Tova och Kasper förbereder trupplandslaget fram mot 2022

Kasper Frederiksen och Tova Sörén

Nuvarande förbundskapten Tova Sörén och high performance coach (HPC) Kasper Frederiksen förbereder landslagsprocessen fram mot EM i truppgymnastik 2022. Duon kan komma att kompletteras med ytterligare en high performance coach längre fram.

EM som skulle gått 2020 flyttades på grund av pandemin till 1-4 december i Portugal och efter det kommer nästa EM redan 14-17 september 2022 i Luxemburg. Normalt är det alltså två år mellan varje EM men nästa gång blir det bara nio månader. Det gör att processen inför 2022 behöver planeras och fastställas innan nuvarande satsning är genomförd.

- Vi försöker alltid att bidra med god framförhållning - hur svårt det än är i dessa föränderliga tider – och därför har vi prioriterat att säkerställa kontinuitet i den övergripande ledningen och förlänga avtalen med Tova och Kasper för ytterligare ett år, kommenterar landslagschef Jonas Juhl Christiansen och fortsätter:

- Nuvarande ledning, inklusive HPC Sakarias Lindell som av personliga skäl valt att tacka nej till en förlängning, gör en grym insats i arbetet med det vi kan kalla ”landslaget version 5.0”. Ända sedan vi för första gång hade landslag på EM 2012 har arbetet inför och under varje mästerskap justerats och bidragit till att utveckla sättet vi jobbar på i dag. 2018 tillkom juniorlandslagen med ett anpassat upplägg som tillsammans med erfarenheterna från alla tidigare seniorlandslag har format den process vi har i dag. Vi känner oss därför mycket trygga i att fortsätta med ”version 5.0” även nästa år för att hösten 2022 se över struktur och arbetssätt framåtriktat med bättre utrymme för att inkludera inspel från gymnaster, landslagsledning och föreningstränare avslutar Jonas.

Landslagstränare och fysios tillsätts utifrån nuvarande kompetensprofil vilket planeras att ske efter EM 2021 och före första bruttotruppsamling januari 2022. Detta kan naturligtvis komma att förändras beroende på pandemins utveckling. Gällande rollen som high performance coach så riktas den framöver helt internt med fokus på uttagningskriterier, uttagningsprocess samt sammansättning av och dialog med ledarteamen. Landslagsledningen har konstaterat att ambitionen med en utåtriktad funktion med flertalet workshops och föreningsbesök inte har varit möjlig att genomföra utifrån de förutsättningar som råder.

Publicerad: 2021-04-29

UPPTÄCK MER