Vendelsö Gymnastikförening är Årets Förening!

Vendelsö kullerbytta

Varje år utser Gymnastikförbundet Årets Förening. Utmärkelsen bygger på nomineringar från regionerna och i år är det Vendelsö Gymnastikförening som får den fina utmärkelsen.

Motiveringen lyder:

”Genom ett långsiktigt och strukturerat utvecklingsarbete där inkludering och samverkan varit ledstjärnor har Vendelsö GF på fyra år vuxit från 475 till över 1100 medlemmar. Arbetet har utgått från Gymnastikens utvecklingsmodell och föreningen täcker idag in flertalet av områdena i ett åldersspann från 1 till 84 år. Föreningen har på ett nyfiket sätt breddat verksamheten för att nå nya målgrupper där Parkour för att attrahera fler pojkar, Alla Kan Gympa för att möjliggöra för barn och unga med funktionsnedsättningar att gympa och nu senast samverkansprojekt med andra idrotter för att nå barn i idrottssvaga områden till idrotten och gymnastiken varit viktiga delar. Sammantaget är Vendelsö GF ett utmärkt exempel och förebild för Svensk Gymnastik."

Vi når verksamhetschef Vasso Norlund för att höra hur det känns att tilldelas den fina utmärkelsen.

- Det känns helt fantastiskt, detta kommer vi leva på länge! Jag började gråta när jag fick veta det. Även om vi blev årets förening i Region Öst var det inget jag hade förväntat mig, det finns så många föreningar i vårt avlånga land som gör ett så fint arbete så jag visste att konkurrensen var hård. Så det blev dubbel glädje kan man säga. Att få den här utmärkelsen gör också att man blir så stolt, säger Vasso och lyfter att det är extra roligt att få dela glädjen med alla medlemmar i föreningen.

- Det är ju vi alla tillsammans som gör den här föreningen till vad den är.

Vendelsö GF barn sitter i ring

Precis som motiveringen avslöjar har föreningen växt massor sedan deras specialhall stod klar 2018, och de 19 grupper som fanns i föreningen då har idag växt till 44 grupper. Föreningen har breddat sin gymnastikverksamhet och jobbat för att bli tillgängliga för alla, bland annat genom att starta upp Alla Kan Gympa, och under förra året startade föreningen upp flertalet parkourgrupper vilket gjorde att föreningen växte med omkring 100 killar. Vasso berättar att arbetet inte slutar där, utan att de ser fram emot att kunna utvecklas ännu mer.

- Just nu kikar vi lite på hur vi ska kunna utveckla 65+ konceptet så att vi når ut till ännu fler. Om vi ska säga att vi är för alla så måste vi också leva upp till det. Vi hoppas såklart också att vi ska kunna sprida detta vidare och hjälpa andra föreningar att starta upp nya verksamheter.

Avslutningsvis frågar vi Vasso varför hon tror att föreningen får utmärkelsen just i år.

- Jag tror att det är för att när vi sammanfattar det vi har gjort så kommer man fram till att vi har gjort så himla mycket trots att det precis har varit en pandemi. Vi hade, precis som många andra föreningar, en massa utmaningar med det, men vi fick också ett väldigt fint stöd från vår kommun så verksamheten har inte blivit så lidande. Vi har tillgång till många hallar och kunde därför sprida ut verksamheten istället för att ställa in träningar, säger hon och fortsätter.

- Förra året startade vi också upp projektet Brandbergen med RF-SISU och några andra föreningar som inte är gymnastikföreningar, där vi försöker engagera barn i ekonomiskt utsatta områden. De här träningarna har blivit superpopulära och nästan varje pass är fullbokat. Vi ser att behovet av det här är jättestort och är stolta över att kunna bidra och utveckla detta ytterligare i kommunen. Så kombinationen av att vi har engagerade människor i föreningen, bra förutsättningar med hallar och en stöttande kommun tror jag, säger Vasso.

Läs mer om Vendelsö GF här

Vendelsö GF

Publicerad: 2022-04-25

UPPTÄCK MER