Nytt landslagsteam i manlig artistisk gymnastik

En bild

Niklas Andersson blir ny förbundskapten för seniorlandslaget i manlig artistisk gymnastik med Fredrik Pierreville i en tränarroll riktad mot OS i Paris 2024. Eddie Olsson fortsätter som förbundskapten för juniorlandslaget.

- Det känns fantastiskt att kunna hälsa Niklas välkommen i landslagsteamet som ny förbundskapten för seniorerna. Han har bevisat sig som en duktig och uppskattat tränare och ledare i både hemmaföreningen Halmstad Frigymnaster och under samlingar och tävlingar med landslaget. Fredrik ’Biske’ Pierreville kommer fortsatt vara kvar i landslagsorganisationen men i en mer renodlad roll kopplad mot Sveriges Olympiska Kommitté och huvudfokus fram mot OS i Paris 2024, säger landslagschef Jonas Juhl Christiansen och fortsätter:

- Vi har i samråd valt att dela på de två uppdragen vilket vi tror kommer till gagn för alla. Biske ska ha ett oerhört stort tack för alla år som förbundskapten och hans outtröttliga insats som genom ett stort lagfokus har bidragit till att höja nivån och flytta fram Sveriges position. Att ha kvar Biske och samtidigt kunna ge Niklas utrymme att i större grad prägla landslagsverksamheten tror vi är det bästa stödet vi kan ge seniorerna framåtriktat.

Erfaren ledare som fortsätter bygga landslaget vidare
För er som inte känner Niklas så är han idag heltidsanställd tränare i Halmstad Frigymnaster, något som han varit i tolv år. Under den perioden har han också varit tränare för både junior- och seniorlandslagsgymnaster och medverkat på flera internationella tävlingar och mästerskap. Han har själv en bakgrund som gymnast och har ett mångkampsguld på JSM som främsta merit.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?

- Jag ser fram emot att kunna fortsätta det goda arbetet som vår nuvarande förbundskapten har slitit med under många år. Att behålla den goda gemenskapen mellan tränare och gymnaster samt se om mina egna små justeringar kan göra vårt seniorlandslag ännu starkare i framtiden.

På frågan om hur känns det att tillträda mitt i en coronapandemi svarar Niklas:

- Ja det är en liten kul fråga som jag också har ställt mig själv. Hur ska man kunna få arbetet till att fortgå som det har gjort och försöka göra förbättringar när hela världen är lite upp och ner. Det känns som en ganska tuff uppgift faktiskt. Men jag är övertygad att med de kollegorna som jag har runt mig så kommer vi kunna hitta lösningar på alla problem som dyker upp längs vägen. Men det är helt klart en unik situation att hoppa in i. Men jag tror att när allt väl är över kommer vi komma ur starkare än någonsin.

Ett sammansvetsat ledarteam
Ledarteamet fram mot 2024 består förutom av Biske och Niklas av Eddie Olsson som fortsätter som förbundskapten med ansvar för junior, ett uppdrag som han har haft sen 2016.

- Niklas och Eddie kommer att fortsätta bygga på det grymma samspelet som finns på tvärs av föreningsgränser inom manlig artistisk gymnastik och vi ser fram emot fyra spännande år tillsammans. Eddie har gjort en fantastisk insats senaste åren och tar stor erfarenhet och klokskap med sig in i rollen. Vi går in i 2021 med en viss oklarhet i och med pågående pandemi och ett samarbete med storsponsorn CATEA som går ut och inte förlängs. Men trots det så ser jag verkligen framåt med optimism och ser ett komplett team som tillsammans med gymnaster och föreningstränare kan få fram det bästa i alla, avslutar Jonas Juhl.

  • Ledarteamet för landslaget 2021-2024:
  • Förbundskapten senior: Niklas Andersson
  • Förbundskapten junior: Eddie Olsson
  • SOK Head Coach/Landslagstränare: Fredrik Pierreville (fokus mot 2024)
  • Fysio: Gustav Nilsson och Carl Hultefors (2021-2022)

Vilka är dina förväntningar på året som kommer?

- Förväntningarna för 2021 är att vi ska kunna träna på och bibehålla kvaliteten och bli ännu bättre, så att när tävlingarna sen börjar bli av igen så är Sverige redo, avslutar Niklas.

Publicerad: 2020-02-22

UPPTÄCK MER