Ishalka och gymnastikträning

Brommagymnasterna tränar utomhus med trampett

Söndag klockan 18.30 i en förort till Stockholm. Det är en kall och ganska ruggig kväll med ungefär två minusgrader, men i ett hörn av den stora fotbollsplanen på Stora Mossens IP sprider sig värmen.

Här tränar några av Sveriges bästa truppgymnaster på herrsidan, Brommagymnasternas seniora herrtrupp, som också är ambassadörer för Svenska Spel och RF:s satsning Framåt för fler i rörelse. På en frusen konstgräsplan kör de volter i strumplästen på ditkörda trampetter, tjockmattor och ett luftgolv. Iskristallerna ligger som ett tunt lager på redskapen.

- Det suger att inte kunna träna som vi brukar, är en vanlig kommentar bland gymnasterna. Samtidigt förstår och poängterar de att alla måste anpassa sig för att minska smittspridningen.

De är tydligt att de saknar sin vanliga träning och att den lite mer gympalika träningen är ett välkommet avbrott i vardagen. För den här söndagsträningen sticker ut lite för Brommagymnasterna seniorlag. I flera månader har de i stort sett endast kört online. Två gånger i veckan har det varit digital träning och utöver det har gymnasterna kört hemma eller på gym. Så det är inte svårt att förstå att killarna är glada över att ses och få lite mer gympalik träning. Bara att kunna köra lite flickisar, saltos och handvolter adderar en hel del. Det är tydligt att de inte bara har saknat att träffa varandra. Man ser att de också har saknat att volta, även om det under söndagens träning sker under väldigt sporadiska förhållanden.

Collage gräsplan och närbild av trampett

Finns viljan så går det, även utomhus i kylan.

tt uppblåsbart voltgolv, några trampetter, satsbrädor och mattvåder. Redskap som inte är gjorda för att vara ute och som snabbt får en tunn hinna av is på sig. Så killarna behöver ta det lite försiktigt för att inte halka och åka på någon onödig skada. Och det blev såklart lite kallt om fötterna att bara ha strumpor eller sockor på sig i minusgraderna. De fick också parera ett luftgolv som kanade och hala landningar, ytterligare en dimension att lägga till den redan relativt komplexa idrott som gymnastik är.

Patrik Gustafsson var en av gymnasterna på kvällens träning. Han berättar att han precis innan allt stängde ner skadade sig, så han har ägnat stor del av coronaperioden till att rehaba.

- Men det är svårt att motivera sig för det, när man inte vet vad man rehabar för, säger han.

Det var min första dubbelsalto på flera månader! Men det var lite svårt att parera timing och blickpunkter i strålkastarskenet, kommenterar Patrik.

Tung period

Laget som kör ihop är fortfarande komplett, berättar Jacke Melin som är tränare i Brommagymnasterna, men det är klart att motivationen har varit annorlunda och mer ojämn bland killarna jämfört med en vanlig termin.

- Flera av killarna i laget bor sjäva och pluggar på dagarna. Det mesta sker digitalt och avsaknaden av sociala kontakter är stor, vilket så klart påverkar dem negativt. Den här perioden visar på ett så tydligt sätt hur viktig gymnastiken och laget är för dem för att må bra, inte bara fysiskt utan även mentalt, berättar Jacke.

Värdesätter det som var

Enligt plan ska SM i truppgymnastik genomföras i samband med SM-veckan i Halmstad i slutet av juni/början av juli.

- Det är ju en bit kvar till dess, men det är svårt att göra förberedelser med stängda hallar och att det hela tiden är så kort framförhållning, så för varje vecka som går blir SM allt mer avlägset, säger Jacke, som ändå ser positivt på framtiden.

Tränare Simon Nyberg leder träning utomhus i mössa och vantar

Handskar på för Simon Nyberg, en av tränarna i Brommagymnasterna.

På frågan om det finns något positivt att ta med sig från Covid-19 blev den spontana reaktionen från Simon Nyberg, tränare - nej! Men efter en stunds resonemang med några av killarna menar de ändå att den uteblivna träningen verkligen har visat hur mycket alla brinner för gympan. De menar att de framåtriktat kommer att uppskatta det man har i vardagen mer, även om det just i Stockholm ändå är ganska dåliga träningsförhållanden med få hallar som många ska samsas i.

Även Brommas damlag tränar den här kvällen. De inledde sin träning i utomhusgymmet som ligger i anslutning till idrottsplatsen vid Stora Mossen och halvvägs in i träningen var det deras tur att ta över redskapen. Även de var riktigt sugna på att köra lite gymnastik och variera den digitala träningen. Tränare Niclas Butén, som tillsammans med Stefan Höög kört alla digitala träningar i föreningen under vår och höst, berättade att han trots Corona har ett motiverat gäng som drivs av att snart få komma in i hallarna igen.

Damlag tränar utomhus på trampett

Nu håller vi tummarna för att smittspridningen minskar och att alla gymnaster snart kan komma att få träna som vanligt igen.

Läs mer om vilka restriktioner som gäller för den vardagliga träningen här.

Publicerad: 2021-01-26

UPPTÄCK MER

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer