Sista veckan för utmaningen Hopprepsskoj

Under maj månad har 570 skolor runt om i landet deltagit i utmaningen Hopprepskoj som gått ut på att tillsammans se hur många hopp man kan komma upp i under tre veckor. På fredag avslutas utmaningen och resultaträknaren är uppe i flera miljoner hopp.

Hopprepsskoj är Gymnastikförbundets bidrag till Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan och riktar sig mot elever i årskurs 1-6. Tillsammans med andra idrotter inom RF, vill Gymnastikförbundet hjälpa till att inspirera barn och unga till rörelseglädje. Under maj månad har över 3000 klasser från 570 skolor runt om i Sverige hoppat hopprep för att samla ihop så många hopp som möjligt. Såväl hopp under skoltid som på fritids har räknats.

- Spontant känns det som att utmaningen varit mycket lyckad och jag har fått många positiva och härliga mail från rektorer och lärare som berättar om elevernas entusiasm på rasterna - de hoppar och kryssar i hopp-o-metern! Att hoppa många och tillsammans sprider både glädje, samarbete och kreativitet vilket är fantastiskt att se på de bilder och filmer som läggs upp på Instagram under #hopprepsskoj. Detta hade aldrig blivit så bra utan Kajsa Murmark som ligger bakom hela idén och som lagt ner väldigt mycket jobb. Jag ser fram emot att följa upp dessa tre veckor av hoppande och min förhoppning är att Hopprepsskoj blir en årlig återkommande aktivitet! Varför inte en aktivitet att genomföra även i förening eller en utmaning på din arbetsplats? Säger Nina Lööw, projektansvarig för Hopprepsskoj.

Rydaholms skola kör en utmaning i utmaningen

En av skolorna som deltar i utmaningen är Rydaholms skola, en skola med 220 elever i årskurs F-6 som ligger i Rydaholm utanför Värnamo. Alla klasser är med och hoppar i utmaningen och det hoppas både under idrottslektionerna, på rasterna och vissa dagar som start på skoldagen.

- Det jag märkt är att eleverna tycker det är skoj att hoppa hopprep. Det är lätt att hitta olika varianter att hoppa på, det är lite material som ska plockas fram och alla blir sysselsatta. Det som är bra med hopprep är också att alla kan delta på sitt eget sätt, man kan hoppa med rep men likagärna bara hoppa. Att hoppa med långhopprep är också många som tycker är skoj. Vi kommer fortsätta att hoppa när utmaningen är slut som en rolig rörelseaktivitet i olika sammanhang, berättar Sofie Elmgren, lärare på skolan.

Rydaholms skola har även hittat på en egen spännande utmaning i utmaningen, nämligen att ta reda på hur långt de kom med alla sina hopp.

- Vi tänker lägga ihop alla hopp som vi gjort tillsammans på skolan och se hur många det blev. Sedan kommer vi ta ett snittvärde på hur högt ett hopp är och då kan vi räkna ut hur högt upp i luften vi kom på skolan med alla våra hopp. Kom vi ett varv runt jorden eller hela vägen till månen kanske? berättar Sofie.

Collage med hopprep

Rydaholms skola hoppar och kryssar i antalet i hopp-o-metern

Hopprepsglädje hos Bogesundsskolan

En annan skola som deltar i Hopprepsskoj är Bogesundsskolan i Ulricehamn där alla skolans 500 elever från årskurs F-6 är med och hoppar. Malena Olsson ansvarar för skolans rastaktiviteter tillsammans med en kollega, och hon tyckte att utmaningen lät som ett bra komplement till verksamheten. Malena berättar att responsen från eleverna har varit över förväntan i alla åldrar och när eleverna har blivit hämtade på fritidshemmen har även föräldrarna hakat på och hoppat med sina barn.

- Vi har bara positiva upplevelser med detta projekt. Rörelsen på rasten har ökat markant och vi-känslan ibland hoppare i alla åldrar är härlig att se. En elev i exempelvis årskurs 1 kan hoppa bättre än en elev i årskurs 5, åldern styr inte. Detta är en rörelseutmaning vi absolut kan sätta i gång vid fler tillfällen på skolan, säger Malena.

Ämnet matematik har också blivit en del av utmaningen hos både Bogesundsskolan och Rydaholms skola. Eleverna får öva på att räkna ihop sina hopp, addera sina egna resultat och på Rydaholms skola kommer eleverna att få presentera antalet hopp i ett diagram.

På fredag avslutas utmaningen och vi får veta hur många hopp som alla deltagande skolor, klasser och föreningar samlat ihop tillsammans. Dessutom kommer ett besök från Sveriges bästa hoppare att lottas ut. Alla som har deltagit i utmaningen har en chans att vinna.

Här kan du följa resultatet över antal hopp

Publicerad: 2022-05-18

UPPTÄCK MER