NM i truppgymnastik 2019

Den 9 november går de nordiska mästerskapen i truppgymnastik i Drammen i Norge. På NM deltar de lag som placerade sig på första och andra plats under sommarens SM.

Brommagymnasterna från Stockholm genomförde en mycket bra SM-tävling som resulterade i ett guld och två silver och knep därmed NM-platser i alla tre klasserna, dam, herr och mixed. Det har ingen förening lyckats med tidigare. Brommagymnasternas stora trupp får sällskap av KFUM i herrklassen, Motus-Salto som vann SM för damer i Malmö och GF Örebro som vann den mixade klassen.

NM går vartannat år och 2017 gick tävlingen i Lund inför fullsatta läktare och direktsändning på SVT. Då lyckades de svenska lagen få med sig fyra medaljer hem:

  • Brons till Brommagymnasterna i herrklassen, där Gellerup och TeamGym år Aaruhs tog guld och silver.
  • Guld till Motus-Salto och brons till Örebro GF-KIF i mixed. Silvret gick till danska Ollerup.
  • Silver till GT Vikingarna i damklassen, efter isländska Stjaran som vann. Bronset gick till danska Sæby-Viborg.

 


Otroliga tävlingar i Lund för två år sedan! Fulla läktare, tv-sändning och guld till Motus-Salto i mixed!

 

Brommagymnasterna och GF Örebro försvarar färgerna i mixed

Brommagymnasternas mixedlag har en rutinerad stomme där många gymnaster har tävlat på flera internationella mästerskap. Inför NM har de stärkt upp laget med några nya gymnaster som kommer att göra sin första internationella tävling i Drammen. Även hos Örebro ser vi några förändringar jämfört med SM-laget, med fyra nya gymnaster i de här tävlingssammanhangen.

 

- I Örebros lag har vi också en riktig nordisk profil i Venla Virtaintorppa, som tidigare har tävlat på NM för Finland, Danmark och nu Sverige och Örebro, berättar tränare Alexandra Nyström.

 GF Örebro, regerande svenska mästare i mixed.

 

På frågan om vilka förväntningar lagen har säger GF Örebro att det för dem handlar om att prestera och ha kul längs med vägen. De kommer ungefär att köra samma program och volter som på SM, med några små justeringar. Brommagymnasterna vill jämfört med SM höja nivån i alla redskap och siktar på att vara med och slåss om guldet.

 

Herrarnas tävling med KFUM och Brommagymnasterna från Sverige

I herrarnas tävling har Brommagymnasterna höga förväntningar på att visa fin svensk gymnastik och vill höja utförande och svårighet från SM för att därmed kunna slåss om medaljerna, berättar tränare Jacob Melin. Överlag kommer vi känna igen laget och volterna från SM, där några fler gymnaster nu kör de svåraste varven. Laget har också en förhoppning om ett "tajtare" fristående med bättre svårigheter.

 

- Vi siktar på att slå vårt eget rekord i utförande på trampett från SM 2017 på det första likavarvet med en utförandepoäng en bit över 9. För att få det ska det vara trippla volter med tidigt utsläpp som ser väldigt lätt ut med säkra landningar, säger Jacob.

 

På NM kommer vi se några förändringar i Brommagymnasternas herrlag där Lucas Bodin är tillbaka efter att ha blivit pappa precis innan SM och Nicolai Kristersson Campbell som tävlade i mixlaget på SM ingår nu i herrlaget. Patrik Hellberg som fortfarande bor på Island och har tränat där sedan SM har nu anslutit till laget inför de sista förberedelserna.

 

Vi har även tagit pulsen på KFUM inför NM och här handlar förväntningarna om att ha en bra tävling ur flera perspektiv. Självklart fina gymnastiska prestationer men även att det ska blir en tävling som präglas av god anda och möte med andra klubbar på hög nivå, berättar tränare Tova Sörén. KFUM har en lång tradition av att tävla på NM och gör i och med tävlingen i Drammen sitt 14:e NM som förening.

 KFUM i grenen fristående från SM i Malmö.

 

Motus-Salto och Brommagymnasterna i tuff konkurrens på damsidan

Motus-Salto från Malmö vann SM på hemmaplan i somras och vill visa gymnastik från dess finaste sida i Drammen. Svårighetspoängen kan komma att höjas något jämfört med sommarens tävling, men i övrigt är det små skillnader sedan sist. Det blir också vissa justeringar i laguppställningen. Det tillkommer två nya gymnaster och Klara Bengtsson, som vunnit två EM-guld för Sverige, är tillbaka efter en längre tids skada.

 

Från svenskt håll utmanas Motus-Salto av Brommagymnasterna.

 

- Det ska bli extremt roligt för oss att tävla NM då det är första gången i historien vi i Brommagymnasterna lyckats kvala med ett damlag. Det är hög konkurrens med många duktiga lag vilket gör det ännu roligare och skapar stor erfarenhet för oss framåt, säger tränare Stefan Höög.

 

Svårigheterna kommer att höjas både i trampett och tumbling jämfört med SM och laget ser exakt likadant ut som på SM förutom en gymnast som går in som inte var med i det tävlande laget på SM. Det är en stor spridning i åldrarna på gymnasterna i laget där yngsta är 17 år och äldsta 29!

 


Publicerad: 2019-10-29

UPPTÄCK MER