Gör som Vittangi Sportklubb – Vaccinera klubben

null

Gymnastikförbundet står för en dopingfri idrott! Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente. Gymnastikförbundet och RF samarbetar vad gäller antidopingfrågor och i och med det samarbetet finns möjligheten för föreningar att ta ställning mot doping och Vaccinera Klubben.

Vaccinera klubben är ett upplägg som hjälper föreningar att ge sina ledare grundläggande kunskaper om dopingreglerna. Via vaccineraklubben.se får styrelsen eller en arbetsgrupp göra ett kunskapstest, under handledning diskutera dopningsfrågor, samt upprätta en förebyggande handlingsplan och en beredskapsplan.

En av flera medlemsföreningar som har gjort det är Vittangi Sportklubb (VSK), de är även den senaste medlemsföreningen att förnya deras vaccinering. VSK är en ideell idrottsförening i Kiruna kommun med 500 medlemmar.  De erbjuder bland annat barngymnastik och gruppträning (Gymmix), samt andra aktiviteter som badminton, skidor, löpning och cykling. Enligt deras antidopningspolicy ska alla som jobbar hos föreningen vara medvetna om policyn samt kunna hantera situationer där missbruk eller misstanke uppstår. Vi har pratat med Harriet Linghall som är kanslist, sektionsordförande i Motion & Friskvård samt gruppträningsinstruktör på VSK:

Vad fick er att Vaccinera klubben?

Vi har avtal med bland annat LKAB och Kiruna kommun när det gäller friskvård för deras anställda. Då är ett krav att vi är med i antidopingnätverket 100% ren hårdträning och genomför utbildning. Jag tror att det var i den vevan det blev aktuellt att Vaccinera klubben.

Hur pass väl tycker ni att det har fungerat hos er?

Det känns lite som att det hänger ihop, Vaccinera klubben och 100% ren hårdträning och det fungerar bra.

Vad ser ni som klubbens mål i antidopingsfrågan?

Att det ska vara tydligt var vi står i frågan och att alla medlemmar vet att det är ett krav för att få träna hos oss.

Vad skulle ni säga till andra föreningar och klubbar om att Vaccinera klubben?

Kör!

Läs mer om Vaccinera klubben här

Publicerad: 2019-10-31

UPPTÄCK MER