Kajsa Murmark – om att utveckla en sport internationellt

I samband med att Kajsa Murmark kliver av sitt internationella uppdrag i hopprepsförbundet ERSO passade vi på att få en pratstund. Kajsa delar med sig av hopprepets europeiska framfart, om dess utmaningar och om en genuin kärlek till en idrott.

Någon gång på 1990-talet samlades en grupp människor från USA, Belgien, Danmark, Holland och England i ett kök i Höllviken i Skåne. Köket tillhörde, och tillhör fortfarande, Kajsa Murmark. För gymnastiksverige är Kajsa mest känd för sitt brinnande engagemang för hopprep. Många skulle gå så långt som att säga att Kajsa ÄR hopprep i Sverige, då sporten inte hade varit i närheten av så känd som den är, utan henne och numera även större delen av familjen Murmark. Men engagemanget för hopprep stannar inte inom Sveriges gränser.

Om vi går tillbaka till den där gruppen människor i köket i Höllviken. Så blev mötet mellan de olika länderna starten på den europeiska hopprepsorganisationen ERSO som är en förkortning av European Rope Skipping Organization. Det behövdes helt enkelt en sammanslutning som kunde arbeta för att utveckla och sprida hopprep.

-        En styrelse bildades, stadgar skapades, läger och tävlingar planerades. De tre första åren inbjöd Belgien till lägerveckor där alla delade med sig av sin kunskap inom hopprep och veckan avslutades sen med ett inofficiellt EM. Alla hopparna hade träningsvärk efter veckan, stämningen var på topp och våra svenska hoppare tog många medaljer! Sedan blev allt officiellt och på riktigt, berättar Kajsa om ERSO:s första tid.

Sedan starten har ERSO organiserat hopprepet för sina medlemsländer runt om i Europa. Förbundet har utvecklat regler och utbildat domare, arrangerat läger och tävlingar. Den stora uppgiften har hela tiden handlat om att sprida och få in fler till den nya spektakulära sporten.

-        För mig är även hopprep den mest sociala sport jag mött. Alla är hjälpsamma och vill dela med sig. Så lärorikt, fortsätter Kajsa och det är med genuin värme hon berättar.

I starten var ERSO den första landsöverskridande medlemsorganisationen för hopprep och ett stort steg framåt för sporten. Därefter har både WJR (motsvarande för USA) skapats samt FISAC som är den världsomspännande organisationen för hopprep och som jobbar för att utveckla hopprep över hela världen.

I samband med sommarens EM i hopprep klev Kajsa åt sidan och lämnade sin plats i ERSO:s styrelse. Lovorden från avtackningen tog aldrig slut. Under höstens Gymnastikforum uppmärksammades Kajsa på scen för sitt internationella engagemang för hopprep. Det är tydligt hur hon varit, och fortfarande är, en viktig person för sportens utveckling de senaste 30 åren.


Kajsa Murmark under ERSO:s avtackning under EM i hopprep i somras. Foto: Oberlaender

Det var en chockad Kajsa som klev upp på scen under Gymnastikforum i oktober.

Sportens utveckling är definitivt inte över även om Kajsa Murmark klivit åt sidan internationellt. Vi passar på att fråga henne både om lite dåtid och några framtidsspaningar:

Vad har varit det mest utmanade med arbete i ERSO under åren?

Att göra hopprep känt som sport och få fler länder som medlemmar i ERSO har varit några av de stora utmaningarna. Men även att söka arrangörer till internationella läger och mästerskap och att utveckla regler och bedömning. Samtidigt som vi under resans gång aldrig får tappa bort lekfullheten, glädjen och kreativiteten i hopprepet.

Vad är du mest stolt över?

Att ha fått förtroendet, tillsammans med Gymnastikförbundet och Kämpinge GF, att arrangera internationellt läger, EM 1995, EM 2009 i Höllviken och inte minst VM 2016 i Malmö.

Att Kämpinge GF, den förening jag faktiskt startat och ägnar stor del av min tid i, med stor framgång deltagit på samtliga EM och VM sedan starten av ERSO och FISAC.

Sen måste jag också få nämna glädjen över att få besöka så många länder i världen och ha fått så många vänner för livet!

Vad står ERSO inför här näst och hur tror du att organisationen ser ut om 10 år?

ERSO är det starkaste och mest välorganiserade förbundet av de olika delarna i hopprepsvärlden och just nu står hela hopprepsvärlden inför nya utmaningar. FISAC och WJR går ihop till ett stort förbund – IJRU, International Jump Rope Union. Med det kommer nya utmaningar när olika traditioner, regler och åsikter möts. Låt oss se vad detta innebär, men ERSO:s mål är att samarbeta, och stå för stabilitet och fortsatt utveckling i Europa.

Sist men inte minst, vad ska du göra nu?

Få lite mer tid att jobba med hopprepet i Sverige. Jag vill tillsammans med duktiga yngre krafter se till att Sverige hänger med och kan påverka utvecklingen i IJRU. Jag har svårt att lämna mitt nationella uppdrag innan det nya kursmaterialet Hopprep A och Hopprep B blir verklighet.

Men sedan kan jag kliva tillbaka och inspirera Kämpinges småhoppare och barn och lärare ute i skolorna. Bäst av allt är att hålla igång med pigga glada seniorer! Det ger mig glädje och livskvalitet.

Publicerad: 2019-11-13

UPPTÄCK MER