Sveriges fem största förbund för inomhusidrott inleder samarbete med White arkitekter för framtidens idrottshall

Bristen på idrottshallar är stor i Sverige och det behövs hallar som är tillgängliga för flera aktiviteter och utövare.

Därför inleder fem av de största förbunden för inomhusidrott; Basketboll-, Gymnastik-, Handboll, Innebandy- och Volleybollförbundet nu ett samarbete med White arkitekter för att ta fram ett koncept för den moderna idrottshallen.

 

Projektet Den moderna idrottshallen för idrott och skola ska bidra till ökad rörelseglädje och präglas av multifunktionalitet och yteffektivitet. Hållbarhetsperspektivet är bärande för hela konceptet. Socialt genom att lyfta idrottshallen som en mötesplats som uppmuntrar till att fler blir aktiva och kan utveckla sin rörelseförståelse, men även ekonomiskt och ekologiskt genom en hållbar livscykelkostnad på hallen.

 

- Det här samarbetet ger oss chansen att skapa mer attraktiva idrottshallar som såväl skolan som idrottsrörelsen kan få nytta av, helt i linje med det ökade intresse kring rörelse och folkhälsa vi ser i samhället. Vi bidrar med egen forskning och lösningar som skapar mervärde för såväl utövare som samhälle, säger Niklas Singstedt, ansvarig arkitekt på White.

 

Främsta målgruppen för den moderna idrottshallen är barn och ungdomar inom idrottsrörelsen och skolan. Med en inkluderande process och dialog som fångar in flera perspektiv av rörelse och idrottande kommer inspel att hämtas från de medverkande förbunden, barn och ungdomar, föräldrar och ledare, Sveriges Kommuner och Landsting och andra intressenter.

 

- Gymnastiken växer och finns det ett stort behov av att korta köer och få fler målgrupper att känna sig välkomna. Det är extra viktigt att framtida idrottshallar kan möta den verksamhet som bedrivs i föreningarna runt om i landet både idag och i morgon. Vi är väldigt glada för detta samarbete som ska utforma framtidens idrottshall så vår verksamhet kan bli än mer inspirerade och motivera fler att röra på sig, säger Gymnastikförbundets projektledare Daniel Glimvert.

 

Konceptet för framtidens idrottshall kommer att kunna användas av kommunala och privata aktörer som mall och inspiration i byggandet av moderna idrottshallar, för såväl träning som skolundervisning i idrott och hälsa. Idrottshallen ska också kunna nyttjas till tävling på lägre nivåer inom respektive idrott.

 

Fakta:
Projektet ägs gemensamt av Basketboll-, Gymnastik-, Handboll, Innebandy- och Volleybollförbundet och delfinansieras av Riksidrottsförbundet med stöd från White arkitekters forsknings- och utvecklingsavdelning White Research Lab. Projektet startar i oktober 2019 och beräknas vara klart i april 2020 då det planeras att visas upp i samband med Träffpunkt idrott i Göteborg 17-19 mars.

Kontakt:
Daniel Glimvert, projektledare, daniel.glimvert@gymnastik.se, tel. 08-699 64 90
Niklas Singstedt, ansvarig arkitekt, niklas.singstedt@white.se, tel. 08-402 26 08
Rebecca Rubin, processledare, rebecca.rubin@white.se, tel. 076-639 47 73

 

Publicerad: 2019-10-09

UPPTÄCK MER

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer