Sveriges bästa NM i truppgymnastik på många år

Under de nordiska mästerskapen i truppgymnastik i Drammen i Norge lyckades de svenska lagen plocka med sig två guld, ett silver och två brons hem. Det är det bästa resultatet på många år för de svenska lagen.

Guld och brons till Sverige i mixedklassen

Brommagymnasternas mixedlag startade NM-tävlingen oerhört fint i hopp med både svåra och säkra varv som de körde igenom utan några misstag. Det gav dem en poäng på 18,100. De fortsatte lika fint i tumbling med tre varv där alla stod på benen och poängen 17,9. Bromma avslutade sin tävling med ett synkat fristående och den höga poängen 19.05. Den jämna tävlingen Bromma lyckades med räckte hela vägen till NM-guldet i Drammen.

 

- Vi har haft en stabil lägstanivå. Så beskriver Matilda Turfors och Otto Laidwa vägen fram till NM. Mathilda är 27 år och har nu gjort sin sista gymnastiktävling.

 

- Jag har upplevt så mycket mer inom gymnastiken än vad jag någonsin trott. Nästa mål jag satt upp för mig själv är att springa marathon. Otto, som fortfarande har många år kvar inom gymnastiken satsar närmast på att ta en plats i landslaget.

 

Alla lagen beskriver en magisk stämning i hallen, där publiken och de andra lagen oavsett vad man kommer ifrån hejar på varandra.

 

- Det var helt fantastiskt när vi sprang in första gången på arenan och att se Örebros mixedlag som skulle in och tävla direkt efter oss stå och heja är en bild vi tar med oss, avslutar Otto och Matilda.

 

GF Örebro inledde tävlingen på bästa sätt i grenen hopp, med 18 lyckade hopp och poängen 17,65. I andra grenen tumbling fick Örebro lite problem i några av övningarna och tappade lite i utförandepoängen och poängen landade på 16,0. Fristående var sista gren och laget genomförde ett fint program som belönades med 19,050. Det räckte till bronset och de lyckades därmed försvara sin fina placering från NM 2017.

 

Största konkurrensen i mixedtävlingen stod hemmalaget Drammen för. De körde ett mycket fint fristående, men hade en stor miss i deras svåra tumbling som drog ned utförandepoängen något. De avslutade de tävlingen inför en jublande hemmapublik med ett mycket bra hopp vilket innebar att de slog sig in på silverplatsen.

 

Guld och brons till Sverige i damtävlingen

De regerande svenska mästarinnorna från Malmö och Motus Salto inledde damernas NM-tävling mycket starkt i grenen tumbling. De körde tre fina varv som belönades med poängen 17,0 av domarna. De fortsatte att leverera fin gymnastik i friståendet, som höll fin kvalitet rakt igenom och gav poängen 20,5. Motus Salto avslutade helt fantastiskt med höga hopp med strålande teknik där alla ställde sina volter. Det gav poängen 17,75, vilket innebar två grensegrar och en totalseger på poängen 55,250.

 

 

Claudia Blomqvist och Nelly Hörberger från Motus Salto berättar att vägen fram till NM inte har varit helt spikrak. Det har varit periodvis tufft, men de har ändå njutit längs med vägen.

 

-Vi hade inte de svåraste varven idag, men vi har ända sedan inför SM jobbat med att köra snyggt, berättar Claudia och Nelly och fortsätter:

 

- Det vi tar med oss från tävlingen är jublet efter sista landningen i tumbling och publikens reaktion efter handståendet i friståendet!

 

Brommagymnasternas damlag, som debuterade i NM-sammanhang, fick en fin start på tävlingen i fristående där de med den höga svårighetspoängen fick hela 21,3. Friståendet toppades av ett fantastiskt hopp där alla tjejer levererade stilren och svår gymnastik. Hoppet belönades med poängen 17,70. Avslutningen i tumblingen gick inte helt som planerat, med några missar här och där och poängen blev 15,525. Med totalen 54,525 tog Brommagymnasterna en strålande bronsplats.

 

Favorittippade isländska Stjarnan levde inte helt upp till förväntningarna i Drammen. De körde två mycket fina och svåra inledande varv i tumbling, men ett antal missar i det tredje blev kostsamt. Andra grenen för Stjarnan var hopp och de lyckades hålla sig på fötter i de svåra varven, även om det var några djupa landningar. Trots dagens högsta poäng i fristående blev det en andraplats för det isländska laget.

 

Silver för Brommagymnasterna i herrarnas tävling

Bromma inledde som de hade hoppats på med ett strålande fint första varv i hopp. Även de två kommande varven gick bra och alla gymnaster tog sina landningar. Insatsen gav fina 19, 65. I fristående fortsatte de på samma fina sätt och belönades med poängen 20.9. I avslutande grenen tumbling fanns det inte mycket att klaga på med mycket fina positioner och landningar på alla volter. Med poängen 20,450 förbättrade sig Bromma från förra årets bronsplacering till att ta hem ett EM-silver med totalpoängen 61,0.

 

 

- Idag var vi framförallt nöjda med tumblingen. Det har varit lite skakigt innan, men nu blev det bra. Publiken hjälpte till att lyfta laget mellan varven och det var härligt under friståendet. Där är det publikens reaktioner som är med och avgör hur det gått, berättar Lucas Bodin i Brommagymnasterna, som nu tar en liten paus för att ägna mer tid till familjen och träna sitt USM-lag.

 

Hopp var första grenen för KFUM och även de inledde tävlingen bra, med tre stabila varv vilket belönades med poängen 19,050. Även friståendet gick bra och KFUM visade upp ett synkront program och fick 20,150 av domarna. Tumblingen gick även den bra med stilrena volter. Poängen i grenen blev 19,65 och totalen om 58, 850 räckte till en fin femteplats.

 

Men med mycket fina och svåra volter stod kanske Oslolaget från Norge för den stora överraskningen i herrtävlingen och placerade sig efter ett avslutande hopp av högsta klass överst på pallen. Den stora favoriten från Danmark, Gjellerup, kom på en tredjeplats.


NM-länkar:

Läs mer om tävlingen här: https://www.teamgym2019.no/

Resultat från NM i truppgymnastik

 

Placering mixed:

  • Brommagymnasterna, Sverige, 55,050
  • Drammen, Norge, 54,6
  • GF Örebro, Sverige, 52,7
  • Roskilde, Danmark, 52,300
  • Gerpla, Island, 50,975
  • Ollerup, Danmark, 50,7
  • Oslo, Norge, 46,85
  • Jyveskylä, Finland, 42,35

 

Placering dam:

  • Motus Salto, Sverige, 55,250
  • Stjarnan, Island, 54,775
  • Brommagymnasterna, Sverige, 54,525
  • Gladsaxe, Danmark, 49,825
  • Greve, Danmark, 49,225
  • Gerpla, Island, 48,975                                               
  • Oslo, Norge, 48,950
  • Espoo, Finland, 47,025
  • Helsingfors, Finland, 46,250
  • Kristiansand, Norge, 45,950

 

Placering herr:

  • Oslo, Norge, 61,525
  • Brommagymnasterna, Sverige, 61,00
  • Gjellerup, Danmark,60,550
  • Aarhus, Danmark, 59,6
  • KFUM, Sverige, 58,85
  • Drammen, Norge 55,1
  • Stjarnan, Island, 49,750

Publicerad: 2019-11-09

UPPTÄCK MER

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer