöjligheter att försöka ha fler pass under dagtid, vilket förhoppningsvis kan leda till att det blir fler som tränar.

 

- Det är många seniorledare som vill ha sittgympa och flera vill ha lättgympa och cirkelprogram. Paketet ger möjlighet till variation, framförallt för de som har flera grupper i veckan. Men också för de ledare som vill byta övningar lite oftare, säger Irene Samuelsson på Gymnastikförbundet som till stor del ligger bakom själva programmen och fortsätter:


Irene illustrerar en av rörelserna som finns med i programmet.

 

- Det har varit ett fint samarbete där alla organisationerna har varit med och tyckt och tänkt kring antal, utseendet och innehållet i programmen. Vi är nöjda och glada att vi nu får börja visa programmen runt om i våra organisationer och vi hoppas och tror att många ledare kan ha glädje av paketet.

 

Hör av dig kring ledardagar

- Gymnastikförbundet har förslag på upplägg av ledardagar där vi visar hela eller delar av paketet och har förslag på föreläsare under dagen. Så hör av dig så bygger vi en ledardag för din region, organisation eller förening, säger Irene.

 

Ett fint exempel ser vi i region norr som arrangerar en inspirationsdag för seniorledare den 19 oktober.

 

Här kan du se programmet för dagen.

 

Hör av dig till Irene om du vill ha mer info om seniorträning eller programmen, eller om du har feedback på programmen. irene.samuelsson@gymnastik.se

 

Materialet finns till försäljning via SISU Idrottsböcker och kommer bland annat visas upp på Seniormässan i Älvsjö i oktober. 

 

Foto: John Hellström

Publicerad: 2019-09-09

UPPTÄCK MER