GF Kennedy gör sig redo för JNM i truppgymnastik

En bild

Den 9 april är det dags för JNM i truppgymnastik som avgörs i danska Randers. Ett av lagen som representerar Sverige i damklassen är GF Kennedy från Göteborg.

JNM i truppgymnastik avgörs vartannat år, men på grund av pandemin har det hunnit gå hela fyra år sedan tävlingen avgjordes senast. I oktober 2021 genomfördes ett kval där det stod klart att GF Kennedy är ett av lagen som kommer representera Sverige den 9 april i Randers Arena. Föreningen deltog på JNM 1998 men har sedan dess inte representerat Sverige internationellt. Det betyder att det är föreningens första JNM på över 20 år.

- Jag tror alla som var på JNM-kvalet kunde se tjejernas lycka när de fick veta att de gick vidare. De är så värda detta, de har verkligen kämpat! säger lagets tränare Michaela Andersson.

Michaela har varit en del av GF Kennedy så länge hon kan minnas och föreningen ligger henne varmt om hjärtat. Hon har tränat majoriteten av gymnasterna i JNM-laget sedan de var sju år gamla, vilket hon snabbt konstaterar är i hela tio år. Men att ta sig till JNM har aldrig varit ett uttalat mål.

- Det var verkligen inget vi hade räknat med eller egentligen haft som målsättning. Vi har försökt lägga en bra grund från att våra gymnaster är unga och haft som långsiktigt mål att kunna ställa upp på SM. Det är så få lag från Göteborgsområdet som är med på SM så där har målet varit att sätta Göteborg på kartan, berättar hon.

Personer i tävlingsdräkter firar

GF Kennedy när de fick reda på att de kvalificerat sig till JNM. Foto: Robert Andersson.

Michaela menar att de inte har några direkta förväntningar på tävlingen, mer än att de hoppas göra en bra tävling och ställa ner sina varv. Gymnasterna Smilla Söderling och Emilie Di Nisio håller med om det. De är båda 16 år gamla och har tränat tillsammans i GF Kennedy i flera år. När vi frågar hur det känns att få tävla JNM så är de eniga om att det både känns stort och pirrigt.

- Framför allt ska det bli roligt att få tävla utanför Sverige, menar Smilla.

Tjejerna berättar att fokus inför tävlingen är att skapa en go känsla i laget för att åka till Danmark och ha kul tillsammans. På frågan om vad de gjort för att förbereda sig nu när tävlingen börjar närma sig svarar de att de har jobbat mycket med lagkänslan, och det märks på tjejerna att laget värderas högt.

- Gemenskapen är en av våra styrkor. Vi är starka tillsammans! Säger Emilie.

En annan styrka som kommer på tal är friståendet. Michaela berättar att laget lärt sig ett nytt fristående sedan JNM-kvalet och att det därför är fullt fokus på fristående just nu. Men snart ska de även börja med tävlingsvarv på tumbling och trampett. Vi avslutar med att fråga om de har någon koll på hur konkurrensen kommer se ut nere i Danmark, men varken Michaela, Smilla eller Emilie vet riktigt vilka lag från de andra länderna som kommer att delta.

- Jag har ingen aning, men jag vet att Danmark har haft riktigt bra juniorer. Sedan är det ju lite annorlunda på JNM där föreningslag tävlar mot varandra jämfört med EM och JEM där det är landslag. Det blir spännande att se vilka lag det blir vi kommer att möta helt enkelt, säger Michaela.

De lag som åker till JNM från Sverige utöver GF Kennedy är Brommagymnasterna i dam och herr, GF Uppsalaflickorna i herr (laget består av ett samarbete mellan Uppsalas herrtrupp och Tullinge GF) samt GK Splitt i mixed. Vi hälsar alla lagen ett stort lycka till!

Köp biljetter till tävlingen här

Publicerad: 2022-03-03

UPPTÄCK MER