Digitalt landslagsläger som gav mersmak
Landslaget i rytmisk gymnastik har haft ett intensivt endagarsläger via Zoom där föreläsningar blandades med balett-träning, fys och redskapsteknik.
Två dagar innan det planerade landslagslägret i oktober skulle genomföras fick Katja Samsonova förbundskapten och Jenny Engdahl landslagscoach inom det rytmiska landslaget i gymnastik på grund av nya restriktioner kring Covid-19 skicka ut det trista meddelandet att lägret måste ställas in. Det blev såklart en stor besvikelse för tjejerna som hade sett fram emot att ses och träna ihop under fyra dagar.
Men, som så många gånger förr under denna pandemi visar Svensk Gymnastik hur bra vi är på att ställa om. Landslagsledningen hittade ett nytt datum och komprimerade fyra dagars läger till en gemensam dag, lördagen den 28 november. Mötesplats? Zoom!
Läger med köket som träningshall
Det blev en intensiv digital dag för junior- och seniorlandslaget som inleddes med att det gemensamma målet för de kommande åren och vägen dit presenterades. Aktiviteterna 2021 ska främst användas som förberedelser för att göra ett riktigt bra NM på hemmaplan 2022.
Landslagsplaneringen följdes av en extern föreläsning inom området idrottspsykologi. Malin Sjöström pratade bland annat om stresshantering och återhämtning under en sådan har exceptionell period som vi befinner oss i.
Dagen fortsatte med att Jessica Mattsson som är landslagets fystränare körde ett nyframtaget träningsprogram om 45 minuter.
Landslaget har sedan i somras arbetat med balettpedagogen Tyra Medero. Hon har själv en bakgrund inom den rytmiska gymnastiken och är ett bra tillskott till teamet kring de aktiva. Tyra var med på lägret via Zoom tillsammans med två gymnaster i Göteborg. Landslagstjejerna som var utspridda över landet var alla i sin hemmiljö och balett-träningen genomfördes från vardagsrum och kök – där det gick att få plats helt enkelt!
- Då Tyra hade med sig två gymnaster som kunde visa vilka övningar som skulle köras kunde hon ge feedback till tjejerna digitalt – vilket fungerade jättebra. Nu har vi bokat in ytterligare tre balett-träningar i december. Baletten kommer att spelas in så om någon gymnast inte har möjlighet att vara med live, går det att köra i efterhand för sig själv, berättar Katja.
En av de som var med på lägret var Alma Wernborg från Stråssa GF.
- Jag tyckte lägret var bra. Det är kul att man försöker lösa så att vi i alla fall kan se varandra och träna ihop även fast vi inte träffat varandra på riktigt. Det fungerade bra att köra hemma. Jag körde i vardagsrummet, ibland var det lite trångt till exempel när vi körde redskap. Men det funkade bra över lag. Man fick inte lika mycket feedback som när vi ses irl, vilket jag tycker är synd men jag förstår att det är mycket svårare att se digitalt, berättar Alma.
Dagens femte aktivitet var mer fokuserad på redskap och från Slovenien coachade Natalia Belkina i boll och tunnband. Även hon hade med sig gymnaster som kunde visa för att själv kunna titta och komma med tips till tjejerna via skärmen.
- Jag måste säga att det gick över förväntan att köra digitalt, nästa gång ska vi se till att det funkar bra med musiken till träningen också, säger Katja.
En digital vår
Då osäkerheten kring när vi kan träffas igen och avsaknaden av tävlingar och möten under hösten kommer uttagningen till landslaget ser lite annorlunda ut jämfört med tidigare. Förutom tidigare tävlingspoäng kommer det ske en digital uttagning.
- Det blir en rolig utmaning. Men samtidigt tror jag verkligen att det kan fungera som ett bra alternativ till att ses fysiskt. Det gymnasterna ska visa upp individuellt via livesändning ett givet tillfälle är sina färdigheter inom områden som balans, flexibilitet, styrka, snabbhet och balett. Till det ska gymnasterna visa upp sitt övningsförråd med kropp och med redskap. Just den delen är lite reviderad på grund av corona – då man inte har den takhöjden som kan behövas om övningarna behöver visas upp hemifrån, berättar Katja och fortsätter:
- Jämfört med tidigare perioder vill vi se en bredd av övningar från gymnasterna, inte bara deras svåraste övningar de väljer i sina program. På sikt kommer de ge en större flexibilitet för gymnasterna när reglementen ändras men också att variationen på träningen ökar, något som är mer hälsosamt för gymnasterna.
Alma är en av alla gymnaster som har drabbats av stora föreningar med anledning av pandemin.
Hur är det i vardagen?
- Jag tycker det är väldigt tråkigt. Vi får inte vara i skolan och heller inte träna i hallen på kvällarna. Jag som går idrottscollege har chans att träna i hallen två gånger i veckan på morgonen innan skolan så som det ser ut nu. Men det ändras ju snabbt. Annars så skickar min tränare ut både styrketräning och konditions pass som vi utför själva hemma på kvällarna, berättar Alma.
På motsvarande fråga om hur gymnasterna i landslaget har det har det utifrån corona säger Katja att det såklart blev en stor besvikelse när SM och JSM som skulle gått i Uppsala, respektive i Örnsköldsvik i november och december ställdes in. Men samtidigt var det nog tuffare i våras. Nu finns en optimism inför nästa år med en förhoppning om att antal sjuka kan minska, men det är klart att vi behöver jobba extra mycket med att hålla motivationen uppe hos gymnasterna, framför allt de äldre tjejerna.
Publicerad: 2020-04-02
UPPTÄCK MER