Jonna Adlerteg får Elitidrottsstipendium

Jonna på barr

Stort grattis Jonna Adlerteg som tilldelats RF och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2021–2022!

Det senaste året har inneburit stora utmaningar för många idrottare, föreningar och förbund. Förutom de ekonomiska svårigheter som coronapandemin medfört har elitidrottare också levt med flyttade och inställda tävlingar och tvingats planera om för att anpassa till helt nya förhållanden och tidsplaner.

I det sammanhanget blir det ännu tydligare hur viktigt elitidrottsstipendiet är för ökad trygghet både nu och i planeringen av ett liv efter idrotten.

– Elitidrottsstipendium för att möjliggöra dubbla karriärer är ett av de viktigaste sociala stödsystemen i svensk elitidrott. Att kunna kombinera elitidrott och utbildning är en avgörande skyddsfaktor i en ung människas liv. Elitidrotts- och utbildningssatsningen sammanfaller oftast i en kritisk ålder mellan 20 och 30 år och ett stipendium gör stor skillnad för att stärka elitidrottssatsningen och möjliggöra studier vid en högskola eller ett universitet, säger Kent Lindahl, sakkunnig i dubbla karriärer på Riksidrottsförbundet.

Utöver det ekonomiska stödet på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation, men även för främjandet av psykisk hälsa och bättre förutsättningar till en hållbar idrottskarriär.

– Årets 50 stipendiater håller mycket hög idrottslig nivå. Flera har under sommaren deltagit i OS, Paralympics och i andra mästerskap. Flera har till och med tagit medalj. Aktiva som håller på med vinteridrotter har precis påbörjat sina säsonger där OS och Paralympics i Beijing är målet för några, säger Kent Lindahl.

Stort grattis Jonna!

Publicerad: 2021-09-21

UPPTÄCK MER