Kursen Barngymnastik - variera och utmana för rörelseglädje, voltlicens och allsidig träning

En bild

På Gymnastikförbundet pågår ett intensivt arbete med framtagning av nya utbildningar. En kurs som är lanserad och igång är Barngymnastik – variera och utmana. Vi satte oss ner och pratade med Anders Niekka, en av våra utbildare för kursen.

Barngymnastik – variera och utmana är en kurs som tar barn- och ungdomsgymnastiken till en ny nivå, en guldgruva för dig som leder aktiva från sju år och uppåt: Volt på trampett tillsammans med övningar på satsbräda och matta. Styrketräning med alltifrån gummiband och cirkelträning till hinderbanor inspirerade av ninja warrior. Med cirkus tränas lekfullhet och kreativitet genom exempelvis jonglering och par-akrobatik. Musikanvändning, lekar, hopprep med enkelrep, långrep och dubbelrep. Yoga som främjar koncentration och avslappning. Kursen utgår från allsidig träning med mycket variation och fokuserar på ledarskapet för målgruppen; med praktiska tips för att möta och skapa trygghet hos de äldre barnen/ungdomarna. Efter kursen har deltagarna tillgång till den digitala övningsbanken, fylld med lekar, aktiviteter och övningar.

Anders Niekka från Ösmo GF har en bakgrund inom parkour och alternativkonst som poi, stav, jonglering och cirkus. Gymnastik testade han på först när han var i 25-års åldern och intresset för gymnastiken kom på allvar när hans dotter ville börja med gymnastik.

Idag är det femton år sedan han testade på gymnastik för första gången och han har gått flera utbildningar och kurser, startat upp en gymnastikförening, är tränare i parkour och truppgymnastik och som Gymnastikförbundets utbildare håller han i flera kurser och utbildningar, bland annat den nya kursen Barngymnastik – variera och utmana.

- Det roliga nu när allt är nytt är att jag får anpassa och forma lite utifrån förutsättningar och deltagare ute i hallarna. I början innan man hunnit köra en helt ny kurs ett par gånger, upptäcker man små saker efter vägen, du får improvisation lite, säger Anders.

Han berättar att en del av deltagarna kom till kursen för att få en licens för grupperad volt på trampett, men väl på plats upptäckte de att kursen gav så mycket mer.

- De gick därifrån med den härliga känslan att det var en rolig och givande utbildning. Och som kursledare är det just det du vill, att få deltagarna att känna att det har varit roligt.

Vad säger kursdeltagarna som gått den nya kursen i Barngymnastik – variera och utmana?

- Deltagarna tyckte det var jätteroligt och många tog till sig de olika momenten, t ex hur man arbetar med variation och på ett lekfullt sätt. Det handlar också mycket om attityd och hur vi uttrycker oss på de nya sätten att träna på. Vi behöver ge dem redskap att tänka utanför boxen, som har med rörelse att göra och som inte är traditionell gymnastik, avslutar Anders.

Läs mer om Barngymnastik – variera och utmana

För de yngre barnen finns också Barngymnastik – leka och lära

Publicerad: 2020-02-23

UPPTÄCK MER