Ett steg framåt och två steg bakåt

En bild

Ett steg framåt och två steg bakåt, så sammanfattar GS Pelle Malmborg de senaste två veckorna som bjudit på både med- och motgång. Läs hela fredagshälsningen nedan.

Jag kan verkligen vittna om att vi är en rörelse som vill mycket. Under de senaste dagarna har jag fått förmånen att jobba med en rad spännande framtidsfrågor. Vi är mitt inne i rekryteringen av en nyckelperson till nationella kansliet och det är inspirerande att få ha träffat ett antal driftiga personer som vill ta sig an ett viktigt område som chef för vår omvärld- och utvecklingsavdelningen. Vi hoppas att inom kort kunna landa den rekryteringen. Parallellt med det har jag tillsammans med ledningsgruppen påbörjat arbetet med verksamhetsplan och budget för nästa år och det är tydligt att vi är en organisation som ser utveckling inom många områden.

Samtidigt som vi rör oss framåt inom vissa områden har jag den senaste tiden också påmints om Covid-19 extra mycket. Förra helgen, skulle förbundsledningen (förbundsstyrelsen och nationella kansliets ledningsgrupp) träffats på Lillsved, men då smittan kom nära grupperingen valde vi att genomföra mötet digitalt istället. Vi har mötts av information från Folkhälsomyndigheten att smittan ökar i samhället och under veckan kom de första regionala skärpta råden. Först ut blev Uppsala och Skåne och i Skåne ställdes på kort varsel USM/JSM/SM i trampolin och DMT in tillsammans med en mängd andra regionala aktiviteter och träningar. Igår kom motsvarande besked för ytterligare tre regioner, Stockholm, Östergötland och Västra Götaland. Vi valde då att ta det tunga beslutet att ställa in alla nationella tävlingar resten av året.

Först går givetvis tankarna till alla som nu inte får möjlighet att delta på årets kanske enda tävling, men också till alla de som jobbat hårt med att få tävlingarna möjliga att genomföra på ett säkert sätt. Jag tänker på kommittéer, arrangörer, funktionärer, domare och anställda på kansliet som jobbar med tävlingsverksamheten. Extra tungt känns det att vi också tvingas ställa in den digitala trupptävlingen som vi såg fram emot. På Rikstvåan skulle truppgymnastiken testa ett nytt grepp med tävlingar i flera hallar och domare som skulle döma från livestreamens bilder. Men när flera av tävlingsorterna var i regioner som nu fått skärpta restriktioner så gick inte heller denna digitala variant att genomföra. Det enda positiva är att vi nu har ett bra upplägg som vi kan använda när smittläget blir bättre.

Med dubbla känslor blev jag för en tid sedan informerad kring ett allvarligt föreningsärende. En förening hade fått kännedom om en ledare som inte levt upp till deras värdegrund, något som lett till en polisanmälan. Sjäva händelsen gjorde mig lika förfärad som föreningens styrelse, men jag känner en oerhörd stolthet över föreningens agerande. De har från dag ett tagit ett stort ansvar för medlemmarna och tydligt satt ned foten kring sina värderingar. Det ger en tro om att Svensk Gymnastik inte tystar ner utan på allvar tar tag i problematiker som ju kan uppstå i en så stor verksamhet som vår.

Jag avslutar med en positiv nyhet! I går öppnade vi upp anmälningsfönstret för våra nya ledarskapskurser som lanseras 1 januari 2021. De är fem till antalet och kommer behandla områden som: Gymnastikens ledarskap, Hållbart ledarskap, Ledarteam, Gruppdynamik och Idrottspsykologi. Det är efterlängtade kurser och en milstolpe i projektet. Så, anmäl dig nu - det kommer bli så bra och utvecklande kurser.

Så med en ändå lite skön känsla i magen där jag ser att vi alla tar vårt ansvar för att minska risken för smittspridningen kombinerat med att vi har så mycket spännande att se fram emot när pandemin är över önskar jag er alla en riktigt fin allhelgonahelg.

Pelle

Publicerad: 2020-02-05

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer