David Rumbutis har troligen tagit ett stort kliv mot OS i Tokyo 2020

Kvaltävlingen på VM i manlig artistisk gymnastik i Stuttgart har just avslutats och prognosen är att David Rumbutis, genom sin prestation i mångkamp, har placerat sig på en kvalplats till OS i Tokyo.

En officiell bekräftelse från det Internationella Gymnastikförbundet förväntas först efter nästa veckas grenfinaler, som följd av att ett komplext kvalifikationssystem fortfarande kan påverka utfallet. Men prognosen är liksom för Jonna Adlerteg på damsidan god.

 

- Det är viktigt att komma ihåg att det att uppnå en kvalplats INTE är det samma som att bli uttagen. Att uppnå en kvalplats är första steget i uttagningsprocessen. Processen fortgår alltså och i slutändan är det Sveriges Olympiska Kommitté som avgör eventuell medverkan på OS, säger landslagschef Jonas Juhl och fortsätter:

 

- David är en ung och väldigt lovande gymnast som under VM här i Stuttgart lyckas prestera nära sitt max i alla grenar och särskilt i grenen hopp gör han ett hopp i världsklass. Konkurrensen inom manlig artistisk gymnastik är benhård och det är många olika länder som är med i grenfinaler. Det betyder att det finns en större osäkerhet kring hur de slutliga platserna fördelas men som det se ut nu ska vi in på 2:a eller 3:e reserv i ett fåtal finaler för att bilden ska förändras. Det är ingen anledning att spekulera här och nu, vi avvaktar nästa veckas finaler och efter det vet vi mer.

 

Landslaget i manlig artistisk gymnastik samarbetar sedan ett par år tillbaka med investmentbolaget Catea där processen mot ett OS i Tokyo är ett stort mål. Samarbetet medför att landslaget, som har stora ambitioner, kan göra extra satsningar inom områden som kommer att bidra till att fortsätta bygga ett framgångsrikt landslag.

 

Publicerad: 2019-10-07

UPPTÄCK MER