Västerås GF är Årets förening!

En bild

Varje år utser Gymnastikförbundet Årets Förening. Utmärkelsen bygger på nomineringar från regionerna och i år är det Västerås GF, VGF, som får den fina utmärkelsen.

Mirofora Kalaitzidou är ordförande i VGF. Grattis! Vilka är dina spontana reaktioner på beskedet?

- Jag blev helt klart överrumplad. När samtalet från Pelle Malmborg kom den där onsdagseftermiddagen var jag i helt andra tankar. Trots ett tydligt besked från Pelle behövde jag smälta det ett par minuter efter att vi lagt på. Valde då att skicka ett meddelande till Pelle där jag berättade att jag kände att jag inte riktigt fick fram att vi känner oss hedrade över denna utmärkelse och är oerhört glada över att vårt arbete uppmärksammas. Utmärkelsen bidrar dessutom till energi att fortsätta vårt arbete. För arbetet tar inte slut. Och under förutsättningarna som råder i världen idag med avseende på pandemin, kräver det ännu mer av oss alla för att vi ska kunna erbjuda rörelse för alla.

Strukturerat och målmedvetet arbete

VGF har arbetat strukturerat med vision och verksamhetsplan över fyra år. De har också tagit fram en ledarhanbok och jobbar med utvärderingar bland föreningens medlemmar. För att snabbt få reda på saker som inte är bra i verksamheten har föreningen också infört det de kallar ”Trygg VGF:are”. Det är ett enkelt sätt att kunna förmedla det som föreningen bör veta om eller ta tag i utifrån vad medlemmarna tycker eller tänker. Från hemsidan kan man anonymt eller när man talar om vem man är kontakta styrelsen direkt, Västmanlands idrottsförbund eller Gymnastikombudsmannen. Ett gymnastråd är också på väg att startas upp inom föreningen.

Varför tror du ni får utmärkelsen i år?

Jag vill tro att vi fick utmärkelsen av flera anledningar bland annat;

- att vi arbetar för att rörelse ska vara roligt och tillgängligt för alla, oavsett ålder eller bakgrund. Våra medlemmar är mellan 2 och 94 år gamla!

- att vi infört ett mellansteg mellan Barn & Ungdom och tävling, som vi kallat TFT - Träna för att träna. TFT riktar sig till de som vill träna mer än en dag i veckan och dessa tränar i en av våra två, mycket unika och uppskattade, specialbyggda redskapshallar.

- att vi arbetar långsiktigt med att utveckla och behålla våra gymnaster och medlemmar vilket medför att vi kan stoltsera med att vi idag har tränare som valt att fortsätta som ledare i föreningen i 50 år.

- att vi hela tiden arbetar med att utveckla och utöka vårt utbud av rörelsediscipliner, vilket idag innebär att vi erbjuder hela sju olika discipliner. Vi kan idag erbjuda både simhopp, voltige och parkour utöver de mer klassiska disciplinerna.

- att vi arbetar kontinuerligt med våra värdegrunder och Gymnastiken vill, samt infört Trygg VGF:are för att alla medlemmar ska känna att det är både roligt och tryggt i vår förening.

- och viktigast av allt, att vi har en sådan underbar skara av engagerade, kompetenta, drivna och erfarna ledare, tränare och föräldrar som gör det möjligt för oss att sprida sådan glädje genom rörelse till fler och fler.

Stor bredd i verksamheten

Som Mirofora beskriver är VGF en förening med stor bredd i sin verksamhet med gruppträning, barn- och ungdomsgymnastik, parkour, truppgymnastik och kvinnlig artistisk gymnastik. I föreningen finns även simhopp och voltige, vilket är en spännande och lite unik verksamhet jämfört med många andra föreningar.

I dagsläget har föreningen två specialbyggda hallar för gymnastik, en trupphall som även används för gruppträning och en hall för artistisk gymnastik och trupp som också används för gruppträning och parkour. Utöver det arbetar föreningen hårt för att förbättra förutsättningarna ute i skolorna runt om i Västerås. Det gäller allt från städning till att förhandla om att få använda förråd på skolan för de egna redskapen.

Stort grattis VGF! Utmärkelsen och prispengarna om 15 000 kronor kommer delas ut vid lämpligt tillfälle så snart coronapandemin tillåter.

Läs mer om VGF här.

Lyssna på en intervju i P4 Västmanland med Mirofora Kalaitzidou

Publicerad: 2020-02-11

UPPTÄCK MER