GS har ordet: Två intensiva decemberveckor

En bild

Vi närmar oss Lucia och tredje advent men vi har inte tagit julledigt riktigt ännu. Läs Pelle Malmborgs fredagshälsning nedan!

Förra veckan släpptes nyheten att det i all verksamhet inom Svensk Gymnastik ska vara ett öppet och välkomnade förhållningssätt. För vår tränings- och tävlingsverksamhet innebär beslutet att alla är välkomna till vilken del av verksamheten man önskar oavsett juridisk könstillhörighet, könsidentitet eller -uttryck. Styrelsens beslut innebär också att du som binär transperson är välkommen att tävla i den tävlingsklass du önskar, utifrån nu gällande tävlingsreglemente, till och med junior-SM-nivå.

Hittills har vi främst fått positiva reaktioner på beslutet. Vi tror man ser det som ett ställningstagande som ligger i tiden, en vilja att öppna upp för alla individer och välkomna deras livsval. Sen ska vi komma ihåg att det handlar om en av i samhället identifierat utsatt grupp, där aktuell forskning visar att både suicid- och självskadebeteende ökat markant under senare tid. Kan vi underlätta för dem, är det en självklarhet för oss.

Inte helt oväntat har vi också stött på kritik och fått en del frågor som handlar om tävlingsområdet.

Att komma ut som transperson är ingen enkel fråga. Vi har högt förtroende för våra gymnaster och ledare kring fair play och att de är kloka nog att förstå att bakgrunden till detta beslut. Min bedömning är att orättvisefrågan därför inte kommer bli särskilt stor. Gymnastik är en komplex idrott där disciplinerna är väldigt olika och det långtifrån alltid är en fördel att ha större muskelstyrka utan tvärt om. Sen krävs det ju också en lång och dedikerad träning för att vara på medaljnivå på ett JSM. Att tro att det enkelt går att ta medaljer genom att plötsligt byta tävlingsklass är en nog en missbedömning och förenkling av verkligheten.

Parkour på OS?

Under denna vecka har parkouren fått stor och fin uppmärksamhet med anledning av att internationella gymnastikförbundet FIG ansökt om att parkouren skulle bli en del av OS i Paris 2024.

Nu blev det inte så, men visst är det en kittlande tanke att få med parkouren som ny gren på OS lite längre fram, när idrotten mognat som tävlingsgren!? Samtidigt är det viktigt att utvecklingen inte bara kommer att handla om tävling och prestation utan att träningsformen och livsstilsfrågorna fortsätter spela en central roll i det nationella och internationella arbetet.

Corona och adventskalendrar

Coronapandemin har oss fortfarande i sitt grepp och har stor påverkan på oss alla. Från den 14 december är det nya rekommendationer som gäller. Nytt är att de som är födda 2004 eller tidigare nu återigen får träna, men med stora anpassningar. Det är ett positivt besked och samtidigt ett stort förtroende som ges idrotten. Jag uppmanar därför er alla att ta rekommendationerna på allvar så att vi tillsammans minskar risken för smittspridning och att restriktionerna skruvas åt igen.

Alla föreningar tvingas på grund av corona att ställa in sina traditionella juluppvisningar, vilket är oerhört trist. Men som i så många andra fall under det är utmanande året har kreativiteten flödat och lett till att det har poppat upp massa härliga adventskalendrar istället. Det är underbart att se vilken fin verksamhet som vi tillsammans representerar och alla tips på hemmaträning som dyker upp i flödena genom i de här kalendrarna. Jag är så imponerad!

Följ gärna vår egen kalender via Instagram-kontot @svenskgymnastik, där vi presenterar övningar, rim och frågor varje dag fram till jul.

Avslutningsvis är jag också väldigt, väldigt glad över att i februari nästa år kunna välkomna Karin Tholin till Gymnastikförbundet som vår nya chef för avdelningen Omvärld & Utveckling. Hon efterträder Pia Josephson som nu lämnar förbundet för nya utmaningar. Jag vill rikta ett stort tack till Pia för allt hon har bidragit med i vår utvecklig och jag är övertygad om att vi kommer se henne i någon annan roll inom Svensk Gymnastik framöver.

Trevlig helg!

Pelle

Publicerad: 2020-04-05

UPPTÄCK MER