Gymnastikforum 2019

I helgen samlades 250 gymnastikentusiaster från hela Sverige på Scandic Infra City i Stockholm för att ta del av Gymnastikforum 2019. Det blev en fullspäckad helg med workshops, föreläsning och möten mellan människor som brinner för gymnastik.

Det officiella programmet började vid lunchtid på lördagen men redan från fredagskvällen var det full fart i de olika mötesrummen. Kommittéer, regioner och fler därtill höll så kallade förforum. I ett av alla konferensrum hittade vi region norr som hade ett eget förforum. Inför årets upplaga av Gymnastikforum hade regionen kraftsamlat ordentligt och hela 40 representanter från norr var på plats. Långt ifrån alla kände varandra och under sitt förforum var fokus att nätverka och att delta på forum som en grupp.

-        Vi har ju långa avstånd hos oss och brukar ha svårt att få ihop större regionala träffar. Vi vet oftast inte var vi ska vara och så räcker inte budgeten till de föreläsare vi helst vill ha där. Så inför forum tänkte vi att, nu kör vi! berättar Josefine Ekman, som jobbar på kansliet i på regionen.

Förbundsordförande Anna Iwarsson öppnade Gymnastikforum och därefter väntade en omvärldsspaning av Erik Herngren, senior partner på analysföretaget Kairos Future. Han visade modeller och statistik samtidigt som han på ett humoristiskt sätt lyfte vilka utmaningar vi har att jobba med när det kommer till ledarrekrytering. I en omvärld där många i vår målgrupp upplever stress och att de inte räcker till är det viktigt att gymnastiken erbjuder ett mervärde och inte ytterligare börda för den som vill bli ledare.Erik Herngren från Kairos Future

Givetvis hade vi även pausgympa 

Eftermiddagen följdes av en föreläsning med Idrottsombudsmannen Carina Bäck och Gymnastikombudsmannen Emilia Carlsten som djupdök i barnkonventionen och i hur lagen som träder i kraft nästa år påverkar oss. Det är ett ämne som engagerar och under helgen hölls även workshops på temat.

Strategi 2028 var temat på ett av de seminarium som alla deltagare var med på under helgen. Just nu pågår nämligen ett intensivt arbete med att samla in kunskap, åsikter, visioner och framtidstankar från så många som möjligt inom gymnastikvärlden.

-        Gymnastikforum har bidragit på ett enormt fint sätt med underlag till Strategi 2028, jag är otroligt tacksam, säger Anna Iwarsson när hon avrundar helgen.

Materialet som samlats in kommer att användas när styrelsen gör sitt remissförslag för den strategi som ska gälla för Svensk Gymnastik mellan 2020–2028 och som det beslutas om på förbundsmötet i Växjö i april nästa år. Remissförslaget blir tillgängligt någon gång runt årsskiftet.


Anna Iwarsson och David Ahlin från förbundsstyrelsen under en workshop

Inledning på söndagen gav många aha-upplevelser och insikter i både egna beteenden och ledarskap. Den energifyllda föreläsaren Simon Elvnäs, legitimerad arbetsterapeut, doktorand vid KTH och med en magister i ekonomi, forskar på beteenden hos ledare och chefer. Han delade med sig av några av alla de tusentals filmer på chefer som han analyserat i sin forskning. Något som väckte tankar både för den egna situationen och för ledaransvaret i föreningarna. 


Simon Elvnäs pratar om effektfullt ledarskap

-        Helgens olika föreläsningar och arbetspass har alla haft gymnastikens goda ledarskap som genomgående tema. Energin från kombinationen av externa experter genom Erik och Simon och gymnastikens egna kunskaper och erfarenheter var påtaglig under helgen. Att få uppleva bruset av alla diskussioner, skratt och erfarenhetsutbyten under en helg som denna är något som jag hoppas att många fler kommer få uppleva framöver, säger tf generasekreterare Pia Josephson.

Förutom allt detta hanns det med ett antal fler workshops, mingel och middag, avtackningar och utmärkelser, träffar med Gymnastikförbundets sponsorer och många samtal mellan människor i gymnastikrörelsen.

Stort tack till alla inom Svensk Gymnastik som kom och gjorde denna helg fantastisk!

Publicerad: 2019-10-07

UPPTÄCK MER